Testler filan iyi güzel hoş da, yanlış anlamayın sakın sadece merakımdan soruyorum zaten 8/16 olan performans olarak çok iyi bir işlemciyi OC etmenin zor sınırlara çıkarmanın mantığı nedir? Egosal tatmin mi? Rekor kırmak mı? Yoksa gerçekten o hıza bir iş için ihtiyaç duyuyor olmak mı?
Belki topa tutulacağım lakin 98 yılından beri bilgisayar işindeyim son 12 yıldır profesyonel render alıyorum CPU'yu gerçek zamanlı zorlayan işlerde. Cidden merak ettim.
Sistemi optimize etme ihtiyaci. Kendi adima soyleyeyim. "K" serisi islemcim var, anakartim iyi, sogutucum iyi. Neden OC yapmayayim, tam performans almayayim?
OC yapmadiktan sonra, "K" serisi islemci almanin ya da Z serisi chipset kullanmanin da tam olarak hakkini vermemis oluyorsun.
Su da var tabi, sonucta OC parcanin omrunden yiyen bir aktivite, riskleri var. Ama fabrika ayarlariyla gelen islemci aslinda kapasitesinin %70-80 inde calisiyor. ( Silikondan silikona degismekle beraber )
Ayrica bilgisayar dunyasinda "Bu hiz bana yeter" diye bir sey yok. 2 dakikada compile ediyorsan kodu, 1.45 dakikada etmeyi tercih edersin. Bunun sonu yok.
En onemli nokta da su, teknolojide high-end e dogru gittikce, %5 performans icin vermen gereken para %50 artmaya baslar. Eksponansiyel artis olacaktir. Gidip de Intel'in en iyi chip'ini aldiysan, esas ona OC yapacaksin ki, verdigin paranin sana geri donusu maksimum olsun.
maks hizi 60 olan araba = 100 lira
maks hizi 70 olan araba = 120 lira
+10 hiz asirtsam 20 liralik kazancim var.
maks hizi 270 olan araba = 100 000 lira
maks hizi 280 olan araba = 165 000 lira
Bu seviyede +10 hiz asirtirsam 65 bin lira kazaniyorum.