Intel Tabanlı Sistem Tavsiyesi

1- Uyumlu hepsi. Eğer daha uzun idare etmesini istiyorsan 9600KF yerine 8700K alabilirsin. Sıfır değil tabii. Aynı frekansta tek çekirdek performansında fark yok ancak çoklu çekirdekte ciddi fark var ancak delid şart. Yoksa 5 GHz'de tıkanabilirsin. Ayrıca o soğutucu yüksek frekanslarda yeterli soğutmayı sağlar mı emin değilim.
2- Yeterli.
3- Silikon piyangosu denilen olay devreye giriyor burada. 5.5'i gören de vardır, 5.2'yi aşamayan da...
4- 2080 kullanıyorsan kesinlikle 1440P. Vega 56 da iyi aslında 2K'da. Voltaj düşürüp frekansları arttırmanı öneririm. Havadan ortalama %15 performans artışı yakalayabilirsin.
5- RAM ve anakart gereksiz bana kalırsa.
6- XMP açıp 4133 MHz'de çalıştırabilirsin. AMD'deki DOCP gibi.

Samsung B-Die içeren daha ucuz RAM'ler de var. Mesela:
Gecikme değerlerine bakma. İncelemelerden öğrenebilirsin. Bu arada sanırım bunda da silikon kalitesine benzer şekilde overclock değerleri değişkenlik gösterebiliyor.
Cevaplar için teşekkürler.
Delidle uğraşmak istemiyorum.
5 ilk hedef.
Vega 56'yı baya kurcaladım. Dediğiniz gibi kullanıyorum + thermal macun ve pad değiştirerek 10 derece daha soğuttum. Strix modeli donanım hatalı. Strix GTX 1080 için üretilmiş soğutma bloğunu kullanmışlar. 🙂
B-die kontrol sitesi.

Son düzenleme:
9600K lehimli bildiğim kadarıyla. Delid yapan yerler var ayrıca. (Bu arada yanlış anlaşılmasın ancak delidli 8700K satıyorum. Overclock sınırlarını biliyorum kullandığımdan 😁. Düşünürseniz yazabilirsiniz. Ona göre spoiler vermem 🙃.) İlk hedefiniz 9600K için hafif kalır aslında. Çoğu o hızlarda sıkıntısız çalışıyor.

9600K lehimli bildiğim kadarıyla. Delid yapan yerler var ayrıca. (Bu arada yanlış anlaşılmasın ancak delidli 8700K satıyorum. Overclock sınırlarını biliyorum kullandığımdan 😁. Düşünürseniz yazabilirsiniz. Ona göre spoiler vermem 🙃.) İlk hedefiniz 9600K için hafif kalır aslında. Çoğu o hızlarda sıkıntısız çalışıyor.
Teklif için teşekkürler.
Evet K-KF 9.nesil lehimli. Akıllanmışlar. 🙂
AMD tecrübelerim nedeniyle 5 yeterli. AMD yi sorunlarına rağmen daha çok severim o ayrı.
Fan değilim. 🙃

B-die kontrol sitesi.
Burada yazmıyor olabilir ancak Samsung B-Die çiplerini içeriyor bellekler.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burada yazmıyor olabilir ancak Samsung B-Die çiplerini içeriyor bellekler.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Enteresan, B-die ı bu fiyata satmazlardı. Gerçekten RAM fiyatları düşüyor demek ki.

3-5 FPS için 9700'e 1000 TL fazla vermek anlamsız geldi. Yanılıyor olabilirim.
RAM B-die olmak zorunda, AMD sistemde de overclock denemeleri yapıyorum. Geleceğe dönük yatırım. 🙂
XMP 2.0 sanırım. 👍 Anakart QVL listesinde bu RAM mevcut zaten.
Hedef 1440p. O yüzden dar boğaz olacağını sanmıyorum.
Dayak yemeden 5 görsem yeter.
600W bronz yetmez ise V750 gold'u takarım. 3700X e 600W yeter sanırım.
Hocam mesele 3-5 FPS değil 2070'e kadar 9600K tamam da 2080 ve üstü için bazı oyunlarda 1080P'de yetersiz kalabilir ama çoğu oyunda problem olmaz. Mesela ayarları low ve medium'a aldığınız zaman 9600K yetersiz kalmaya başlayacak.

2K için hiçbir sorun olmaz rahat rahat kullanabilirsiniz.

Bence ekran kartını Amazon.de'den alın.

Mesela 2080 yerine bu alınabilir. 3500 TL'ye geliyor (vergiler dahil) 2 yıl garantili.

Bu arada iyi bir OC için iyi bir anakart şart. Soğutma kadar önemli. Bende daha önce Gaming Pro Carbon vardı, bozuldu. Servisteyken A-Pro aldım ve daha sonra Carbon'u sattım. A-Pro'nun VRM'leri üst frekanslarda boğulmaya başlıyor ve frakans düşüsü oluyor. Aida64'te sorun yok ama Prime95'te 4.6 GHZ üstünde bunu yapıyor.
Giriş seviyesindeki bir anakart ile 1.33V 5.0 GHZ'da satbil çalıştırıyorsanız daha iyi bi anakart ile bu stabiliteyi 1.27V gibi bir değerde yakalayabilirsiniz. Ne kadar iyi anakart o kadar iyi OC :)

Son düzenleme:
Hocam mesele 3-5 FPS değil 2070'e kadar 9600K tamam da 2080 ve üstü için bazı oyunlarda 1080P'de yetersiz kalabilir ama çoğu oyunda problem olmaz. Mesela ayarları low ve medium'a aldığınız zaman 9600K yetersiz kalmaya başlayacak.

2K için hiçbir sorun olmaz rahat rahat kullanabilirsiniz.

Bence ekran kartını Amazon.de'den alın.

Mesela 2080 yerine bu alınabilir. 3500 TL'ye geliyor (vergiler dahil) 2 yıl garantili.

Bu arada iyi bir OC için iyi bir anakart şart. Soğutma kadar önemli. Bende daha önce Gaming Pro Carbon vardı, bozuldu. Servisteyken A-Pro aldım ve daha sonra Carbon'u sattım. A-Pro'nun VRM'leri üst frekanslarda boğulmaya başlıyor ve frakans düşüsü oluyor. Aida64'te sorun yok ama Prime95'te 4.6 GHZ üstünde bunu yapıyor.
Giriş seviyesindeki bir anakart ile 1.33V 5.0 GHZ'da satbil çalıştırıyorsanız daha iyi bi anakart ile bu stabiliteyi 1.27V gibi bir değerde yakalayabilirsiniz. Ne kadar iyi anakart o kadar iyi OC :)

Parçaların çoğu elimde vardı zaten, 4 parçayı da hepsiburada 12 saatte yolladı ve sistemi kurdum. 😀
Şimdi Intel sistemi öğrenmeye çalışıyorum.
4133 cl19 1.4 V verince canavar gibi çalıştı. 1.36 V ta windows açılmadı. Bisürü hata verdi.
9600KF yi (tamamen atmasyon) 1.3 V ile 4.8 Ghz de manuel OC ayarladım tık demeden çalıştı.
Ryzen'da alışık değildim böyle şeylere. 🙃
HWinfo64 ü kurdum. 100bin tane ısı var. Hangisini dikkate almam lazım acaba CPU için?
CPU Package e bakıyorum şimdilik.

Boşta 38, CPU-Z stress 65, Aida64 stress 70, Prime95 small FTT 90 derece max. oldu CPU sıcaklığı.
CPU 148 Watt max.
120mm AIO ile değerler fena değil gibi.

CPU O.C. için Volt-Ghz önerileriniz olursa sevinirim.

Parçaların çoğu elimde vardı zaten, 4 parçayı da hepsiburada 12 saatte yolladı ve sistemi kurdum. 😀
Şimdi Intel sistemi öğrenmeye çalışıyorum.
4133 cl19 1.4 V verince canavar gibi çalıştı. 1.36 V ta windows açılmadı. Bisürü hata verdi.
9600KF yi (tamamen atmasyon) 1.3 V ile 4.8 Ghz de manuel OC ayarladım tık demeden çalıştı.
Ryzen'da alışık değildim böyle şeylere. 🙃
HWinfo64 ü kurdum. 100bin tane ısı var. Hangisini dikkate almam lazım acaba CPU için?
CPU Package e bakıyorum şimdilik.

Boşta 38, CPU-Z stress 65, Aida64 stress 70, Prime95 small FTT 90 derece max. oldu CPU sıcaklığı.
CPU 148 Watt max.
120mm AIO ile değerler fena değil gibi.

CPU O.C. için Volt-Ghz önerileriniz olursa sevinirim.
Hocam hayırlı olsun. Çok güzel bir sistem topladınız.
Şimdi beni anlamışsınızdır :) Ben AMD'yi eleştirince linç ediyorlar resmen :) Intel ve Nvdia'da her şey stabil ve çok basit.
HWmonitör kurun hocam, orada her şey daha kolay anlaşılıyor. 5.0 GHZ'dan aşağı kullanmayın bence.

Sıcaklıklar gayet iyi. Eğer tek fanlı ise Push and Pull yaparsanız 5-7 derece fark eder.

OC için voltaj tavsiye veremeyeceğim çünkü her işlemcide farklı oluyor, silikon kalitesinden dolayı. Deneme yanılma yöntemiyle stabil değer bulmanız lazım.

Son düzenleme:
Hocam hayırlı olsun. Çok güzel bir sistem topladınız.
Şimdi beni anlamışsınızdır :) Ben AMD'yi eleştirince linç ediyorlar resmen :) Intel ve Nvdia'da her şey stabil ve çok basit.
HWmonitör kurun hocam, orada her şey daha kolay anlaşılıyor. 5.0 GHZ'dan aşağı kullanmayın bence.

Sıcaklıklar gayet iyi. Eğer tek fanlı ise Push and Pull yaparsanız 5-7 derece fark eder.
Sağolun.
Corsair 120 ML120 pro ile push kullanıyorum. Birazdan push-pull denerim. 5-7 derece gayet iyi değerler.
5Ghz için hangi V değer aralığını denememi önerirsiniz? 1.3 V ile 5 deneyebilir miyim?
Yeni olduğum için tırstım biraz.
HWmonitor kuruyorum hemen.
4.8 Ghz de Heaven benchmarkta 3700X le aynı score u aldım.

Bir de, RAM benchmark sonucuna biraz şaşırdım.
4133cl19.jpg

3700X ile 65-70 arası arası olan Latency 46.1 çıktı. Hatalı değer midir, yoksa Intel-RAM ilişkisi daha mı farklı?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı