Konuya güncelleme getireyim. 10 dakika işlemciye yeni konfigürasyonu ekledim. Ben burda CPUSetup bölümündeki IMON Slope ayarını RU.efi üzerinden değiştirerek 19 değerini girdim. Şimdi ThrottleStop Benchmark sonuçlarını söyleyeyim.
dipnot: 19 değerini decimal to hexadecimal dönüştürücüden buldum. yani %25'e tekabül ediyor.
Direkt sistemi açıp TS Bench başlattım ve farklar şu şekilde:
EC TDP ayarı yapmadan önce:
24.276 saniye
EC TDP ayarı yaptıktan sonra:
18.745 saniye
Kazancımız: 5.531 saniye yani
%22 performans artışı.
Şimdi işin
problem yaratan kısmına gelelim.
Bu ayarı yapmadan önce Intel XTU ve OCCT'de Stress Test yaptım. Her iki programda da işlemci tam yük altında 65°C'nin üstüne çıkmadı.
Ayarı yaptıktan sonra tekrar aynı testleri yaptım. Bu sefer işlemci 80°C'ye kadar çıktı. Bu da demek oluyor ki bu termal düzende cihazla oyun oynamak ya da render almak
pek de sağlıklı görünmüyor. Cihazın şarj aleti de yeterli geldi. Stress testi esnasında cihazda %4 şarj artışı oldu.
Bahsettiğim makaleyi yapan arkadaş da aynı sorundan muzdarip. Kendisi yaptığı ayarda sistemin istikrarsız çalıştığından bahsedip işlemci frekansını limitleyerek sorunu çözdüğünü söylüyor.
NOT: Kullandığım cihaz Casper Nirvana S500. Bu sistemin soğutması rakiplerine kıyasla biraz zayıf olduğundan cihazın termal bakımını 3 yıl önce garanti kapsamında yaptırdım. Servisin yaptığı işlemleri bilmemekle beraber bu bakım cihazın sıcaklığını daha fazla arttırdı. Yakın tarihte yeni macun ve pad almayı planlıyorum. Konuya ilginiz olursa termal macunu yenileyip tekrardan bir ayar yapabilirim.
BIOS Modlama hakkında bilgisi olan arkadaşlar, RU üzerinden başka ne gibi ayarlar yapabiliriz acaba? Yabancı forumlarda çoğu kullanıcı BIOS'ta gizli bir advanced menu olduğunu ve bunu açabildiğini söylüyor. Fikrinizi paylaşırsanız bu konudaki Türkçe kaynak sayısını arttırmış oluruz. Şimdiden herkese teşekkürler
Zaman bulursam bunu HP i3 5005U laptopumda denemek istiyorum.
Hocam 5005U'da sanırım Turbo Boost yoktu. Bu ayar sisteminizle uyumsuz olabilir (bilgim yanlışsa düzeltebilirsiniz)
Olayı bilmiyorsunuz sanırım, adaptörler istenilen miktarda gücü vermeye çalışırlar ve üreticiler maksimum gerekenin biraz üstünde adaptör verirler laptop yanına. Siz TDP artırmak istiyorsunuz. Dolayısı ile işlemci daha fazla güce ihtiyaç duyacak yani örnek verecek olursak adaptörden tüm sistem için 50W güç talebi olacak. Adaptör de sürekli 45W max gücünde vermeye çalışacak ısınacak ve zorlanmış olacak bu durum 60W talebi gibi olursa kısa sürede adaptör bozulmuş olacaktır. Sonradan demedi demeyin. Burda adaptör yüksek watt veremediği için aşınıyor yüksek watt'ta çalıştığı için değil
Masaüstünden örnek verecek olursak psu güç kaynağı adaptörle aynı işi yapıyor. Sisteme 400W yeterli ise 500-600W almanızı tavsiye ediyorlar. Aynı şekilde aynı kapıya çıkıyor. Gücü gerekenin üstünde olursa o kadar rahat çalışacak ve uzun ömürlü olacaktır.
Genelleme yaparsak sınırda çalışan pek çok şeyden hayır gelmez. Risklidir.
Hocam burda adaptör zorlanmaz ki. Desktopta bilgisayar komple PSU'ya bağlı olduğundan bilgisayarın harcadığı güçten daha güçlü bir PSU istiyorlar. Laptopta sistem bataryaya bağlı olduğundan sadece bataryayı daha hızlı tüketecek ki bu durum gayet normal. Ekstradan bu bilgisayarın bataryası yerleşik. Yani adaptörü zorlayacak herhangi bir durum olası değil gibi.