Intel U serisi işlemcilerde EC TDP limiti kaldırmak

Emir YOL

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Bakın kulağa biraz garip gelebilir ama TechPowerUp'ta şöyle bir makale gördüm.

Makale

Arkadaş bu adımlar sonucunda kayda değer bir performans artışı elde etmiş. Konuya aşırı hakim değilim ama bu işlemleri deneme yanılmayla öğrenmek, uygulamak isterim. Lakin işlemcinin güç yönetim şemasını göz ardı edip kendi modifikasyonlu şemamı ayarlamak kulağa deneme yanılmayla olacakmış gibi gelmiyor. Bu işlemi yapamasak bile BIOS modlamaya bir adım atmak benim için güzel olurdu -Advanced menu açma vs.-. Konu hakkında bilgili arkadaşlar bununla ilgili yardımcı olabilirler mi?

Bakın kulağa biraz garip gelebilir ama TechPowerUp'ta şöyle bir makale gördüm.

Makale

Arkadaş bu adımlar sonucunda kayda değer bir performans artışı elde etmiş. Konuya aşırı hakim değilim ama bu işlemleri deneme yanılmayla öğrenmek, uygulamak isterim. Lakin işlemcinin güç yönetim şemasını göz ardı edip kendi modifikasyonlu şemamı ayarlamak kulağa deneme yanılmayla olacakmış gibi gelmiyor. Bu işlemi yapamasak bile BIOS modlamaya bir adım atmak benim için güzel olurdu -Advanced menu açma vs.-. Konu hakkında bilgili arkadaşlar bununla ilgili yardımcı olabilirler mi?
Hocam performans artışı yaşansa bile termal throttle problemleri yaşanır, çok ısınır. Limit kaldırmak, tehlikeli bir işlemdir, hele ki U serisi işlemcilerse.

U serisi işlemciler güç tüketim verimlilikleri ile bilinirler. Laptoplarda olurlar ve adaptör watt seviyesi de buna göre olur. Misal bizim 6200U işlemcili notebook 45W şarj aleti ile çalışıyor. Daha performanslı çalıştırmak için TDP yükseltmeye çalışmak aynı zamanda adaptörün de zorlanmasına ve bozulmasına yol açabilir. Tavsiye edilmez.

Zaman bulursam bunu HP i3 5005U laptopumda denemek istiyorum.

U serisi işlemciler güç tüketim verimlilikleri ile bilinirler. Laptoplarda olurlar ve adaptör watt seviyesi de buna göre olur. Misal bizim 6200U işlemcili notebook 45W şarj aleti ile çalışıyor. Daha performanslı çalıştırmak için TDP yükseltmeye çalışmak aynı zamanda adaptörün de zorlanmasına ve bozulmasına yol açabilir. Tavsiye edilmez.

Adaptör zaten 45 watt siz limiti kaldırırsanız 60 Watt'a çıkmayacak adaptör yine 45 watt iletecek.
Adaptör zorlanmayacak ve bozulmayacak kısaca.

Adaptör zaten 45 watt siz limiti kaldırırsanız 60 Watt'a çıkmayacak adaptör yine 45 watt iletecek.
Adaptör zorlanmayacak ve bozulmayacak kısaca.
Olayı bilmiyorsunuz sanırım, adaptörler istenilen miktarda gücü vermeye çalışırlar ve üreticiler maksimum gerekenin biraz üstünde adaptör verirler laptop yanına. Siz TDP artırmak istiyorsunuz. Dolayısı ile işlemci daha fazla güce ihtiyaç duyacak yani örnek verecek olursak adaptörden tüm sistem için 50W güç talebi olacak. Adaptör de sürekli 45W max gücünde vermeye çalışacak ısınacak ve zorlanmış olacak bu durum 60W talebi gibi olursa kısa sürede adaptör bozulmuş olacaktır. Sonradan demedi demeyin. Burda adaptör yüksek watt veremediği için aşınıyor yüksek watt'ta çalıştığı için değil

Masaüstünden örnek verecek olursak psu güç kaynağı adaptörle aynı işi yapıyor. Sisteme 400W yeterli ise 500-600W almanızı tavsiye ediyorlar. Aynı şekilde aynı kapıya çıkıyor. Gücü gerekenin üstünde olursa o kadar rahat çalışacak ve uzun ömürlü olacaktır.

Genelleme yaparsak sınırda çalışan pek çok şeyden hayır gelmez. Risklidir.

Son düzenleme:
Konuya güncelleme getireyim. 10 dakika işlemciye yeni konfigürasyonu ekledim. Ben burda CPUSetup bölümündeki IMON Slope ayarını RU.efi üzerinden değiştirerek 19 değerini girdim. Şimdi ThrottleStop Benchmark sonuçlarını söyleyeyim.

dipnot: 19 değerini decimal to hexadecimal dönüştürücüden buldum. yani %25'e tekabül ediyor.

Direkt sistemi açıp TS Bench başlattım ve farklar şu şekilde:

EC TDP ayarı yapmadan önce: 24.276 saniye
EC TDP ayarı yaptıktan sonra: 18.745 saniye

Kazancımız: 5.531 saniye yani %22 performans artışı.

Şimdi işin problem yaratan kısmına gelelim.

Bu ayarı yapmadan önce Intel XTU ve OCCT'de Stress Test yaptım. Her iki programda da işlemci tam yük altında 65°C'nin üstüne çıkmadı.

Ayarı yaptıktan sonra tekrar aynı testleri yaptım. Bu sefer işlemci 80°C'ye kadar çıktı. Bu da demek oluyor ki bu termal düzende cihazla oyun oynamak ya da render almak pek de sağlıklı görünmüyor. Cihazın şarj aleti de yeterli geldi. Stress testi esnasında cihazda %4 şarj artışı oldu.

Bahsettiğim makaleyi yapan arkadaş da aynı sorundan muzdarip. Kendisi yaptığı ayarda sistemin istikrarsız çalıştığından bahsedip işlemci frekansını limitleyerek sorunu çözdüğünü söylüyor.

NOT: Kullandığım cihaz Casper Nirvana S500. Bu sistemin soğutması rakiplerine kıyasla biraz zayıf olduğundan cihazın termal bakımını 3 yıl önce garanti kapsamında yaptırdım. Servisin yaptığı işlemleri bilmemekle beraber bu bakım cihazın sıcaklığını daha fazla arttırdı. Yakın tarihte yeni macun ve pad almayı planlıyorum. Konuya ilginiz olursa termal macunu yenileyip tekrardan bir ayar yapabilirim.

BIOS Modlama hakkında bilgisi olan arkadaşlar, RU üzerinden başka ne gibi ayarlar yapabiliriz acaba? Yabancı forumlarda çoğu kullanıcı BIOS'ta gizli bir advanced menu olduğunu ve bunu açabildiğini söylüyor. Fikrinizi paylaşırsanız bu konudaki Türkçe kaynak sayısını arttırmış oluruz. Şimdiden herkese teşekkürler

Zaman bulursam bunu HP i3 5005U laptopumda denemek istiyorum.
Hocam 5005U'da sanırım Turbo Boost yoktu. Bu ayar sisteminizle uyumsuz olabilir (bilgim yanlışsa düzeltebilirsiniz)

Olayı bilmiyorsunuz sanırım, adaptörler istenilen miktarda gücü vermeye çalışırlar ve üreticiler maksimum gerekenin biraz üstünde adaptör verirler laptop yanına. Siz TDP artırmak istiyorsunuz. Dolayısı ile işlemci daha fazla güce ihtiyaç duyacak yani örnek verecek olursak adaptörden tüm sistem için 50W güç talebi olacak. Adaptör de sürekli 45W max gücünde vermeye çalışacak ısınacak ve zorlanmış olacak bu durum 60W talebi gibi olursa kısa sürede adaptör bozulmuş olacaktır. Sonradan demedi demeyin. Burda adaptör yüksek watt veremediği için aşınıyor yüksek watt'ta çalıştığı için değil

Masaüstünden örnek verecek olursak psu güç kaynağı adaptörle aynı işi yapıyor. Sisteme 400W yeterli ise 500-600W almanızı tavsiye ediyorlar. Aynı şekilde aynı kapıya çıkıyor. Gücü gerekenin üstünde olursa o kadar rahat çalışacak ve uzun ömürlü olacaktır.

Genelleme yaparsak sınırda çalışan pek çok şeyden hayır gelmez. Risklidir.
Hocam burda adaptör zorlanmaz ki. Desktopta bilgisayar komple PSU'ya bağlı olduğundan bilgisayarın harcadığı güçten daha güçlü bir PSU istiyorlar. Laptopta sistem bataryaya bağlı olduğundan sadece bataryayı daha hızlı tüketecek ki bu durum gayet normal. Ekstradan bu bilgisayarın bataryası yerleşik. Yani adaptörü zorlayacak herhangi bir durum olası değil gibi.

Son düzenleme:
Hocam burda adaptör zorlanmaz ki. Desktopta bilgisayar komple PSU'ya bağlı olduğundan bilgisayarın harcadığı güçten daha güçlü bir PSU istiyorlar. Laptopta sistem bataryaya bağlı olduğundan sadece bataryayı daha hızlı tüketecek ki bu durum gayet normal. Ekstradan bu bilgisayarın bataryası yerleşik. Yani adaptörü zorlayacak herhangi bir durum olası değil gibi.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Videonun 10. dakikadan sonrasına bir bakın lütfen. Elbette laptoplarda pil durumu var fakat benim burda bahsini ettiğim konu, adaptörlerin tüm gücüyle çalışması faktörü ve ısınmaya yol açmasından ötürü meydana gelebilecek hasar. Diyelim bir iş bilgisayarı 12 saatten fazla açık kalacak. Sürekli yüksek sıcaklıklar problem oluşturabilir. Sizin de dediğiniz gibi yukarıda açıklama yapmışsınız işlemci 65'den 80 dereceye yükselmiş. Hem işlemci açısından hem de adaptör riskinden dolayı U serisi işlemcilerde bu tür TDP limitlerini zorlamaya lüzum yok. Pekala çok merak eden kısa bir süre için deneyebilir fakat uzun süreli olmamak kaydıyla.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı