Uskudarli34
Hectopat
Herkese merhaba öncelikle. Yaşadıklarımızı keşke yaşamasaydık ama konuyu bundan bağımsız soruyorum. Aklınıza Türkiye değil de güney Amerika'daki herhangi bir ülke gelsin. Bu tür olaylarda (protesto/savaş vb) internete erişim engeli getirmek ne kadar mantıklı? Sonuçta devlet yetkilileri insanların VPN ile erişim sağladığını biliyorlar. Ve internet sağlayıcıların bazı sitelere engel getirdikten sonra VPN uygulamalarına ulaşımı da engellemiyorlar. Yani benim göremediğim ne? 60 yaşındaki amca da ücretsiz VPN ile erişim engelinden kurtuluyor. Genellikle her ülke kısıtlama getirdikten sonra dediği "yanlış bilgiyi engellemek" falan der ama bu şekilde daha çok kirli bilgi yayıyorlar? Buradaki amaç nedir? Veya asıl amaçları insanların gerçeği öğrenip tepki göstereceklerini düşündükleri için erişim engeli getirmekse bunda da oldukça başarısızlar. Şimdi Türkiye açısından bakacak olursak 2013'den önce de internete sansür uygulanıyordu ama 2013'de Gezi (siyasi bir tartışma açmak değil sadece örnek veriyorum) yaşandığında tamamen erişimi engellemeye çalışmışlardı. Ve insanlar her şekilde açık arayarak girmişlerdi. Yani ilk kez yaptıkları bir şey değil. Bu konuda da ne olduğunu biliyorlar. Zaten sırdan kullanıcılar değilde hafif bir dil bilgisi olan arkadaşlar da engellemeyi aşar. Benim göremediğim nokta nedir? Yani X/Y ülkesinde olaylardan sonra bir devlet yetkilisi çıkıp doğru bilgi verse ve medyayı bu kadar daraltmasa bilgi kirliliği büyük ölçüde yok olacak. Sizin fikirleriniz nedir? İyi forumlar.