İnternet erişimini kısıtlamak ne kadar mantıklı?

Uskudarli34

Hectopat
Yer
Ankara
Herkese merhaba öncelikle. Yaşadıklarımızı keşke yaşamasaydık ama konuyu bundan bağımsız soruyorum. Aklınıza Türkiye değil de güney Amerika'daki herhangi bir ülke gelsin. Bu tür olaylarda (protesto/savaş vb) internete erişim engeli getirmek ne kadar mantıklı? Sonuçta devlet yetkilileri insanların VPN ile erişim sağladığını biliyorlar. Ve internet sağlayıcıların bazı sitelere engel getirdikten sonra VPN uygulamalarına ulaşımı da engellemiyorlar. Yani benim göremediğim ne? 60 yaşındaki amca da ücretsiz VPN ile erişim engelinden kurtuluyor. Genellikle her ülke kısıtlama getirdikten sonra dediği "yanlış bilgiyi engellemek" falan der ama bu şekilde daha çok kirli bilgi yayıyorlar? Buradaki amaç nedir? Veya asıl amaçları insanların gerçeği öğrenip tepki göstereceklerini düşündükleri için erişim engeli getirmekse bunda da oldukça başarısızlar. Şimdi Türkiye açısından bakacak olursak 2013'den önce de internete sansür uygulanıyordu ama 2013'de Gezi (siyasi bir tartışma açmak değil sadece örnek veriyorum) yaşandığında tamamen erişimi engellemeye çalışmışlardı. Ve insanlar her şekilde açık arayarak girmişlerdi. Yani ilk kez yaptıkları bir şey değil. Bu konuda da ne olduğunu biliyorlar. Zaten sırdan kullanıcılar değilde hafif bir dil bilgisi olan arkadaşlar da engellemeyi aşar. Benim göremediğim nokta nedir? Yani X/Y ülkesinde olaylardan sonra bir devlet yetkilisi çıkıp doğru bilgi verse ve medyayı bu kadar daraltmasa bilgi kirliliği büyük ölçüde yok olacak. Sizin fikirleriniz nedir? İyi forumlar.

Bilgi kirliligi engellenmeye calisilmiyor ki. Ordumuzun ne kadar rezil hallere dustugunu gostermemek icin yapiyorlar bunlari buyuk ihtimalle. Arap topraginda savas bitmis, sinir guvenligi icin yeteri kadar alanin guvenligi saglanmis fakat biz gidiyoruz Idlib'e. Napcaz Idlib'te? Misaki Milli sinirlari bizim icin neredeyse artik hayal. O bolgede Amerika, Rusya, Suriye ve Arap orgutleri var. Sence boyle bir ortama bodozlama girilir mi? Cidden de olen askerlerimize ve ailelerine acayip fazla uzuluyorum.

Öncekiler hakkında yorum yapamam ama dün gece haberlerin düştüğü ilk dakikalarda twitterdaydım. Şehit sayımız her ne kadar doğru verildi şuan bilmiyorum ama Allah korusun twitterda ilk haberler 100 şehit olduğu yönündeydi. İnsanlar kan kusuyor, lanet okuyorlardı ki haklılar bu konuda. TSK kendi durumunu tam olarak bilmiyor ne kadar yaralı ne kadar şehidimiz var belli değil bazı kafada insanlar ateşi harlamak için yalan yanlış bilgiler ile dolduruyordu ortalığı ve o sırada insanlar şehidimiz olduğunun doğruluğunu anlayınca geri kalan yanlış yalan haberleri de içlerinde doğru mu acaba demeden sindiriyorlar. Sizlerde görmüşsünüzdür olayın siyasete bağlandığını örnek vereyim suriye politikasının eleştirilmesi, mülteci durumunun eleştirilmesi, doların yükselmesi gibi eleştiriler başladı. Amerika NATO Elçisi de diyor ki Türkiye dost veya düşman kim görmüş oldu. Klişe olacak belki ama Türkün türkten başka dostu yoktur diyoruz fakat bakınca kendi içimizde bir birlik olmaktan çok uzağız. Zaten çoğu yurtdışı medyası türkülerin suriyelileri ezdiği işgal ettiği yönünde haber yapıyorken bizim insanlarımızın en azından şu durumda siyaseti bırakıp şehitlerin hesabının görülmesini istemesi lazım. Twitterın engellenmesi sadece bu olay esnasında doğru bir karardı bilgi kirliliği ve kışkırtmalar yüzünden lakin hala devam etmesi de bir hata.

Öncekiler hakkında yorum yapamam ama dün gece haberlerin düştüğü ilk dakikalarda twitterdaydım. Şehit sayımız her ne kadar doğru verildi şuan bilmiyorum ama Allah korusun twitterda ilk haberler 100 şehit olduğu yönündeydi. İnsanlar kan kusuyor, lanet okuyorlardı ki haklılar bu konuda. TSK kendi durumunu tam olarak bilmiyor ne kadar yaralı ne kadar şehidimiz var belli değil bazı kafada insanlar ateşi harlamak için yalan yanlış bilgiler ile dolduruyordu ortalığı ve o sırada insanlar şehidimiz olduğunun doğruluğunu anlayınca geri kalan yanlış yalan haberleri de içlerinde doğru mu acaba demeden sindiriyorlar. Sizlerde görmüşsünüzdür olayın siyasete bağlandığını örnek vereyim suriye politikasının eleştirilmesi, mülteci durumunun eleştirilmesi, doların yükselmesi gibi eleştiriler başladı. Amerika NATO Elçisi de diyor ki Türkiye dost veya düşman kim görmüş oldu. Klişe olacak belki ama Türkün türkten başka dostu yoktur diyoruz fakat bakınca kendi içimizde bir birlik olmaktan çok uzağız. Zaten çoğu yurtdışı medyası türkülerin suriyelileri ezdiği işgal ettiği yönünde haber yapıyorken bizim insanlarımızın en azından şu durumda siyaseti bırakıp şehitlerin hesabının görülmesini istemesi lazım. Twitterın engellenmesi sadece bu olay esnasında doğru bir karardı bilgi kirliliği ve kışkırtmalar yüzünden lakin hala devam etmesi de bir hata.
Benim şahsi fikrim herhangi bir engel koymamaları. Zaten koyamazlar da. VPN sunucularını engellemeleri gerekiyor. Galiba dolusuna VPN servisi ve ağı olduğundan engellemiyorlar. Son cümlem bana da çok garip geliyor ama şu anlık aklıma bir şey gelmiyor. Ve sizin söylediğinizi anlıyorum fakat bu kadar üzücü olaylar yaşanırken bir devlet yetkilisinin düzgün bir açıklaması ve bilgilendirmesi ile çoğu yalan haber işlevini yitirir. MSB'nin konuşması lazımken Hatay valisi açıklama yapıyor. Yetersiz kalmaları bir kenara insanlar haber almak istiyor. Ve istediği kaynağa ulaşamayınca da etraftaki yalan haberlere inanıyorlar.

Ben Touch VPN kullanıyorum, isterseniz deneyebilirsiniz, stabil çalışıyor.
Zaten onu kullanıyorum normalde ama herkes kullanınca yavaşlıyor, dün gece 30 saniyelik video için 5 dakika bekledim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı