İnternet hızı için kampanya düzenlemek

Aslında büyük teknoloji siteleri ve kanalları birleşip böyle bir şey yapsa büyük bir ses getirebilir ama bizim burada yazdıklarımız heralde hiçbir internet sağlayıcısının umrunda olmaz.

Mesela Technopat, Teknoseyir, Mesut Çevik vb. kişiler birleşip ses çıkarırsa kesinlikle bence bir şeyler değişebilir.

Aslında altyapının da olduğunu düşünüyorum. Baskı olursa verirler.

Şu anki bakır altyapı isteseler 100 Mbps upload verilir. G. Fast aktif yapsalar 200-300 daha fazla upload verirler. Fiber olması tabii daha mantıklı sonuç olarak maliyeti düşük ve daha yüksek hızlar sunuyor.

Bir konuya yazdığım uzunca mesajı burada da paylaşmak istiyorum:

İstanbul'da, benim oturduğum bina da dahil, birçok sokaktan bir şekilde fiber altyapısı geçiyor. Uydunet altyapısı da geçiyor. Ama ne hikmetse, olan altyapıyı kullanamıyoruz. Çünkü hiçbir firma, altyapıyı binaya taşımaya yanaşmıyor.

Tabii İstanbul'un bazı yerlerinde hâlâ VDSL var, Avcılar mesela. Avcılar'da oturan yakınların senelerdir bu durumdan şikayetçi. Türk Telekom'un dediği tek şey ise altyapı taleplerinin olmadığı.

Türk Telekom batmanın eşiğinden dönmüş bir şirket, bilindiği gibi. Para, yok. Altyapı yapma isteği, yok. Olan altyapıyı hayata geçirme isteği de yok.

Recep Baltaş ve Ali Güngör, bir toplantıda Türk Telekom yetkililerine, "Upload hızları ile alakalı bir planınız var mı?" diye soru yöneltmişti. Onlar da "Özel veya Gaming tarzı paket düşüncelerimiz var." minvalinde bir cevap vermişti. Bir de bu zihniyet var yani. Yüksek hıza "ayrıcalık, lüks, ek özellik" olarak bakılıyor.

Bu şirketlerin en küçük depremde patlamasını saymıyorum bile... Ya da pandemi dönemindeki yetersizliklerini...

Ben şirketlerden bir cacık olacağını sanmıyorum. Halk bilinçlenmedikçe, onlar sömürmeye devam edecekler. Evet, internetten büyük dertlerimiz var. Ama internet hızını geçtim, daha sağlıklı bağlantı bile verilemiyor.

Yani ben, 2019 yılında İstanbul'da, "Boş port sorunu" ile karşı karşıya kaldım. Mecbur, Türk Telekom'a sırf o portu benim için açsın diye faiş fiyatlar ödüyorum. Hayır, taahhütnamede bile o kadar astronomik rakamlardan indirim yapıyorlar ki, birkaç ay kalmış olmasına rağmen iptal edemiyorsunuz.

Mesela Uydunet'e de başvurmuştum, 2017'de. Paketleri de ucuzdu o zaman. İnanır mısınız, bir ay uğraştım, yan binada bulunan kutu gibi, benim binama da taksınlar diye. İmza falan fayda etmedi. Yani şirketin bana gelip yalvarması lazımken satış için, ben onlara yaptım. Sonuç: Büyük bir sıfır.

Sorun aslında bu şirketlerdeki bilinçsiz, gerçeği ve günümüz şartlarını kavrayamayan, işini severek yapmayan kişilerden kaynaklanıyor. Hatta şimdi de Turkcell, SuperBox'a konum kısıtlaması getiriyor iddiası ile gündemde. Yani güzel bir uygulamayı bile mahvediyorlar.

Kota kalktı diye sevindik mesela. Keşke kalkmasaydı. Aynı hızı iki kat hatta ucuza alıyordum eskiden. Şimdi daha pahalı, adı da kota kalktı...

X Avrupa ülkesinde hangi hızı hangi paraya aldıkları falan umrumda değil. Adam gibi altyapısı, hızı, desteği olsun, çağın standardını yakalasın, gerekirse pahalı olsun. Ama hem bir dünya ödeyip, hem de en rezil hizmeti almak, insanı aptal yerine konulmuş hissine kaptırıyor.

Ek olarak Mesut Çevik'in konuyla alakalı yaptığı video da çok güzel.

Bunu değiştirebilecek olan kimse yok, kısa vadede. Bir kere işin belediye kısmı var, deli gibi para geliyor buralardan. Altyapı kiralarından, hizmet bedellerinden. Kimse bundan vazgeçmez. İstanbul'da belediye değişti mesela, ama çalışma yapılmadı. Yapılacağını falan da sanmıyorum. Çünkü olay siyasi değil bir kere, insanla alakalı.

Kaliteli insanımız yok. İSS sahiplerinin de müşteriyi düşündüğünü falan sanmıyorum. Tek dertleri paketleri olabildiğince kısıp, standart olması gereken özellikleri faiş fiyatlardan ek özellikmiş gibi satmak ve bu yolla para kazandırmak.

Tütk Telekom ünlü isimlerle reklam kampanyası yapıyor mesela, şöyle internet veriyoruz, böyle iyiyiz diye. İyi dediği internette (tabii o altyapıyı yakalayacaksın da...) 6 Mbps Fiber (!) internet...

Zihniyet değişmedikçe hiçbir şey değişmez. Bunun yanında külliyen bir boykot da gerek. Ama internetsiz de yapamazsın...
Aslında altyapının da olduğunu düşünüyorum. Baskı olursa verirler.

8 sene önce sokağıma fiber geldi. İstanbul'da çoğu kutuya internet fiberle gidiyor zaten. Sokak kutusuna kadar fiber, kutudan binaya taş devri teknolojisiyle geliyor.

Altyapıyı kullanıp, kullanıcılara adam akıllı interneti uyguna satıp böyle kâr elde etmek yerine, ucu ucuna internet verip, standart olması gereken paketleri faiş fiyatlara satıp öyle kâr etmeyi tercih ediyorlar...

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı