İnternet hızı ve hat değerleri ilişkisi

KhanDutch

Hectopat
Katılım
1 Haziran 2020
Mesajlar
183
Çözümler
1
Merak ettiğim bazı şeyler var ve bunları maddeler halinde görseller yardımıyla olabildiğince anlaşılır açıklamaya çalışacağım. Yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkür ediyorum. İyi okumalar.

Öncelikle örnek olması açısından bunları 3 evde yaşadığım tecrübeler şeklinde soracağım. "Hepsinde TurkNet kullandım."

1610635929506.png


1610636097769.png


Bunlar 1. evin saha dolabına uzaklığı ve ve hat değerleri.

1) Bu evde alacağım Max. Hız eskiden 90 olarak gözüküyordu fakat 55'e düştü. Bunun kablo sebebiyle olduğunu düşünüyorum. Eğer CAT 6 çekersem alabileceğim Max. Hızı düzeltebilir miyim?

1610636460425.png


Elimde bu evin hat değerleri resmi yok ama modem arayüzünde Max. 120 Mbps download 50 Mbps upload yazıyordu.

Belki de bana göre en garip olan şey bu evde oldu. 66 Mbps gibi bir değer gösterirken modem arayüzü bunun 2 katıydı resmen ve 100 Mbps download 8 Mbps upload paketini çok sağlıklı bir şekilde kullanabiliyordum.

2) Modem arayüzü değerleri ve internette gösterilen değerler neden uyuşmuyor? Bu Max. Hızın saha dolabına mesafe ile alakalı olduğunu biliyorum eğer öyleyse ilk ev ile aralarında neden bu kadar fark var?

1610637393888.png


Bu da 3. evin saha dolabına yakınlığı ve modem arayüzünde gösterilen Max. Hız ise 80 Mbps. şu an bu evde oturuyorum.

3) saha dolabına bu kadar yakın olan bir yerin modem arayüzündeki Max. Değer bir önceki evden nasıl 40 Mbps daha düşük gözükebilir bunun belli sebepleri oluyor mu? 100'ün üstüne çıkarabilir miyim? Şöyle de bir olay yaşadım. Başvururken yanlış adresi vermişim ve gelen TurkNet ekibi sağ olsun doğru yere bağlayıp gittiler ama bir an önce adresini düzelt diye uyardılar. Bunun hızıma bir etkisi olmuş olabilir mi? Doğal olarak 2. evden çok daha yakında bir saha dolabı var ve 2. ev 120 alıyorsa buranın daha da fazla alabileceğini düşünüyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bunlar 1. evin saha dolabına uzaklığı ve ve hat değerleri.

1) Bu evde alacağım Max. Hız eskiden 90 olarak gözüküyordu fakat 55'e düştü. Bunun kablo sebebiyle olduğunu düşünüyorum. Eğer CAT 6 çekersem alabileceğim Max. Hızı düzeltebilir miyim?
Ölçüm yapılıp sorunun iç tesisatta olduğuna karar verilirse yenilemek çözüm olacaktır fakat CAT-6 veya telefon kablosu alırken bakır oranı yüksek kablo tercih etmeniz gerekli. Her CAT-6, CAT-6 olmuyor. Bakır suyuna batırılmış alüminyum kablolar var ve bakır gibi pazarlanıyor. Oysa hat değerlerini çöp edebilir.

CAT-6 önerilme sebebi, kaliteli markaların bakır oranı yüksek ve 1. veya 2. sınıf bakır kullanmasından kaynaklıdır.

Belki de bana göre en garip olan şey bu evde oldu. 66 Mbps gibi bir değer gösterirken modem arayüzü bunun 2 katıydı resmen ve 100 Mbps download 8 Mbps upload paketini çok sağlıklı bir şekilde kullanabiliyordum.
Bu değerler ortak havuzdan yani modemlerden geri dönen bilgi veya DSLAM'dan alınan bilgilere göre otomatik hesaplanıyor. Genelde %90 doğru çıkıyor ama sizin gibi %10'luk bir kısım var.

Modem arayüzü değerleri ve internette gösterilen değerler neden uyuşmuyor? Bu Max. Hızın saha dolabına mesafe ile alakalı olduğunu biliyorum eğer öyleyse ilk ev ile aralarında neden bu kadar fark var?
Çünkü yukarıda yazdığım gibi tahmine dayalı ve ortak verilerden yararlanıyor. Haliyle farkın olması normal değil mi? Sonuçta altyapı fiziksel bir olay, her noktasına fiziksel olarak bakmadan farkın nedenini bulmak zor.

3) Saha dolabına bu kadar yakın olan bir yerin modem arayüzündeki Max. Değer bir önceki evden nasıl 40 Mbps daha düşük gözükebilir bunun belli sebepleri oluyor mu? 100'ün üstüne çıkarabilir miyim? Şöyle de bir olay yaşadım. Başvururken yanlış adresi vermişim ve gelen TurkNet ekibi sağ olsun doğru yere bağlayıp gittiler ama bir an önce adresini düzelt diye uyardılar. Bunun hızıma bir etkisi olmuş olabilir mi? Doğal olarak 2. evden çok daha yakında bir saha dolabı var ve 2. ev 120 alıyorsa buranın daha da fazla alabileceğini düşünüyorum.
Her fiziksel nokta ölçülürse sebebi çok kolay şekilde bulunuyor. Bu işlemi firmalar ücretsiz yapmıyor, sadece TT yapabiliyor ve ücret talep ediyor. Üstüne çıkabilir misiniz bunu ölçümden sonra belli olacaktır.

Ayrıca siz bahsi geçen saha dolabına değil daha uzakta olana bağlı olabilirsiniz. Çok fazla değişken olan ortamda bu kadar net konuşamayız.

Altyapı bu şekilde işlemiyor ve burada ben veya diğer arkadaşların yazdığı kelimeler yorumdan öteye geçemiyor. İş elinde sonunda şu arkadaş ile yapılacak ölçümlere bakıyor. Bu kadar karmaşık konu açmak yerine daha sadece bir konu açmanızı öneririm çünkü cevapları hemen hemen aynı kapıya çıkıyor. Bu kadar uzun konuda geç cevap verilmesi gayet normal.

a8a35654-17e5-415e-874f-7353ee301507.jpg
 
Öncelikle zaman ayırdığın ve merakımı giderdiğin için çok teşekkür ederim. Forumda bu ölçümü yaptırdığını ve 15₺ ödediğini gördüm. Biraz daha bilgi verebilir misin bunun hakkında mesela türknet müşterisi olmama rağmen gelip bakıyorlar mı ya da ankastreden eve kadar gelen kabloya bakabilecekler mi malum 4. kat ya da sizin de söylediğiniz gibi 100'ün üstüne çıkabilirsiniz mi diyorlar tesisatınız da sorun olduğu için böyle gibi şeyler. Tekrardan çok teşekkür ediyorum çok yardımcı oldunuz.
 
Bu hizmeti ADSL ve VDSL kullandığınız sürece TT'den alabiliyorsunuz. TurkNet'i arayıp veya direk TT'ye ulaşıp talep edebilirsiniz. Ücreti için;


Bu ölçümü hem daire içinden hem de ankastre tarafından yaptırırsanız sorduğunuz tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Size hattınızın 2 noktada ne kadar desteklediğini söyleyecekler. Sormayı ihmal etmeyin.



Fiyat pahalı gelirse elektrikçi ile anlaşıp, modemi kısa kabloyla ankastreye bağlayın. Ardından hat değerlerinin fotoğrafını çekin.

Sonra değerleri karşılaştırırsınız veya burada konu açabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı