İnternet ortamında nasıl güvende kalınır?

Menemen54

Decipat
Makaleler
4
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Anakart: MSI PRO B650M-E DDR5 AMD B650 AM5 Soket / İşlemci: AMD Ryzen 5 7600 3.80GHz 6 Çekirdek / Bellek: Lexar Thor LD5U16G60C38LG-RGD 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL38 / Ekran Kartı: Sapphire Pulse AMD Radeon RX 9060 XT 16GB OC GDDR6 128Bit / Depolama: MSI Spatium M480 Pro 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 7400/6000MB/s / Kasa: MSI MAG Forge M120A Airflow / Güç Kaynağı: MSI MAG A650BNL 650 W / Soğutucu: Segotep Lumos G6 Siyah 120mm Kule Tipi İşlemci Soğutucu
Öncelikle iyi akşamlar.
Bu konuyu açma sebebimle başlayalım. Son birkaç aydır sürekli Google üzerinden "hesabınızın şifresi sızdırıldı" gibi mesajlar alıyordum. Bu uyarıları genelde dikkate alıp şifremi değiştirmeme rağmen, varlığından bihaber olduğum hesaplara iki adımlı doğrulama kodu benzeri şeyler gelmeye başladı (Binance ve tiktio gibi tiktiok hesabım belki eskiden açmışımdır ancak, Binance hesabımın olmadığına eminim). Açıkçası birçok hesabımda aynı şifreyi kullandığım için olduğunu düşünüyorum. Unutmamak açısından şifreleri hep aynı yapıyordum. Ancak daha sonra Google şifre yöneticisinden değiştirebildiğim tüm hesapların şifresini değiştirdim. Şu anda MEB hesabımın şifresi çalınmış. Açıkçası MEB hesabı nasıl bir şey bilmiyorum ama bayağı kullanıcı adım ve T.C. Kimlik numaram falan yazıyor. Bu konuda endişe etmeli miyim bilmiyorum. Şifreyi değiştir'e bastığımda beni MEB'in sitesine atıyor ama değiştiremiyorum.

Her neyse, asıl konuya gelecek olursak, internet ortamında bu şekilde kişisel verilerin ele geçirilmesi tarzı şeyleri nasıl engelleyebilirim? Virüs koruma programı olarak değil de, bilgisayarı internet üzerinden gelebilecek trojan veya virüslere karşı koruyabilecek, pop-up reklamlarını engelleyebilecek ya da uygulamaların kamerama erişmesini engelleyebilecek vb. hem telefon hem bilgisayar için kullanılabilecek her türlü uygulamayı kullanmak isterim. Biliyorum, asla tamamen anonim kalamayız veya güvende olamayız, ancak yine de alabileceğim her türlü güvenlik önlemini almak istiyorum. Bu konuda beni bilgilendirir ve önerilerde bulunursanız çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Lisanslı Virüs programları korumada en etkili yöntem, ayrıca orjinal windows kullanıyorsanız, windowsun kendi virüs programınıda kullanabilirsiniz, bunlar kendi başınıza alabileceğiniz aksiyonlar değil. Ya çok uzman olmanız yada virüs programı kullanmanız gerekir diye düşünüyorum.

Hocam böyle bir uygulama kurduğunuzda da elinizle herşeyi onlara veriyorsunuz. Biri zorla çalıyor diğeri de korurum diyip senden seve seve alıyor.
Hocam, benim bahsetmeye çalıştığım şey, internet veya yüklediğim herhangi bir uygulama ya da girdiğim internet sitesi gibi yerlerin gizli kalması gereken bilgilere erişmesini istemiyorum. Yani tam olarak anlatamadım ama Tor Browser kullanmak veya bir firewall kullanmak gibi şeyler. İllegal işler yapmak istediğimden değil, sadece olabildiğince hesap çalınması, IP adresinin görünmesi, dolandırılmak gibi her türlü şeyden korunmak istiyorum. Tek bir programın bunların hepsine karşı koruma sağlamadığını biliyorum, demek istediğim beni ve bilgilerimi güvende tutabilecek programlar veya eklentiler (Tor Browser, firewall, dolandırıcılık amaçlı e-postalardan korunmaya yarayacak eklentiler gibi). Zaten Kaspersky kullanıyorum (free sürümü), ancak sadece virüslerden değil, genel olarak güvenlik tehdidi olabilecek her şeyden olabildiğince korunmak istiyorum. Bu arada bahsetiğim şeyleri örneklemek amacıyla yazdım, daha bir çok güvenlik tehdidi olduğunun farkındayım.

Lisanslı Virüs programları korumada en etkili yöntem, ayrıca orjinal windows kullanıyorsanız, windowsun kendi virüs programınıda kullanabilirsiniz, bunlar kendi başınıza alabileceğiniz aksiyonlar değil. Ya çok uzman olmanız yada virüs programı kullanmanız gerekir diye düşünüyorum.
Dediğiniz gibi, lisanslı bir virüs programı kullanıyorum ancak virüs programı her türlü güvenlik tehdidini engelleyebilen bir şey değil, en azından free sürümleri için konuşuyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi, her türlü güvenlik aracından en iyi şekilde yararlanıp olabildiğince güvende kalmak istiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı