İnternette birbirlerine "hocam" diyerek hitap edenler

Mesajla alakalı ilgili kişi veya kişiler için kullanıyorum. Bir öğretici anlamı yoktur. Hitap adına "kardeşim, kirve, kanka, bro, keke" vb saçma şeylerden yüz kat üstündür diye düşünüyorum. Hitap kısmını boş bırakınca mesaj havada kalmış gibi hissediyorum. Belki eski forum kültürü belki de geri kafalılık. Bilemiyorum.

Tanımadığım bir üye, 10 yıldır tanıyormuşum gibi "kanka, kardeşim" yazınca sizinle aynı hisleri paylaşıyorum. Gereksiz samimiyet oluşuyor. Bir bakıma itici geliyor.

Hocam en mantıklı hitap şekli. Arada forumdaş yazdığım da oluyor.

Son düzenleme:
Ben herhangi bir insana böyle hitap edildiğini ilk olarak Adanalı dizisinde işitmiştim, o zamanlar garipsemiştim "bu nasıl iş, öğretmen mi bunlar" diye ama hiç de öyle tipleri yoktu dizideki karakterlerin. Diziden sonra günlük hayatta da ara ara duymaya devam ettim bu hitap şeklini, hatta bana da ederlerdi, hatta işin ilginci şu ki, ben de kullanmaya başlamıştım. Bununla birlikte de, kim "hocam, müdür, hacım, hacı, kral" gibi hitapları tanıdık veya tanıdık olmayan kimselere hitap için kullanmaya başladı, merak etmeye başladım ister istemez. Bunun mantığı diğer arkadaşların belirttiği gibi forum ortamlarında tanıdık tanımadık ve aramızda mesafe olan kişilere saygımızı belirtmek, onlardan az veya çok bir şeyler öğrenebileceğimizi vurgulamaksa bu bence iyi bir şey, sadece bizler hocam diye okuldaki öğretmenlerimize, din adamlarına hitap ettiğimizden bize biraz tuhaf geliyor. Yukarıda belirttiğim diğer sözcüklereyse samimiyet dışında açıklama getiremiyorum.

Hocam kelimesinin kullanılmasının sebebi halihazırda aradaki seviyeye uygun başka bir hitap olmaması ve bundan da öte karşınızdaki insanın sizden daha bilgili olduğunu kabullenmektir.

Genelde "hocam" kullanırım ancak eğer kullanmazsam herhangi bir hitap biçmi olmadan 3. çoğul şahıs ekleriyle konuşuyorum. Bu genelde cümleleri daha "agresif" yapıyor.

Örnek;
Windows'u yükseltme olarak değil, temiz kurulum olarak yapmanız gerekiyordu hocam.
Windows'u yükseltme olarak değil, temiz kurulum olarak yapmanız gerekiyordu.

Ya ben kafayı yedim ya da gerçekten 2. cümle daha "agresif" geliyor.

1699124301091.png

Tamamen kafama estiği ve hoşuma gittiği için. Şu an "hacı abi" ya da" dayı" gibi ifadeler kullanıyorum. Aklıma başka bir şey gelirse çekinmem yine de.

Neden bu şekilde hitap ediyorsunuz? Benim bildiğim "hoca" din işleriyle uğraşan din adamlarına deniyor. Hatta kökeni Farsça.

Türkiye'de internet ortamında, özellikle altını çizerek söylemek gerekirse, forum düzeni olan internet sitelerinde kullanıcılar birbirlerine "hocam" diye hitap ediyor.
Dışarıda sosyal yaşantıda da bunun örneklerini görmüşlüğüm var.

Ben bu hitap şeklini doğru bulmuyorum, bazen diğer üyeler bana "hocam" diye hitap ediyor ve bundan çok rahatsız oluyorum. Fakat bunu her seferinde dile getirip söylemem mümkün olmaz. Sizler bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Size ne? Boş ve toxic bir kelime değil. Gayet de iyi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Neden bu şekilde hitap ediyorsunuz? Benim bildiğim "hoca" din işleriyle uğraşan din adamlarına deniyor. Hatta kökeni Farsça.

Türkiye'de internet ortamında, özellikle altını çizerek söylemek gerekirse, forum düzeni olan internet sitelerinde kullanıcılar birbirlerine "hocam" diye hitap ediyor.
Dışarıda sosyal yaşantıda da bunun örneklerini görmüşlüğüm var.

Ben bu hitap şeklini doğru bulmuyorum, bazen diğer üyeler bana "hocam" diye hitap ediyor ve bundan çok rahatsız oluyorum. Fakat bunu her seferinde dile getirip söylemem mümkün olmaz. Sizler bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Size katilmiyorum beyefendi.

Gayet hoş bir hitap şeklidir, ayrıca sadece din işleriyle uğraşanlara hoca veya hocam denmez, adını bilmediğiniz kişilere, öğretmenlere ve saygılı konuşmak istediğiniz bir bireye hocam diye hitap etmek doğru bir hitap şeklidir diye düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı