Çözüldü İnternette satılan keyler gerçekten orijinal Windows keyleri mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

wexoek

Centipat
Katılım
10 Eylül 2022
Mesajlar
129
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
İnternette satılan keyler gerçekten orijinal Windows keyleri mi? Çünkü fiyatları Microsoft'un sattığından çok daha ucuz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Evet. Ama farkları tabii ki vardır!!🙂

Lütfen sonuna kadar okuyun.
Keyler: Retail, OEM, VL, KMS ve b. Tiplerde ola biliyor. Sizin keyin Microsoft desteği için sona kadar okuyun ki, pişman olmayasınız🙃)))

VL (volume lisence) = topdansatış lisansdır. Şirketler alır. 1 lisans ile 50, 100 bilgisayarı etkinleştirmek için alırlar. Her bilgisayarara ayrı key alıp masraf yapmamaları yerine bu yöntemi tercih edirler. Bilgisayarlar aynı binada, aynı hat üzerinde, aynı internete çıkışlı olmalılar ki, bu lisans türünü Microsoft desteklesin.

Retail Key: perakende satış. Microsoft-un size o pahalı deninen tek size ait olacaq özel lisans türü bu. Yeni, taze key ama tek size ait özel key oluyor. Hiç kullanılmamış ve bir tek size özeldir. Barmak iziniz gibi. Gelecekde yeni windows sürümlerine bile yükselte bilirsiniz.

KMS: bir server (sunucu) üzerinen etkinleşen key. Genellikle çok büyük şirketler (yani, şirketlerin birleşmesi= holdingler ya da company-ler (ör. Microsoft Company, Meta (fb, insta, whatsapp toplamı gibi) içinde çoklu ayrı alt şirketler barındıran örgütler) için mesela 1 lisans ile 10.000 tane bilgisayar etkinleştirmek için kullanırlar. Tabii ki, sizin o "crack, kms keygen, kms activator" dediyiniz uygulamalar, programlar var ya olar da aktive eder de, sadece 180 günlük. Bilmem ne virüsleri ile birge))) Sonrası ise tekrar etkinleşdirmeniz lazım ya da antivirüs çalışmıyorsa eğer arka planda kendisi 180 boyunca zaten aktiv çalıştığı için 181-ci gün devreye girer. Genelde ilk 1-ci gün etkinleşmeden sonra antivirüs açarsınız, o da arka plandakı kms servisini, uygulamanın da kendisini siler ya da kapatır-devredışı bırakır. 180 gün tamamında hadi... Holley holley, bilgisayar donuyo, kasıyo, titriyo, "üşüyoo" derseniz. Çünkü, Windows sistemi kendisinin kısa sürede "aldatıldığını" sonunda anlamış ve servislerini teker-teker kapatır. Eskiden eski Windows-larda (ör. XP, Vista hatta Windows 7-de) ilk giden duvar kağıdı olurdu.

OEM Key: (sizin soruya cevapdır) gelelim sizin hatta 1 liraya alınan ama hakikaten orjinal olan Key-e, anahtara (nasıl olduğunu anlatıcam, sabırla okuyun). OEM demek - gömülü demek, üstünde gelen demek. Eskiden satışdan aldığınız bilgisayarlar var ya içinde orjinal Keyli Windows ile yüklü gelirdi - BİOS çipine yazılmış şekilde ve ayrıca notbuk, laptop kasası altında yazılı Key-i ile (şimdi FreeDos geliyor, ucuz olsun diye, Windows-suz yani, sizde aynı model laptopun "bak abi şurda ucuzu var holleey" dediyiniz şey o işte - FreeDos-lu model. Ucuz etin köftesi olmaz burda derler))) Yani eskiden bilgisayar firmaları "Ürün (800 dolar)+orjinal windows yanında key-li (150~200 dolar)=1000 dolar"💸💸 ederek satıyordusa, şimdi kar amacı güdmek için 150~200 dolar lisansdan, orjinal yazılımlardan ve en esası KEY-den barındırıp sadece 800 dolara o ürünü sata biliyor. Her satacağı milyonlarca bilgisayar başından her birinde 150~200 dolar "birşeyler" çıkartarak daha artık kar ede biliyorlar))) malesef...

Hatta o zamanlar eskiden (2005-2014) üzerinde orjinal keyli, Windows-lu ve başka ücretli yazılımlarla yüklü gelen notbuk, laptopların altında Key-i bile yazardı. Mağazalardan çalsalar bile işe yaramazdı.😌 O keyleri her ihtimal koymuşlar ki, birden format zamanı key isterse yazasınız diye. Ama zaten Bilgisayarda BİOS-da (bios çipinon dahilinde) gömülü olarak geliyordu. OEM key de burdan geliyor işte.

Şimdi o bit pazarında satılan "eski bilgisayarlar" var ya. Adı malum, üstünde))) Bak onları "malum şirketler, kurumlar, malum Adamlar"🧠 toplayıp, anakart üzerinden BİOS çipini alıp, BİOS Reader okuyucuları ile onun verisini okuyup, "Dump" dosyasını (yedeğini) alıp, o dosyadan Binary Decompiler ile "malum Keyi" - anahtarı alıp (ki, bu arada orjinal key-dir) bir site üzerinden size satıyorlar. Hem kendileri kar ediyor, hem siz (müşteri) razı kalıyorsunuz ucuz diye hem de elinizde orjinal lisans anahtarı - OEM key kalıyor. Bak yukarda bahs etdiğim Retail (perakende) key değil! Ama orjinaldir!

Peki, Microsoft bu durumdan habersiz mi? Habersiz olur mu))) peki dava açmamış mı? Neden o "kurumlar ya da adamlar" hukuki çerçevede muhakime edemiyorlar? Ya da en basiti işte: sitelerini kapatmıyorlar? Ya da en alfası, bu key-lerin sahiplendiği bilgisayarları neden kapatmıyorlar, devredışı bırakmıyorlar? ellerinde değil mi?🤨

Cevaplar: Kocaman Hayr)))) 👍🤍 Çünkü, hukuki bakımdan bu şey gerçekleşemez! Bununla bağlı araştırma yapabilirsiniz 1) o OEM keylerin zamanında parası ödenmiş ve orjinal olan bilgisayarların keyleridir. Zaten Microsoft kendisi vermiş ve parasını da üretici firmalardan (dell, hp, toshiba, acer, asus v.b gibi) almışdır. 2) Microsoft bu keylere sahip olan bilgisayarlara zamanında "yükseltme" kararı ile iade etmiş ve söz vermiştir. Yani, kalkıp da geçmişteki kanunu ya da kararı geri alamazsınız. Hukuku bakımdan kanun tersine işleyemez! O malum adamlar ya kurumlar bunu bildiği için bu satışı gerçekleşdire biliyorlar. 3) peki herşey tamam desteği neden kesmiyorlar? En basiti bu değilmi. Burda olay şu ki, ortada insanoğlu olayı var. Ortada insan faktörü olunca işler pek öyle sanıldığı gibi gitmiyor. Yani, o key-in şimdiki sahipinin "nerden bileceksiniz ki, yeni bilgisayarı şudur ve eski bilgisayardan söküp de yükseltme işi yapmış ya da yarıyorsa direk Key-i yazmış". Bunu bilemezsiniz! Bütün insanları izleyemezsiniz... diye, şu yukardaki olayların hiçbiri kanuni ve hukuki bakımdan zidd olmadığı için kapatılma kararı geçerli olmaz🙃.

Yani, gönül rahatlığıyla kullana bilirsiniz. Uzun oldu biraz da umarım tam anlatmışımdır.

Saygıyla Azerbaycan Türklərindən🇦🇿🇹🇷❤️
Key Anakart'a işleniyor diye duymuştum. Aynı key başka anakartta kullanılamıyor diye biliyorum
O key windows key değil. MAC adress, TPM Key ve s. ola bilir. Her anakarta özel olarak. Ben dediğim key ise BİOS çipine yazılır. Kolay olmasa da değişril, siline biliyor. Eğer siz dediğiniz gibi öyle olsaydı, OEM keyler satışa sunulmazdı. Bunun ingilisce makalesini arata bilirsiniz. Ya da "neden ucuz windows key-ler var" diye ingilisceye çevirib Google-da aratırsanız OEM keylerle ilgili cevaplara ulaşırsınız. Ya yabancı forumlarda ya da özellikle teknoloji haber sitelerinde. Zaten hem orjinal hem de ucuz olmasının başka yolu yok. Diğer yollar ise ucuz olsa bile kaçak sayılır ve Black Liste girer. OEM-ler girmez sebebini yukarda tam yazdım. Hem de hangi akıllı bu kadar ucuz olan hele hele retail (perakende) tip orjinal key ürete bilir. Kar amaclı olmaz)))
 
Windows 11 Pro için Windows 10 Pro keyi almıştım 5 TL'ye iki işletim sisteminde de dijital lisans ile etkinleştirildi olarak gözüküyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı