Internetten Alışveriş Yapma Sıklığı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
MasterCard tarafından gerçekleştirilen MasterIndex araştırması, tüketicilerin internetten alışveriş yapma alışkanlıklarını belirledi. Çıkan sonuçlara göre, %76’mız internetten hiç alışveriş yapmamış. İnternetten alışveriş yapanların işlem ortalaması ise ayda 1. Internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih edenler, neden olarak internetin fiyat avantajı ve zaman tasarrufu sağlamasını gösteriyor.

Alışveriş edilen sitenin seçiminde ‘ürünü değiştirme/iade kuralları’ en önemli kriter olarak gösterilirken, sanal alışverişlerin yüzde 79’u kredi kartı ile yapılıyor. En fazla satın alınan ürünler elektronik eşya ve uçak bileti olarak sıralanıyor.
Kullanıcıların yüzde 51’i alışverişlerini Türk sitelerinden yapıyor, bu sitelere arama motorları (yüzde 32), arkadaş tavsiyesi (yüzde 30) ve ilanlardan
(yüzde 13) ulaşıyor.



İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPMA SIKLIĞI GENEL CİNSİYET (%)
(%) Kadın Erkek
Yılda 1'den daha seyrek 29 45 19
Yılda 1 15 13 17
Yılda 2-3 (4-6 ayda bir) 31 30 32
Yılda 4-6 (2-3 ayda bir) 8 2 12
Ayda bir 4 4 4
Ayda iki 10 4 13
Haftada 1-2 1 1 1
Haftada 3-4 (2 günde bir) 1 1 1
Hemen hemen her gün - - -
Günde birkaç kez 1 - 1
Ağırlıklı Ortalama (ayda) 1 0,5 1,40

MasterCard tarafından her sene Türk halkının kart kullanım, tasarruf ve harcama eğilimlerini ölçümlemek amacıyla, Yöntem Araştırma Danışmanlık’a Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan MasterIndex araştırmasına göre, Türk Halkı’nın internet üzerinden alışveriş yapma oranı ortalama ayda 1. Bu rakam kadınlarda 0.5 iken, erkeklerde 1.4. İnternet üzerinden en fazla alışveriş yapan kesim orta ve düşük gelir grupları ile (ayda ortalama 2.2 kere), 15 – 19 yaş (ayda ortalama 4.2 kere) ve 20 – 24 yaş grubu (ayda ortalama 2.3 kere).

Internet Üzerinden Alışveriş Yapma Sebebi ‘Fiyat Avantajı’ ve ‘Zaman Tasarrufu’, Yapmama Sebebi ise ‘Görmeden Ürün Almak İstememe’ ve ‘Güvensizlik’

Internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih edenler neden olarak fiyat avantajı (yüzde 42), evden çıkmadan alışveriş rahatlığı (yüzde 36), zaman tasarrufu (yüzde 35), ürün ve fiyat karşılaştırma olanağı (yüzde 23) gibi avantajları sıraladı. Araştırma sonuçları erkeklerin zamandan tasarruf etmek için, kadınların ise Türkiye’de bulunmayan ürünleri almak için internetten alışveriş yaptığını gösteriyor.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ NEDENLERİ GENEL CİNSİYET (%)
(%) Kadın Erkek
Fiyat avantajı sağlaması 42 41 42
Evden çıkmadan alışveriş etmenin rahatlığı 36 30 39
Zamandan tasarruf etmek 35 27 40
Ürün ve fiyat karşılaştırma olanağı 23 21 25
Türkiye'de bulunmayan ürünleri alma imkanı 20 33 11
Eve teslimat yapılması 15 17 13
Daha çok ürün seçeneği olması 14 15 13

Kredi kartı ile internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih etmeyenlere bunun nedeni sorulduğunda, yüzde 28’lik kesim görüp denemeden ürün almak istememe, yüzde 25 kredi kartı bilgisi vermeyi güvenli bulmama, yüzde 23 internet erişiminin olmaması, yüzde 20 teslim edilecek ürünün doğruluğuna / kalitesine güvenmeme sebeplerini gösterdi.


Doğu ve Güney Doğu Anadolu’dakilerin Çoğu İnternet Erişimi Olmadığını Söylüyor
Internet üzerinden alışveriş yapmama nedenleri bölgesel bazda incelendiğinde Doğu (yüzde 52) ve Güney Doğu Anadolu (yüzde 57) Bölgesi’nde yaşayanların çoğunun neden olarak internet erişimlerinin olmamasını gösteriyor.

Kibaroğlu, “Türkiye Kart Güvenliğinde Birinci Ligde”

MasterCard Güneydoğu Avrupa Risk Direktörü Cem Kibaroğlu, “MasterIndex araştırmasına göre, internetten alışveriş yapmayan her dört kişiden biri bunun nedeni olarak, sanal ortamda kart bilgisi vermek istememesini gösteriyor. Aynı zamanda bildiğiniz gibi Türkiye’de ve dünyada e-ticaret büyük bir hızla artmaya devam ediyor ve bu da pek çok kişinin sanal alışverişten memnun olduğunu gösteriyor. MasterCard olarak biz de e-ticaretteki bu hızlı büyümeyi en gelişmiş güvenlik sistemleriyle destekliyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı sahtecilik trendlerini sürekli olarak takip ederek bankaların, dolandırıcıların bir adım önünde olmalarına yardımcı oluyoruz”dedi.

Sözlerine “2006 yılında tüm kredi kartlarının çipli ve şifreli olmasının ardından Türkiye kart güvenliğinde birinci ligdeki yerini sağlamlaştırdı” diyerek devam eden Kibaroğlu, “BDDK’nın hazırladığı yönetmeliğe göre 1 Ocak 2011 itibarıyle e-ticaret işyerlerinde 3D güvenlik altyapısının bulunması zorunlu hale geldi ve bankalarımız da bunun için gerekli çalışmaları tamamladı. Şu ana kadar internetten alışveriş yapmamış kart hamilleri, kartlarını tek işlemle sisteme kaydettirip bankalarından e-ticaret şifresi alarak onbinlerce siteden güvenle alışveriş yapabilirler. Bu noktada kullanıcıların dikkat etmeleri gereken nokta, MasterCard SecureCode işareti gördükleri siteleri tercih etmeleri. Uzun yıllara dayanan küresel tecrübemizle oluşturduğumuz güçlü güvenlik altyapısı MasterCard SecureCode, e-ticaret işlemlerinin en üst güvenlik düzeyinde olmasını sağlıyor” dedi.

Internetten Elektronik Eşya ve Uçak Bileti Alıyoruz

Masterindex araştırmasında, internetten kredi kartıyla alışveriş yapanlara en çok ne tür ürün ve hizmetleri satın aldıkları sorulduğunda yüzde 40 elektronik eşya / bilgisayar, yüzde 31 uçak bileti / tur / seyahat rezervasyonları, yüzde 29 cep telefonu / aksesuarları, yüzde 24 yemek ve içecek, yüzde 18 ise giysi / hazır giyim aldığını belirtiyor.

Internet üzerinden yapılan alışverişlerin yüzde 79’u kredi kartı ile ödeniyor.

Sanal Alışverişlerde Tercih Türk Siteleri

Sanal alışverişçilerin yüzde 51’i alışverişlerini mutlaka Türk sitelerinden yapıyor. Yüzde 3’lük kesim sadece yabancı siteleri tercih ederken, yüzde 46 ise yerli veya yabancı sitelerin fark etmediğini söylüyor.

Kullanıcılar alışveriş yaptıkları sitelere arama motorları (yüzde 32), arkadaş tavsiyesi (yüzde 30) ve ilanlardan (yüzde 13) ulaşıyor.


İnternetten Alınan Hizmet / Ürün %
Elektronik eşya/bilgisayar 40
Uçak bileti/tur/seyahat rezervasyonları 31
Cep telefonu/ aksesuarları 29
Yemek ve içecek siparişi 24
Giysi/Hazır giyim 18
Çiçek alımı ve gönderimi 14
Kozmetik/Kişisel bakım ürünleri/parfüm 13
Sosyal aktivite bileti (konser/maç/tiyatro/sinema) 12
Beyaz eşya 12
Bahis ve şans oyunları 12
Ev eşyası 11
Kitap/DVD/CD vs 8
Günlük fırsat siteleri 4
Internet sitelerine ve sosyal ağlara üyelik ödemeleri 3
Sanal marketlerden günlük ev alışverişleri 2
Yazılım/logo/melodi/oyun ödemeleri 2
Webhosting ve internet hizmetleri ödemeleri 1
Araç kiralama 1

Internetten Alışverişte Değiştirme Kuralları ve Garanti En Önemli Kriterler
Tüketicilere internetten alışveriş yaparken hangi hizmetlerin önemli olduğu sorulduğunda, gelen yanıtların yüzde 68’i ürün değiştirme / beğenilmeyen ürünle ilgili iade kurallarının belirli olması, yüzde 48’i garanti hizmetinin veriliyor olması, yüzde 47’şer de ödeme sorunlarının çözümlenmiş olması ve satış sonrası müşteri hizmetleri biriminin kurulmuş olması yanıtını verdi.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı