iPad Air 4 incelemesi

Merhaba,

El yazisi ile not tutabilmek icin bir tablet ve kalem ariyordum. Gecenlerde bunun icin bir iPad Air 4 aldim. Birkac gunluk de olsa tecrubelerimi paylasmak istiyorum.

Bu urunu almadan once kafamda ne almam gerektigine dair en ufak bir fikir yoktu cunku o bu alandaki urun yelpazesi gercekten cok genis. Baktigim cihazlar arasinda bir bilgisayar kadar guclu donanima sahip ve ciddi anlamda pahali modeller de vardi fakat bunlarin benim icin gereksiz oldugunu dusunuyordum. Cunku benim tek ihtiyacim el yazisiyla not tutabilmekti.

Neticede secim skalami 2 modele indirgeyebildim:

1. Samsung Tab S7 FE
2. iPad Air 4

Iki tableti de AVM'de detayli bir sekilde denedim. Denedigim kadariyla iki modelin de karsilastirmalarini yapiyor olacagim.

A. Kalem
Bir kere Samsung'un hem fiyati iPad'e gore daha uygun hem de yaninda kalem ile birlikte geliyor. Bu ciddi anlamda bir fiyat avantaji sagliyor.

Yazim konforuna bakacak olursak acikcasi bu konuda da Samsung'un kaleminin daha iyi bir hissiyati oldugunu soyleyebilirim. Apple pencil 2 daha rijit bir yapiya sahipken, Samsung'un kalem ucu basinc ile birlikte yaylanan bir mekanizmaya sahip. Cizim yapan insanlar icin Apple pencil'in, yazi odakli calisanlar icin de Samsung S-pen'in daha uygun oldugunu dusunuyorum.

Kalem gecikmesi konusu cogu kisi icin en onemli faktor. Ancak malesef bu konuda performansa etkiyen tek bir faktor yok. Onlarca faktor var diyebilirim. Ornek vermek gerekirse, iPad icin Goodnotes 5 ve Notability uygulamalarinda gecikme bir miktar daha fazlayken, Apple Notes uygulamasinda cok daha dusuk seviyede. Baska bir ornek olarak, beyaz zemin uzerine yazarken gecikme daha hissedilir derecede iken, siyah zemin uzerine yazarken bu daha az hissediliyor. Ama gunun sonunda rahatlikla sunu soyleyebilirim ki iki cihaz da benzer performansa sahip ve amator kullanim (not tutmak, sunum yapmak, ders anlatimi vs.) icin gayet yeterli. Eger ki bu konuda kusursuz bir performans almak istiyorsaniz o zaman paraya kiyip 120hz ekranli cihazlara bakmanizi tavsiye ederim. Ama tabii bu durumda odeyeceginiz paralar kafadan %30-40 oraninda artis gosteriyor olacak. Gunun sonunda her sey ihtiyac ve butce dengesine baglaniyor.

B. Uygulamalar ve Is Akisi
Fiyat/performans anlaminda simdiye kadar yazdiklarima gore Samsung one gecse bile; bilgisayar ve telefon tarafinda Apple cihazlar kullandigim icin Apple ekosisteminde calisma rahatligi benim icin ufak performans kayiplarindan daha onemliydi. Cunku sonucta bu cihazi daha productive bir calisma ortami hazirlamak adina kullaniyor olacagim ve iPad ile calistigim grafigi 2 saniyede AirDrop ile Macbook'uma atip Photoshop'ta isleyip, iPad'e geri donebilmek gibi aksiyonlarda kazandigim hiz, yazi yazarken kaybedecegim birkac milisaniyeden cok daha onemli.

Nitekim oyle de oldu, iPad'i henuz birkac gundur kullaniyor olmama ragmen hicbir yabancilik cekmedim ve dakikalar icinde is ortamimda kullanmaya basladim.

Bu konuda eger benim gibi Apple ekosistemi icinde calisan biriyseniz iPad cok daha mantikli bir tercih olacaktir. Ama boyle bir derdiniz yoksa kesinlikle ve kesinlikle Samsung gerek fiyat avantajiyla gerekse performansiyla cok daha mantikli bir tercih. Hatta ve hatta 6600 TL verip iPad Air 4 + Apple Pencil 2 almaktansa 7000 TL bandina cikilip 120Hz ekranli Samsung Tab S7+ bile tercih edilebilir.

Karsilastirma ve teknik konulari burada bitirip, daha ziyade gunluk kullanimla alakali tecrubelerimden bahsetmek istiyorum. iPad almadan once internette not tutmak icin kullanilan populer uygulamalari detayli bir sekilde incelemistim. Ama tabii ki herkesin kullanim aliskanligi farkli olacagi icin deneme maksadiyla App Store'dan hem Notability hem de Goodnotes 5'i satin aldim. 3 Uygulama da (Apple Notes ve diger ikisi) farkli avantajlara sahip. Goodnotes 5 in ust panelinde ornegin kalem seciliyken tek tikla kalemin kalinligini ve rengini degistirebileceginiz bir menu var. Acikcasi bu cok pratik. Notability'nin en buyuk avantaji, ornegin bir toplantiya girdiginizde ses kaydini baslatip, ses ile senkron bir sekilde not tutabiliyor ve daha sonradan bu notu oynattiginizda yazdiklarinizi tam olarak ne zaman yazdiginizi anlayabiliyorsunuz. Toplantilar icin gercekten cok iyi bir ozellik. Apple Notes ise bana gore kalem gecikmesi acisindan aralarinda en iyisi. Cizimi sekle donusturme ozelligi de bana gore diger iki uygulamaya gore cok daha hizli calisiyor. Bunun yanisira, yazdiklarinizi diger Apple cihazlarinizla esitlemek icin ekstra bir uygulama kurmaniza gerek kalmiyor. Bu nedenlerden dolayi diger iki uygulamayi iade ederek yoluma Apple Notes ile devam etmeye karar verdim.

C. Ekran ve Pil Performansi
Acikcasi ekran paneli vs. gibi teknik detaylara hakim degilim ancak ekran konusunda Macbook'umla benzer performansi yakaladigimi soyleyebilirim. Gayet net ve canli goruntuler, beraberinde oldukca iyi bir pil suresiyle geliyor. Gun icerisinde yaklasik 4-5 saatlik kullanimla birlikte 2 gun boyunca hic sarj kullanmadigimi soyleyebilirim.

Ozet:
- Eger amaciniz sadece not tutmaksa ve Windows bilgisayar ile calisiyorsaniz, Samsung Tab S7 FE cok daha uygun bir secenek.
- Eger tum ekosisteminiz Apple cihazlar etrafinda kuruluysa iPad Air 4 cok kullanisli ve kibar bir cihaz.

ipad2.jpgipad1.jpg

ipad3.jpg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı