iPhone 12 Mini'ye neden 4217 TL vergi ödüyoruz?

Alma diye bu kadar vergi var. Sen ne kadar ithal ürün alırsan cari açık o kadar artıyor.

Cari açık o kadar arttı ki artık devlet ithal mal alma diye çok fazla vergi koyuyor.
İlla alıcam dersen bu vergileri vermek zorunda kalıyorsunuz.

Bu şekilde cari açığı düşük tutmaya çalışıyorlar ama ne kadar düşük tutabildikleri meçhul.
Yiyeceklerin ve hammaddelerinin(örn. ekmek için buğday) ithal edilmesi de almamamıza dahil mi?
 
Doğru düzgün yerli bir telefon markası var mı ki ithal cihaz almayayım? Venüs alacak halimiz yok.
Ben de biliyorum telefon ya da başka aletler için düzgün türk markasının olmadığını. Sadece devletin yaptığı politikayı söylüyorum.

Yoksa ben de çin malı telefon kullanıyorum.

@5harf
Ne dediğini tam anlamadım ama cevap vermeye çalışayım.

Evet biliyorum, buğday ve saman gibi şeyler bile ithal ediliyor ama işte devlet bunu engellemeye çalışıyor ama iç pazarda bu isteğe çözüm bulabilecek bir ürün olmadığı için hala ithal buğday vb. kullanılıyor.
 
Ne dediğini tam anlamadım ama cevap vermeye çalışayım.

Evet biliyorum, buğday ve saman gibi şeyler bile ithal ediliyor ama işte devlet bunu engellemeye çalışıyor ama iç pazarda bu isteğe çözüm bulabilecek bir ürün olmadığı için hala ithal buğday vb. kullanılıyor.
Doğru anladınız sıkıntı yok. Buğday bile ithal ediyoruz evet ama ithali engellemek için de bir çaba görünmüyor. Örneğin çiftçi desteklerinin verilmiyor olması gibi. Bu yalnızca ekmek ve buğday için bir örnekti. Keşke vergi ile cari açığı kapatmaya çalışmak yerine, kendi sınırlarımız içinde para döngüsü kurulsa, ithale bel bağlamasak diyoruz da kendi aramızda konuşmakla kalıyoruz işte :)
 
Devlet ithalatı düşürmeye çalışıyor, elektronik aletleri de lüks olarak gördüğü için en acımasız vergiler burada. Senin 600, 700, 1000 dolarlık telefon yerine daha mütevazi telefonlar kullanmanı istiyor.
Mütevazı telefonlar da bir amiral gemisi cihaz deneyimi sunmuyor ama. Ben şahsen alıp uzun yıllar kullananlardanım o yüzdendir bu tarz cihazları tercih ed(em)iyorum.
 
Eki Görüntüle 748860

Herkese merhaba. Yaklaşık 2-3 yıldan beri iPhone SE (1.nesil) kullanıyorum ve yakın zamanda yeni bir telefon almayı planlıyorum. İlk olarak iPhone 11 almayı düşündüm ama 12 serisi biraz aklımı çeldi, ta ki fiyatları görene kadar. Şimdi benim kafamda iki soru var. İlki sizce de bu veri çok aşırı değil mi? Çünkü telefonun yarısı vergi. İkincisi ise bu cihazın bu kadar pahalı olmasının sebebi vergiler mi yoksa Apple'ın cihazları ülkemize daha pahalı sokması mı?

→ Cevaplarınızı esirgemeyin.
biraz apple'ın pahalıya getirmesinin payı var mesela iPhone 12 Mini 699 dolar iPhone 11'de 699 dolar tabi iPhone 11 çıktığında dolar 6,5TL'ydi ama doların 90 kuruş oynaması bu kadar fark yaratıyorda 8,52'den 7,44'e düşmesi fark yaratmıyor onu anlamıyorum dolar düşüyor fiyatlar aynı dolar artıyor ardından hemen fiyatlara zam geliyor çok saçma
 

Yeni konular

Geri
Yukarı