İnceleme iPhone 15 Pro | İlk ay sonrası deneyimler

Selam, ilk bakış incelemesini daha önce paylaşmıştım, ilk hafta için de bir gönderi yayınlayacağım ancak bu süre içinde pek bir şey değişmedi. Ben de direkt olarak hazır 17.1'de gelmiş ve ortalık biraz durulmuşken ilk ay sonrası iPhone 15 Pro ile alakalı değerlendirmemi de paylaşmak istedim.

Bugün 4. haftanın içindeyim, cihaz ile neredeyse 1 ay geçirdim. Heves geçti, eller kirliyken de olsa ekrana dokunulmaya başlandı ve bol bol yere düşürüldü. Temel olarak tutuş, arayüz ve performans gibi konular zaten çok değişmedi ve onları daha önceki konuda konuştuk. Bugün biraz daha işin pratik kısmına girelim;

1 - Geçmiş Problemler: 15 serisi biraz sıkıntılı çıktı gerçekten, o kadar olmasa da o kadarmış gibi gösterdikleri de malum zira bir süre sonra esas haberlerin arkasından Asya merkezli asılsız Tweet'ler de servis edilmeye başlandı. E zaten Oppo - Samsung - Xiaomi gibi alternatiflerin tamamı telefonlarının lansmanlarına hazırlanırken bunların yaşanması anormal değil. Sadece hangi habere itimat edilmeli dikkat etmek gerekiyor.

Ben çok oyun oynamıyorum. Sadece War Thunder Mobile oynuyordum. İlk sefer 17.0. 2 sürümünde oynadım cihazın aşırı ısınma problemi yoktu. Sonra 17.0. 3'te oynadım yine bir değişiklik gözüme çarpmadı. 17.1 geldiğinde ise ben çoktan oyunu silmiştm. (Oyunun bozuk oluşundan ötürü ilerlemek imkansız bir yerden sonra.) Ancak oyun oynamayı bıraktığım süre zarfında dışarıda çok fazla vakit geçirmeye başladım ve bilgisayarlarım da evde kaldığından 5G'ye bağlı güneşin altında uzun süreler TeamViewer kullanmak zorunda kaldım. Bilindiği gibi her telefon Wi-Fi modunda iyi değerler versede asıl performansları hücresel veri aktif iken ortaya çıkıyor. iPhone 15 Pro hücresel veri aktifken kendinden önceki modellerden daha iyi bir iş çıkarıyor ancak yine de tüm günü sabah 6, akşam 9 arası tek batarya ile kullanmak hayal. Bu noktada dikkat ettiğim nokta ise dillere destan(!) sıcaklıkları. Güneşin altında tam parlaklıkta şebekeyi ağır bir şekilde kullanan her telefon gibi bataryanın erimesi ve ısınmasını bekliyordum ancak bu yaşanmadı. Telefon War Thunder oynarken ısındığı kadar ısınmadı ki Avustralya güneşi kavurucudur. Çok şaşırttı beni gerçekten. İP11 cihazım olsa 30 puan şarj kaybetmiştim verimlilik çiplerinin de etkisi ile 15 Pro efendi efendi olması gerektiği gibi azalıyor ve sıcaklık hep nominal. Bataryanın da kapasitesi gereği 7-8 saat aktif kullanım sonrasında şarjı bitiyor ve yoğun kullanımda gün sonuna değin ancak yetişiyor. Yoğun kullanımdan ziyade normal kullanımda, çalışan, okula gidenlerin dert edeceği bir mesele yok. Ceplerinde durduğu süre boyunca telefon için zaman duruyor sanki. Yüzde 40 şarj ile evden çıktığımda 4-5 saat sonra döneceksem panik olmuyorum. Eve gelirken de navigasyonu açabiliyorum.
Şimdi burada başka bir konu var. iOS 17.1 güncellemesi en çok telefonun bekleme moduna yaradı. Burada telefon çıkmadan da daha önce tartışmıştık. 17 Pro'nun verimlilik çekirdekleri çok güçlü ancak lansman sonrası performansı bunu yansıtmıyor diye. 17.1 ile artık olması gereken değerlerini vermeye başladı. Telefon gece bırakınca ya da cepte beklerken şarj kullanmıyor desem yeridir. Çok iyi. Ne kadar iyi? Şu kadar iyi;

1698658504946.png

Geçenlerde SS'ten de görüldüğü gibi telefonu gündüz 12 ve akşam 9 dolaylarında çok kullanmamışım. Bu süre boyunca cihaz beklemiş. Ara sıra ekranını açıp sağda solda gezinmesem şarjı oynamayacakmış resmen. 5 saat sonrasında kalan şarj %43. Muhtemelen bu tempoda 9 saat dolayları işten bile değil. Lakin kullanımlarımı görüyorsunuz. Safari - YouTube ve Facebook harici bir şey yok. Bu konuya da ekstra dikkat. Ben Genshin oynayacağım derseniz Performans çekirdekleri aktif iken toplamda 4 saat ekran süresi alıyorsunuz 15 Pro ile. Yeni güncellemeler ile biraz daha artmıştır ancak yine de çok sekmez bu değerler. Onu da ayrıca belirteyim.

17.0. 3 sürümü sıkıntılıydı, birkaç kez kameram çöktü. Uygulamayı kapatıp açmama rağmen düzelmedi falan ancak sonra güncellemeler ile arayüzün animasyon hataları ve kamera problemleri tamamen düzeldi. 15 Pro ilk defa bu kadar stabil çalıştı diyebilirim ki bunu daha önce demiştim. Bu telefonu şu hali ile değerlendirmek doğru değil en azından bir büyük güncelleme alması gerekiyor diye.

2 - Sağlamlık: İşten - Okuldan geldikten sonra telefonu genelde yatağın üzerine atarım. Bu hep böyleydi. Şimdiye kadar Nokia Lumia 520 dışında da bir telefonumu bu sebeple kırmadım. 15 Pro'da aynı şekilde kırılmadı. Bazen seker fayansa düşer, bazen ZIP'lar parkeye gelir. Kılıfı da sağlam olduğundan sıkıntı yok bu konuda günlük darbe testinden benim nazarımda geçen bir telefon oldu. Etkileyici bir nokta var ki o da şu; Ütüyü unutup yatağın üzerine koymuşum, ütü dik bir şekilde sivri ucu yukarıda olacak vaziyette dururken telefonu yataktan uzanıp uyumadan önce yere koymaya çalıştım ve arka kapağın tam ortasına sivri kenar güm diye çarptı. Elim de üzerinde olduğundan elimin ağırlığı da birden telefonun üzerine binmiş oldu. Cidden telefon kıracak cinsten bir olaydı ancak telefona hiçbir şey olmadı. Bu konuda dediğim gibi kılıfını taktığınız sürece 15 serisi de her telefon kadar sağlam. Bu testler telefonun kendi direncini ortaya koyuyor, kılıf taktıktan sonra hepsi belli bir noktanın üzerine çıktığından günlük kullanıcıyı ekstrem darbe testleri ilgilendirmiyor diye. En azından 15 Pro sağlam. Sıkıntı yok.

3- Diğer Cihazlardan Geçiş: Bu nokta biraz daha kişisel bir durum. Katılırsınız, katılmazsınız ancak 15 Pro bir önceki nesilden direkt geçecek kadar yenilik barındırmıyor ancak S23'te barındırmıyor. S24'te barındırmayacak. OnePlus ve Xiaomi modelleri de keza aynı şekilde barındırmıyorlar. Barındırmazlar, barındırmamalılar. Teknoloji bir sene içinde bu kadar gelişmiyor çünkü. Geliştiği kadarını özellikle donanım alanına parça parça yayınlıyor firmalar. Bu noktada IP12'ye kadar olan yükseltmelere tamamım ancak her sene telefon değiştirmek bence mantıklı bir alışveriş değil. Ne Türkiye, ne yurt dışı fiyatlarında.

Alınır mı? Alınır. Çok güzel cihaz, uzun süre de kullanırsınız. Pişman eder mi? Etmez. Her iPhone modeli gibi, hepsiyle aynı, hepsinden biraz daha iyi. Her işinizi görür, diğer markalardan daha uzun süre kullanırsınız. Hele bu çiple daha da uzun süre kullanırsınız. Dedikodulara aldırış etmeyin, ısınma, yanma, atma, ötme gibi durumları yok. Her mal ayıplı olabilir, hepsine elbet kefil değilim ancak benim başıma gelen bu şekildeydi. S24 beklenir mi? Çip konusunda çok iyi geliyorlar ve onlar da titanyum kasa yapacaklar. Yani beklenebilir. Kim bekleyebilir? Windows bilgisayar kullananlar bekleyebilir. Benim gibi ekosisteminiz var ise, MacBook kullanıyorsanız Apple size diğer her teknoloji devi gibi pek seçenek bırakmıyor. Üretkenliği korumak için yine sınırlar içinden devam etmeniz gerek. Ekosistem konusunda Apple'ın en başarılı firma olduğunu da söylemeye gerek yok, yani Apple telefondan devam etseniz iyi olur. ^^

Diğer incelemerden kısa oldu ancak uzun kullanım testlerinde zaten ilk bakış testlerinde bahsedilen problemler üzerine konuşulur. Tekrara düşüp canınızı sıkmak istemedim. Özetle verdiğim paradan tatmin oldum. Alana hayırlı olsun. ^^

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı