iOS'ta hangi tarayıcıyı kurarsanız kurun aslında Safari klonu kurmuş oluyorsunuz. Aloha, Brave, Chrome, Dolphin, Edge, Firefox, Maxthon, Opera, Puffin, Tor vesaire fark etmiyor. Hepsi Safari. Çünkü Apple iOS'ta WebKit harici tarayıcı motorlarına izin vermiyor. Oysa Brave ve Chrome gibi tarayıcılar Chromium tabanını kullanırken Firefox ve Tor gibi tarayıcılar da Gecko altyapısını kullanır. Apple iOS'ta bu tarayıcı motorlarına izin vermediği için o tarayıcı aslında sadece ismi değişmiş bir Safari klonu oluyor. O yüzden iPhone kullanıyorsanız Safari harici bir tarayıcı kullanmanın mantığı yoktur.
Fakat Android'de durum farklıdır. Android farklı tarayıcı motorlarına izin verir. Chromium dışında geriye sadece Gecko altyapısı kalıyor. Brave, Chrome, Edge, Opera gibi tarayıcılardan mümkün olduğunca uzak durun. Hepsi Chromium tabanlıdır. Google'ın Chromium tabanı üzerinde yaptığı değişiklikler tüm bu tarayıcıları etkiliyor. Gecko altyapılı tarayıcılar kullanın ki reklam engelleyicilerin bloke edilmediği özgür bir altyapı kullanmış olursunuz. Android telefon kullanıyorsanız önerim Firefox, Ghostery, Waterfox ve Tor'dur. Ben kendi Android telefonumda Waterfox kullanıyorum. Bu mesajı da telefonumdaki Waterfox üzerinden yazıyorum.