iPhone IMEI çalınma durumu oluyor mu?

Gerald_Emo

Decapat
Katılım
27 Şubat 2022
Mesajlar
216
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
iPhone telefon alacağım uzun süre kullanmayı planlıyorum IMEI çalınma durumu yaşar mıyım? Veya çalınma durumu var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
IMEI numaranı biri alıp Redmi Xiaomi vb cihazlara atılabilir. Hem sen ve hem diğer cihaza klon IMEI mesajı gelir ve telefon belli bir süre sonra kapanır.
Telefonun faturası ile operatöre başvuru yaparsın senin adına olan hat ile tekrar telefonun aktif olarak kullanmaya başlarsın.
 
iPhone telefon alacağım uzun süre kullanmayı planlıyorum IMEI çalınma durumu yaşar mıyım? Veya çalınma durumu var mı?
Evet, iPhone dahil olmak üzere tüm akıllı telefonlarda IMEI numarasının çalınma veya klonlanma durumu yaşanabilir. Ancak bu durum oldukça nadirdir ve genellikle yasa dışı faaliyetlerle ilişkilidir. IMEI numarası, bir telefonun uluslararası mobil ekipman kimliği olarak benzersiz bir şekilde tanımlanmasını sağlar. Bir telefonun IMEI numarası çalınırsa veya klonlanırsa, bu, çeşitli güvenlik ve kimlik hırsızlığı riskleri taşıyabilir.

IMEI numarasının çalınmasını önlemek için, telefonunuzu güvende tutmalı, güvenilir olmayan uygulamaları yüklemekten kaçınmalı ve telefonunuzun yazılımını güncel tutmalısınız. Telefonunuzu ikinci el alıyorsanız, satın almadan önce cihazın IMEI numarasını kontrol edip, çalıntı olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Ayrıca, telefonunuzu kaybettiğinizde veya çalındığında, IMEI numarasını yetkili servislere ve emniyete bildirerek, telefonunuzun kullanımının engellenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Uzun süreli kullanım planlıyorsanız, telefonunuzu güvenilir bir kaynaktan almak ve düzenli olarak güvenlik önlemlerini gözden geçirmek önemlidir.
 
Çalındı, yıllar evvel. O zaman teknoloji bu kadar sağlam değildi. Sorunu çözemeyince bana firma yeni telefon vermişti. Bir daha da olmadı böyle yeni telefon verme olayı sanırsam.
 
Faturasını kutusunu sağa sola atarsan çalınır. Modelle alakası yok bu işin, alıp senin numaranı başka telefona yazıyorlar, sonra ikisi de kapanıyor.

IPhone'un tek farkı iPhone telefonlara sonradan IMEI yazılamaması.
 
Aslında 'İMEI çalma, kopyalama ya da klonlama' diye bir şey yok.

İMEİ (bazen İMEİ/SV) genelde 15 haneli ve rastgele üretilmiş bir sayı değildir.

Mesela: 353431659106306

Bu iPhone hiç elime geçmedi. Hangi ülkede satıldığını ya da depoda bekletildiğni bilmiyorum. Hatta üretilip-üretilmediğini de bilmiyorum.

Peki nasıl buldum?

İMEİ numarası 3 farklı parçadan oluşur.

35343165 910630 6

İlk 8 basamak (35343165) TAC kodudur.
35 sayısı İMEİ'i akride eden kuruluşun kodu (Reporting Body Identifier (RBI))
Geriye kalan sayı üreticiyi ve cihazın modelini kodlar. 65 FAC'tır ve 'Final Assembly Code' (cihazın seri üretiminde kullanılır) anlamını taşır.
Sonradan gelen 6 hane cihazın seri numarasıdır.
Son rakam İMEİ'in doğrulunu gösteren rakamdır ve LUHN algoritması ile hesaplanır.

Bu nedenle: Cihazın faturasını iyi saklamakta fayda var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı