iPhone SE 2020 İncelemesi

Öncelikle okuyan herkese merhabalar. Telefonu almadan önce bolca araştırma yapmam ama maalesef karar kılmamı sağlayacak cevaplar bulamadım.
Belki benimle aynı durumda olan ve bu yazıda sorularına cevap bulmayı hedefleyen insanlar için yazıyorum.

Öncelikle telefonu 5-6 gün önce aldım ve bundan önce
  • 5.1 inç Samsung Galaxy S6
  • 5.5 inç Huawei GR5 2017 kullandım. Anlayacağınız hiç bu kadar küçük boyutlu bir telefon ve iPhone kullanmadım.
EKRAN
Öncelikle ekran konusu için konuşayım. Ekranı çok yüksek çözünürlüklü ve büyük bir ekran değil. Şahsen ben küçük ellere sahip olduğum için hiç zorlanmadım. Ve bu telefona geçince 4.5-5.1 aralağındaki telefonların kullanım kolaylığı açısından daha uygun olduğunu düşünmeye başladım. Sonuçta büyük ekran film, dizi izlemek gibi aktiviteler için uygun olsa da elleriniz kürek gibi değilse tek elle erişimi zorlaştırıyor.
iPhone SE 2020 IPS panel kullanan bir telefon yani iPhone 11 Pro Max ve XS gibi modellerinde kullandığı gibi OLED panel bulunmuyor.

Ekran parlaklığı maksimumda son derece tatmin edici bir parlaklık sunuyor. Nit değerlerine bakmadım fakat ben Max. Ekran parlaklığını çok beğendim.

PERFORMANS
Performansından kimsenin şüphesi olmasın. Çok güçlü bir işlemciyle geliyor ve bilindiği gibi bu işlemci şu an iPhone 11, iPhone 11 Pro Max gibi telefonlarda kullanılan A13 Bionic ile PUBG, Call of Duty, Fortnite veya aklınıza gelecek ağır tüm oyunları çok rahat oynayabiliyorsunuz. Ayrıca kullanalı az bir süre oldu ama kullandığım süre boyunca arayüzünde herhangi bir yavaşlama, donma veya bug yaşamadım. (iOS 13'deyim henüz.)

ARAYÜZ
Açıkçası önceki telefonlarımda buglu arayüzlerden, RAM sorunlarından ve takılmalardan çok çektim. Gerçi S6 yazılım ile düzelmişti ama GR5 2017 asla düzelmedi ve bu telefona geçince Allah'a şükür ettim. Gerçekten inanılmaz hızlı bir arayüz ve yazılım. Kullanırken arkada 5-6 uygulama bıraktığımda çok rahat donmadan geçebiliyorum ve bu bana şu an çok rahatlatıcı geliyor. Aynı şekilde işlemlerde touch ID kullanılması da hoşuma gitti :).

KAMERA
Telefonun ön ve arkasında tek kamera bulunuyor fakat yazılım sayesinde portre fotoğraflar çekebiliyorsunuz (Yapay zeka porte fotoğraflarda insan dışında nesne tanımıyor). İki tarafında portre modu çok güzel çalışıyor. Resim ekleyemedim fakat her karşılaştırma videosunda bunu net görebiliyorsunuz.
Üzücü bir durum ki telefonda gece modu bulunmuyor. Yani gece resim çekmek istediğinizde pozlama devreye giremiyor ve daha aydınlık fotoğraflar elde edemiyorsunuz. Telefon yeterli ışıkta çok kaliteli fotoğraflar çekse de gece çekimlerinde gece modunun olmaması hissedilebilir bir eksik.


HOPARLÖR VE SES KALİTESİ
Telefonda stereo hoparlör bulunuyor. Bundan önce hep mono hoparlör bulunan telefonlar kullandım ve sizde benim gibiyseniz farkı net anlıyorsunuz. Telefon şarj soketinin yanında bir hoparlöre sahip ve ikinci hoparlör ahizenin orada bulunuyor. Gerçekten Max. Ses seviyesinde yüksek ses seviyeleri elde ediyorsunuz ben şahsen hoparlörünü çok sevdim. Arkadaşlarınızla buluştuğunuzda şarkı açılırsa kesinlikle siz açın. :)
Ayrıca gelen kulaklığı da beğendim. Bundan önce GR5 2017 ile Sony Extrabass kulanıyordum açıkçası ses kalitesi olarak iPhone ile daha kaliteli bir ses aldım. Sadece kulaklığın bass ve tiz ayarları bir garip geldi

ŞARJ
Telefonun belki de en sevmediğim özelliklerinden birisi cücük kadar gelen şarj aleti ve şarj süresi olabilir. Günümüzde 38 dakika da şarj olan telefonlar varken bu telefonun şarj olması için hemen hemen 2-2.30 saat beklemeniz gerekiyor. Telefonun hızlı şarj desteği 18W'a kadar bulunuyor. Alacağınız herhangi bir bir 18W adaptörle bu süreyi kısaltabilirsiniz ama kutuda yaklaşık 5W'lık bir adaptörle gelmesi kesinlikle eksiklik.

BATARYA
Öncelikle telefonu almadan önce kendime "Ben bu telefonla günü çıkartabilecek miyim? Diye soruyordum. Telefon beni fazlasıyla şaşırttı. İstiyorsanız size yaşadığım birkaç senaryoyla anlatayım.

Birinci Senaryo:
Telefonu eve gidip gece 12 sularında taktım. Ve saat 9.15 alarmımla birlikte elime aldım. Kullanımlarımı görüyorsunuz.
Parlaklık saat 9.15-17.15 arası %60, 17.15-23.00 arası %40 civarındaydı.

İkinci Senaryo:
Telefonu gece saat 1'de şarjdan çıkardım. Yaklaşık 7 saat boşta uçak modunda en düşük parlaklıkta bıraktım. Yine kullanımlarımı görebilirsiniz.
Gün içinde parlaklık hep %55 civarındaydı.

Bu incelemeyi yazarken şarjım %39 ve telefonu saat 08.30'da aldım.
Şu an ekran süresi 4 saat 17 dakika.
3 Saat sosyal medya, 1 saat 10 dakika telefon görüşmesi ve 7 dakika fotoğraflar, kamera gibi uygulamalarla uğraştım.

Umarım kafanızda fikir olmuşması için iyi bir inceleme olmuştur. Ayrıca alırsanız aldıktan sonra şarj için birkaç ayarı var. Gereksiz konum servislerini vs. kapatmak için onları uygulamanızı tavsiye ederim.
 

Dosya Ekleri

  • WhatsApp Image 2020-11-02 at 16.29.38 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2020-11-02 at 16.29.38 (1).jpeg
    51,6 KB · Görüntüleme: 128
  • WhatsApp Image 2020-11-02 at 16.29.38.jpeg
    WhatsApp Image 2020-11-02 at 16.29.38.jpeg
    46,7 KB · Görüntüleme: 119
  • SENARYO1.jpg
    SENARYO1.jpg
    54,2 KB · Görüntüleme: 117
  • SENARYO1W.jpg
    SENARYO1W.jpg
    48,9 KB · Görüntüleme: 101
  • SENARYO2.jpg
    SENARYO2.jpg
    74,9 KB · Görüntüleme: 114
  • SENARYO2W.jpg
    SENARYO2W.jpg
    49,4 KB · Görüntüleme: 108
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı