iPhone SE 3.nesil alınır mı?

Bence fiyatını hak etmiyor. Modifiyeli şahin gibi gözümde (alınma yok, ironi yapıyorum). Küçük telefon seviyorsanız başka tabi, ancak iPhone 11 gerek pil, gerekse de boyut açısından günümüz standartlarını daha çok karşılıyor bence.
Sadece kendi adıma konuşuyorum başkaları başka deneyim yaşamış olabilir. Yaklaşık 8 senedir iPhone kullanıyorum tek diyebileceğim şey bir iPhone'un çıkış yılından itibaren maksimum 4 sene performanslı kullanırsınız. Ondan sonra gelsin yazılımsal sıkıntılar. Ayrıca 2. senesinden sonra bataryası yüzünden sinir krizi geçirirsiniz. Bataryalı kılıfla incecik iPhone'u takoz haline getirip gezdirmişliğim var. Şu ekonomide yine iPhone alabilecek olsam alır mıyım? Evet alırım çünkü en azından 2 sene rahat kullanacağımı sonrasında idare edebileceğimi bilirim niye ödün veriyorum? Tek cevap stabilite. Ama şu an telefon almak zorunda kalsam androide yönelirim o paraları iphone'a vermem ha 4 yıl iphone kullanmışım ha aynı parayla 4 sene içinde 2 android almışım.

Bir saniye, 11 bin lira mı? Hayır alabilecek olsam da almam.
Şimdi bu yazdıklarıma tartışma çıkabilir ama, Android'i 2 sürümünden beri kullanan biri olarak söylüyorum ki standart bir Android telefon 1.5 sene, amiral gemileri ise maks 3 sene dayanır, o süre içinde de zaten değeri düşer bakın bugün S9+ 2500-3000 liradır. Fakat iPhone 7 günümüzde gerek kamerası, gerek stabilitesi olsun hala bence kullanılır ve değeri iyi seviyede. Kaç sene olmuş? 6 yıl aşağı yukarı. Ben şu an XR kullanıyorum ve dünya varmış diyorum. Aman diyim, Android'e geçmek gibi bir hata yapmayın. Neredeyse 11 yıllık tecrübelerime dayanarak söylüyorum bunu.
 
Son düzenleme:
iPhone SE (2022) sahibi olarak yazayım. Cihaz A15 Bionic işlemciye sahip olduğundan bir kere aşırı performanslı. Bu konuyu geçelim, tartışmaya açık bile değil. Yapılan testlerde ekran çözünürlüğü vs daha az olduğu için çoğu konuda iPhone 13 Pro Max’i bile geride bırakabiliyor uygulama açılış hızı vs konularında. Performansı geçiyorum.

Tasarım. Ben şahsi olarak büyük ekran telefon sevmiyorum. Bundan önce Samsung Galaxy S8 kullanıyordum ki aynı dönemde S8 Plus alma imkanım da vardı ben küçük ekranlıyı tercih ettim. Cebimde, elimde rahat olsun istiyorum. Ekran çok büyük olunca bence telefon deneyiminden uzaklaşıyor tablet kullanıyor gibi hissediyorum. Hali hazırda iPad Air 2 sahibiyim. Telefonum telefon olarak kalsın. Ekran boyutu benim için uygun. Tabi bu tercih kişiseldir.

Batarya. Bataryası 2018 mAh. Açıkçası batarya performansına şaşırdığımı söyleyebilirim. 2000’lik bir cihaza göre çok iyi. Günü kesinlikle çıkarıyor. Bazen işten eve geldiğimde şarja takayım diye bilerek kullanımı artırdığım bile oluyor. Oyun vs oynarken elbette batarya tükeniyor ama batarya performansı oyun ile kıyaslanacak bir şey değil. Bir de powerbank alırım yanına diyordum şu anlık powerbank harcaması bana gereksiz geliyor açıkçası. Batarya performansının 2018 mAh bir cihaza göre bu kadar iyi olmasını ben işlemci gücüne bağlıyorum. Cihaz fazla güçlü. Bu nedenle yaptığı her işlemi zorlanmadan yerine getirebiliyor. Ne ısınma var ne bişey.

Neden iPhone 11 tercih etmedim? Birkaç nesil öncesinin telefonunu almaktansa son çıkan iPhone’u almak birinci sebebimdi. İkincisi de ekran boyutu faktörü. Üçüncüsü de performans. A15 alabilecekken neden A13 alayım?

Tercihimden çok memnunum. Tasarıma takılmayacaksanız tercih edilebilir bir cihaz. Uçak gibi. Aldığım günden beri elimden bırakamıyorum. Oyun falan da yükledim bilgisayarı tableti bir kenara bıraktım resmen. Product Red rengi bir öncekine göre harika. Varsa sormak istediğiniz bir şey cihaz sahibi olarak yanıtlayabilirim. Elbette görüş bildirmek serbest ama SE (2022) sahibi olmayanlar fazla atıp tutmasın :)
 
Biz ofiste test telefonu olarak hunharca kullaniyoruz, zarif ve performansli bir cihaz. Kucuklugu ve "home button" dizayni rahatsiz etmeyecekse bence gayet alinir. Zaman zaman kastirdigimizda biraz fazla isindigina sahit oldum.
Hic oyun oynamadim ( mobil oyun oynamiyorum ), isin o kismini bilmiyorum acikcasi.
 
iPhone SE (2022) sahibi olarak yazayım. Cihaz A15 bionic işlemciye sahip olduğundan bir kere aşırı performanslı. Bu konuyu geçelim, tartışmaya açık bile değil. Yapılan testlerde ekran çözünürlüğü vs daha az olduğu için çoğu konuda iPhone 13 Pro Max'i bile geride bırakabiliyor uygulama açılış hızı vs konularında. Performansı geçiyorum.

Tasarım. Ben şahsi olarak büyük ekran telefon sevmiyorum. Bundan önce Samsung Galaxy S8 kullanıyordum ki aynı dönemde S8 Plus alma imkanım da vardı ben küçük ekranlıyı tercih ettim. Cebimde, elimde rahat olsun istiyorum. Ekran çok büyük olunca bence telefon deneyiminden uzaklaşıyor tablet kullanıyor gibi hissediyorum. Halihazırda iPad Air 2 sahibiyim. Telefonum telefon olarak kalsın. Ekran boyutu benim için uygun. Tabii bu tercih kişiseldir.

Batarya. Bataryası 2018 mAh. Açıkçası batarya performansına şaşırdığımı söyleyebilirim. 2000'lik bir cihaza göre çok iyi. Günü kesinlikle çıkarıyor. Bazen işten eve geldiğimde şarja takayım diye bilerek kullanımı artırdığım bile oluyor. Oyun vs oynarken elbette batarya tükeniyor ama batarya performansı oyun ile kıyaslanacak bir şey değil. Bir de powerbank alırım yanına diyordum şu anlık powerbank harcaması bana gereksiz geliyor açıkçası. Batarya performansının 2018 mAh bir cihaza göre bu kadar iyi olmasını ben işlemci gücüne bağlıyorum. Cihaz fazla güçlü. Bu nedenle yaptığı her işlemi zorlanmadan yerine getirebiliyor. Ne ısınma var ne bir şey.

Neden iPhone 11 tercih etmedim? Birkaç nesil öncesinin telefonunu almaktansa son çıkan IPhone'u almak birinci sebebimdi. İkincisi de ekran boyutu faktörü. Üçüncüsü de performans. A15 alabilecekken neden A13 alayım?

Tercihimden çok memnunum. Tasarıma takılmayacaksanız tercih edilebilir bir cihaz. Uçak gibi. Aldığım günden beri elimden bırakamıyorum. Oyun falan da yükledim bilgisayarı tableti bir kenara bıraktım resmen. Product red rengi bir öncekine göre harika. Varsa sormak istediğiniz bir şey cihaz sahibi olarak yanıtlayabilirim. Elbette görüş bildirmek serbest ama SE (2022) sahibi olmayanlar fazla atıp tutmasın :)

iPhone SE 3.nesilde pilden dolayı endişe içindeyim çünkü günümüzde çok küçük bir pile sahip. Dahası ben şuna benzettim yaptığım araştırmalarla güçlü motora küçük yakıt deposu eklenmiş arabaya. E haliyle böyle bir arabaya sürekli yakıt ilavesi yapmak gerekecek. Şu an kullandığım cihaz da 3000 mAh ve hiç kullanmazsam neredeyse 2-2.5 gün götürüyor ve 5.2 inç ekran. Ekran konusunda sorun yaşayacağımı sanmam ama beni düşündüren pil ve yukarıda da bahsedildiği gibi eski tasarım. O kadar para verip de eski tasarım kullanmaya çok sıcak bakmıyorum. Şu an kullandığım cihaz Huawei P9 Lite 2017 yaklaşık 5 sene olacak ve işin tuhafı cihazda tık yok gerekli bakımları da tabii ihmal etmemiştim cihazıma iyi bakmıştım. Bu cihazdan önce 2 yıl iPhone 4 2 yıl da iPhone 5S kullanmıştım son bıraktığıma göre iOS oldukça gelişmiş ben bu 5 yıllık Android serüvenimden sonra tekrar iOS dünyasına geçmek istiyorum. Tabii biraz kısıtlanacağım ama Android'te de çok ahım şahım şeyler yaptığım yok ama olsun. Gerekli araştırma ve tavsiyelerden sonra iPhone 11'de karar verdim. Şu an sadece 64 GB 128 GB arasında kaldım. :). Tüm tavsiye için yazanlara teşekkür ederim iyi bayramlar.
 
Bence fiyatını hak etmiyor. Modifiyeli şahin gibi gözümde (alınma yok, ironi yapıyorum). Küçük telefon seviyorsanız başka tabi, ancak iPhone 11 gerek pil, gerekse de boyut açısından günümüz standartlarını daha çok karşılıyor bence.

Şimdi bu yazdıklarıma tartışma çıkabilir ama, Android'i 2 sürümünden beri kullanan biri olarak söylüyorum ki standart bir Android telefon 1.5 sene, amiral gemileri ise maks 3 sene dayanır, o süre içinde de zaten değeri düşer bakın bugün S9+ 2500-3000 liradır. Fakat iPhone 7 günümüzde gerek kamerası, gerek stabilitesi olsun hala bence kullanılır ve değeri iyi seviyede. Kaç sene olmuş? 6 yıl aşağı yukarı. Ben şu an XR kullanıyorum ve dünya varmış diyorum. Aman diyim, Android'e geçmek gibi bir hata yapmayın. Neredeyse 11 yıllık tecrübelerime dayanarak söylüyorum bunu.

Merhaba, tecrübenize saygım sonsuz, bende aynı şeyi söylüyorum aslında. Fikrimin net doğruluğunu savunamam ama benim de hesabım şöyle;

Örnek olarak 2021 de çıkmış olan Android ve Apple;
  • Redmi Note 10 Pro indirim yakalarsan 6000 TL, dayanacağı belki 2 yıl.
  • iPhone 13 ise 18000 TL, dayanacağı 6 yıl.
Buna göre 6 yıl boyunca 3 tane android cihazı 1 iPhone fiyatına alıyorsun. Evet iPhone değeri android gibi düşmüyor ama 6 yıl boyunca 3 kez telefon sıfırlamak var, tek bir telefonla devam etmek var.

Bende 5 yıldır iPhone 7 Plus kullanıyorum. 1 yıldır stabilitesi beni memnun etmiyor yazılımsal sorunlar ufak ufak baş gösteriyor. Zamanında 4 bin liraya aldım, şimdi satsam yine 4 bine gider sanırım piyasayı bilmiyorum ama yeni iPhone fiyatları da ortada. Kullandığım cihazın pili yaklaşık 1 yıldır ölü gibi. Ölü gibi diyorum çünkü iPad Air 2 de kullanıyorum pilin nasıl ölü olabileceğini ondan öğrendim 🙂

iPhone 7 Plus'ın pilini orijinal olarak 830 TL ye değişiyorsun. Yan sanayi bile en kötü 250 TL.
Tüm bunları ele alınca androide daha yakın duruyorum tabii ki fiyatlar böyle olmasa iPhone alırım.

iPhone'un bana göre tek artısı var o da kamera. İlk aldığım zamanlar ürün fotoğrafçılığıyla ilgileniyordum dijitalde kullanılacak fotoğraflar olduğu için bir süre sonra DSLR makineyi rafa kaldırdım iPhone ile devam ettim DSLR eksikliğini hissetmedim bile bu hala geçerli. Hürriyet'te çalışırken bazen dslr ile almam gereken röportaj/haber video veya görüntüleri pratiklik için iPhone 7 Plus ile aldım müdürüm bundan hoşlanmazdı ama exif bilgisine bakılmadığı ve görüntülerin iyi olmasından dolayı fark edilmedi bile. :)
Merhaba, tecrübenize saygım sonsuz, bende aynı şeyi söylüyorum aslında. Fikrimin net doğruluğunu savunamam ama benim de hesabım şöyle;

Örnek olarak 2021 de çıkmış olan Android ve Apple;
  • Redmi Note 10 Pro indirim yakalarsan 6000 TL, dayanacağı belki 2 yıl.
  • iPhone 13 ise 18000 TL, dayanacağı 6 yıl.
Buna göre 6 yıl boyunca 3 tane android cihazı 1 iPhone fiyatına alıyorsun. Evet iPhone değeri android gibi düşmüyor ama 6 yıl boyunca 3 kez telefon sıfırlamak var, tek bir telefonla devam etmek var.

Bende 5 yıldır iPhone 7 Plus kullanıyorum. 1 yıldır stabilitesi beni memnun etmiyor yazılımsal sorunlar ufak ufak baş gösteriyor. Zamanında 4 bin liraya aldım, şimdi satsam yine 4 bine gider sanırım piyasayı bilmiyorum ama yeni iPhone fiyatları da ortada. Kullandığım cihazın pili yaklaşık 1 yıldır ölü gibi. Ölü gibi diyorum çünkü iPad Air 2 de kullanıyorum pilin nasıl ölü olabileceğini ondan öğrendim 🙂

iPhone 7 Plus'ın pilini orijinal olarak 830 TL ye değişiyorsun. Yan sanayi bile en kötü 250 TL.
Tüm bunları ele alınca androide daha yakın duruyorum tabii ki fiyatlar böyle olmasa iPhone alırım.

iPhone'un bana göre tek artısı var o da kamera. İlk aldığım zamanlar ürün fotoğrafçılığıyla ilgileniyordum dijitalde kullanılacak fotoğraflar olduğu için bir süre sonra DSLR makineyi rafa kaldırdım iPhone ile devam ettim DSLR eksikliğini hissetmedim bile bu hala geçerli. Hürriyet'te çalışırken bazen dslr ile almam gereken röportaj/haber video veya görüntüleri pratiklik için iPhone 7 Plus ile aldım müdürüm bundan hoşlanmazdı ama exif bilgisine bakılmadığı ve görüntülerin iyi olmasından dolayı fark edilmedi bile. :)
Bu arada 2 yılda bir çıkan andoid aynı fiyata mı olacakta bu hesabı yapıyosun derseniz iPhone 11 128 GB, 12600 TL iPhone 13 128 GB 18200 TL. arada 5600 lira var. Dolayısıyla o da artıyor androidde, fark yok.
 
Son düzenleme:
Merhaba, tecrübenize saygım sonsuz, bende aynı şeyi söylüyorum aslında. Fikrimin net doğruluğunu savunamam ama benim de hesabım şöyle;

Örnek olarak 2021 de çıkmış olan Android ve Apple;
  • Redmi Note 10 Pro indirim yakalarsan 6000 TL, dayanacağı belki 2 yıl.
  • iPhone 13 ise 18000 TL, dayanacağı 6 yıl.
Buna göre 6 yıl boyunca 3 tane Android cihazı 1 iPhone fiyatına alıyorsun. Evet iPhone değeri Android gibi düşmüyor ama 6 yıl boyunca 3 kez telefon sıfırlamak var, tek bir telefonla devam etmek var.

Bende 5 yıldır iPhone 7 Plus kullanıyorum. 1 yıldır stabilitesi beni memnun etmiyor yazılımsal sorunlar ufak ufak baş gösteriyor. Zamanında 4 bin liraya aldım, şimdi satsam yine 4 bine gider sanırım piyasayı bilmiyorum ama yeni iPhone fiyatları da ortada. Kullandığım cihazın pili yaklaşık 1 yıldır ölü gibi. Ölü gibi diyorum çünkü iPad Air 2 de kullanıyorum pilin nasıl ölü olabileceğini ondan öğrendim 🙂

iPhone 7 Plus'ın pilini orijinal olarak 830 TL'ye değişiyorsun. Yan sanayi bile en kötü 250 TL.
Tüm bunları ele alınca Android'e daha yakın duruyorum tabii ki fiyatlar böyle olmasa iPhone alırım.

IPhone'un bana göre tek artısı var o da kamera. İlk aldığım zamanlar ürün fotoğrafçılığıyla ilgileniyordum dijitalde kullanılacak fotoğraflar olduğu için bir süre sonra DSLR makineyi rafa kaldırdım iPhone ile devam ettim DSLR eksikliğini hissetmedim bile bu hala geçerli. Hürriyet'te çalışırken bazen DSLR ile almam gereken röportaj/haber video veya görüntüleri pratiklik için iPhone 7 Plus ile aldım müdürüm bundan hoşlanmazdı ama exif bilgisine bakılmadığı ve görüntülerin iyi olmasından dolayı fark edilmedi bile. :)

En azından Android alınıyorsa S20 FE SD altında alınmamalı diye düşünüyorum o da indirimde 6K'ya düşüyordu bu arada. MIUI kadar hantal ve güncelleme geldikçe stabiliteden kaybeden, özellikleri kırpılan bir Launcher görmedim, hani Android özgürlüktü. Firma bana seçenek vermeden status barı gri yapıyor. Ki işlemcisi güçsüz değildi Note 8 cihazımdan bahsediyorum SD işlemcisi vardı. Özellikle Redmi veya POCO serisinden telefon alınmamalı diye düşünüyorum, fakat zaten 2 sene kullanılacak demişsiniz ve telefon değiştirmek cazip geliyorsa ona bir şey diyemem tabii. Kamera hakkında bir fikrim yok, profesyonel fotoğrafçı değilim fakat şu XR'da tek kameranın yaptığını hiçbir Android cihazda bulamadığım gerçeği var önümde. Pil konusunda ise kesinlikle haklısınız ben alalı 6 ay falan oluyor, pil %100'de belki yeni modellerde düzelmiştir bilmiyorum. Ancak dediğim gibi, Android alınıyorsa minimum S20 SD veya tabii alınabiliyorsa S Ultra serisinden bir telefon alınmalı, yoksa hayatı aksatmaya varan bir stabilite sorunu yaşatıyor. :)

Yok işte hocam, size ondan bahsediyorum. Fiyat olarak evet, sıfır fiyatlar artıyor. Fakat gelin şöyle bir geçmişe gidelim. 2016 yılında çıkmış iki telefon S7 Edge ve iPhone 7. Ben S7 Edge telefonumu 2 sene önce 850 liradan sattım. Bakın 2016'nın en güçlü telefonuydu bu. Fakat iPhone 7 alan kişi ne stabiliteden kaybetti, ne de değerinden. Tabii "abi ayfon ya" diyenlerin fiyatta etkisi olabilir ama bu o telefonun stabil olduğu gerçeğini değiştirmiyor. S7 Edge cihaza aylarca güncelleme bekledim, 2 sene sonra da güncelleme kesildi, zaten ilk güncellemeden sonra eskisi kadar stabil olmadı hiçbir zaman. Örnek olarak Redmi Note 10 alırsanız 2 sene sonra değeri inanılmaz düşecektir, hatta aldığınız gibi HB'ye eskisini al kampanyasındaki değeri bile düşük çıkacaktır. Tabii bu ne kadar ölçüm olur bilmiyorum, ölücü fiyattan alıyorlar o bir gerçek. Bir telefoncuya da gitseniz piyasanın çok altında fiyat verecektir. Yani aşağı yukar şöyle bir hesap yapalım, Android bir cihaz aldınız 8K, iOS cihaz aldınız 8K. 2 sene sonra Android cihaz 3K'dan alıcı bulurken, iOS cihazınız 4-5K'dan rahatlıkla alıcı bulacaktır. En yakın örneği zaten elinizde iPhone 7 Plus bugün 5K civarı ve bu cihaz 2016'da çıktı. Demek istediğimi anlıyorsunuz sanırım. Çok değil birkaç sene öncesinin Android amiral gemilerinin fiyatı;


S9+ çıktığında 900$'mış. O zamanki kurla 6-7K gibi bir şey yapıyor yanılmıyorsam. Şu an da 3K olduğunu düşünürsek ve güncel kuru alırsak 200$ yapıyor fakat bu Türkiye fiyatı ve güncel kuru aslında almamamız gerekli. Yani bu cihaz şu anda ölü aslında.
 
Son düzenleme:
En azından Android alınıyorsa S20 FE SD altında alınmamalı diye düşünüyorum o da indirimde 6K'ya düşüyordu bu arada. MIUI kadar hantal ve güncelleme geldikçe stabiliteden kaybeden, özellikleri kırpılan bir Launcher görmedim, hani Android özgürlüktü. Firma bana seçenek vermeden status barı gri yapıyor. Ki işlemcisi güçsüz değildi Note 8 cihazımdan bahsediyorum SD işlemcisi vardı. Özellikle RedMi veya POCO serisinden telefon alınmamalı diye düşünüyorum, fakat zaten 2 sene kullanılacak demişsiniz ve telefon değiştirmek cazip geliyorsa ona bir şey diyemem tabi. Kamera hakkında bir fikrim yok, profesyonel fotoğrafçı değilim fakat şu XR'da tek kameranın yaptığını hiç bir Android cihazda bulamadığım gerçeği var önümde. Pil konusunda ise kesinlikle haklısınız ben alalı 6 ay falan oluyor, pil %100'de belki yeni modellerde düzelmiştir bilmiyorum. Ancak dediğim gibi, Android alınıyorsa minimum S20 SD veya tabi alınabiliyorsa S Ultra serisinden bir telefon alınmalı, yoksa hayatı aksatmaya varan bir stabilite sorunu yaşatıyor. :)
5 senelik iPhone 7 plus pili şu an %75 buna göre yıllık %5 düşüyor ama öyle değil tabii ilk yıl anca %99 - 98 oluyor sonra hızlanıyor bu düşüş. Samsung'ta en son s3 kullandım açıkçası o kadar eski zaman, s3'ünde akıbetini herkes bilir tam bir çöp :) Bir gün güncelleme geldi kullanıcıların %30'unun telefonu açılmadı servislik oldu ben tekrar orijinal rom atarak çözdüm o zamanlar şimdiki kadar zor iş değildi. Samsung'a kullanmadığım uygulamaları kurup kaldırmama izin vermeyip hafızayı şişirdiği ve yazılımsal sıkıntıları olduğu, güncelleme almadığı için küsmüştüm bir daha şans vermemiştim sanıyorum şimdi durum çok farklı. Hatta Samsung'da ilk akıllı telefonum 2011 model Galaxy Fit. :) Xiaomi'de de sensör problemleri var gördüğüm kadarıyla... Açılmaz hale gelene kadar iPhone 7 plus devam gibi görünüyor :)
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı