iPhone XR vs iPhone X

Vallahi hocam ben anlamadım bu herkesin iPhone X kronik muhabbetini. Ben kulladığımda hiç (en kötü) göze batan bir şey görmedim abartılacak bir şey yok. Ayrıca yani XR da öyle çok sütten çıkmış ak kaşık değil şahsen IPS ekran pek güzel durmuyor göze. Birkaç tane çok hayat kurtarmayan özellikler yok diye de boş cihaz denmesi bana mantıklı gelmedi.
Bu muhabbetin çıkması çok doğal çünkü iPhone X türünün ilk örneği olan bir cihaz. OLED ekran, Face ID, yeni bir anakart tasarımı falan derken bu cihazın içi çok doldu ve Apple'da bu cihazı bir deney aracı olarak kullandı. iPhone X'in mesela Face ID bileşenlerinin çalışmasını sağlayan kabloları dizayn olarak hatalı. Bu yüzden çoğu tamirci fark etmeyip hasar veriyor bu kablolara. XS ile bu kabloları baştan dizayn edip sorunu çözdüler mesela. iPhone X deneysel bir cihaz olduğu için önermiyorum ben. Bu cihazla Apple bir şeyler denedi ve ertesi sene XS ile asıl yapmak istediği cihazı yaptı.

Gelelim ekranına X'in. iPhone X düşmelere karşı çok hassas bir cihaz. Düştüğünde ekranda ya yeşil çizgi meydana geliyor ya da az önce bahsettiğim hatalı flex dizaynı yüzünden Face ID iptal oluyor. Her türlü kullanıcısına masraf yaratacak bir cihaz. Belki bazılarında sorun yaşanmıyor ama bu geneli etkilemez. iPhone X Apple'ın deneme tahtasıdır.

Yazılımda tek sorun keşke özellikler olsa. Apple bu cihazı doğru düzgün optimize etmiyor. Özellikle iOS 16'da iPhone X leş gibi çalışıyor. Animasyonlar takılıyor, kare hızı düşüyor, pil desen berbat, ısınma sorunu büyük problem. Düzgün bir yazılım olmadığı için bu sorunlar yaşanıyor ve çok sinir bozucu. Vaktinde iPhone X kullanan birisi olarak sırf bu yüzden ben telefonumu değiştirdim. Eski bir iPhone X kullanıcısı olarak önermiyorum bu telefonu. Sırf ekranı daha iyi cihaz alınmaz. Önemli olan kullanıcı deneyimi. iPhone X'de bu konuda sınıfta kalıyor.

Bu muhabbetin çıkması çok doğal çünkü iPhone X türünün ilk örneği olan bir cihaz. OLED ekran, Face ID, yeni bir anakart tasarımı falan derken bu cihazın içi çok doldu ve Apple'da bu cihazı bir deney aracı olarak kullandı. iPhone X'in mesela Face ID bileşenlerinin çalışmasını sağlayan kabloları dizayn olarak hatalı. Bu yüzden çoğu tamirci fark etmeyip hasar veriyor bu kablolara. XS ile bu kabloları baştan dizayn edip sorunu çözdüler mesela. iPhone X deneysel bir cihaz olduğu için önermiyorum ben. Bu cihazla Apple bir şeyler denedi ve ertesi sene XS ile asıl yapmak istediği cihazı yaptı.

Gelelim ekranına X'in. iPhone X düşmelere karşı çok hassas bir cihaz. Düştüğünde ekranda ya yeşil çizgi meydana geliyor ya da az önce bahsettiğim hatalı Flex dizaynı yüzünden Face ID iptal oluyor. Her türlü kullanıcısına masraf yaratacak bir cihaz. Belki bazılarında sorun yaşanmıyor ama bu geneli etkilemez. iPhone X Apple'ın deneme tahtasıdır.

Yazılımda tek sorun keşke özellikler olsa. Apple bu cihazı doğru düzgün optimize etmiyor. Özellikle iOS 16'da iPhone X leş gibi çalışıyor. Animasyonlar takılıyor, kare hızı düşüyor, pil desen berbat, ısınma sorunu büyük problem. Düzgün bir yazılım olmadığı için bu sorunlar yaşanıyor ve çok sinir bozucu. Vaktinde iPhone X kullanan birisi olarak sırf bu yüzden ben telefonumu değiştirdim. Eski bir iPhone X kullanıcısı olarak önermiyorum bu telefonu. Sırf ekranı daha iyi cihaz alınmaz. Önemli olan kullanıcı deneyimi. iPhone X'de bu konuda sınıfta kalıyor.
Kamera da bence XR, X'ten geri kalıyor onu da söylemeden edemeyeceğim.

Ekran konusunda katılıyorum doğru hatırlattınız düştüğünde masraf yaratmıştı ama ben yine de dediğim gibi XS, 2 modelin de açıklarını kapattığı için ve en iyi X serisinin modeli olduğu için o çok daha iyi bir tercih olur @puTTy hocamın imkanı varsa onu alsın.

İkisini de alacağınıza biraz dişinizi sıkıp 11 almanızı öneririm. Şirket telefonu olarak 11 kullanıyorum ve gerçekten hala taş gibi telefon üretim tarihine göre.

Ekran konusunda katılıyorum doğru hatırlattınız düştüğünde masraf yaratmıştı ama ben yine de dediğim gibi XS, 2 modelin de açıklarını kapattığı için ve en iyi X serisinin modeli olduğu için o çok daha iyi bir tercih olur @puTTy hocamın imkanı varsa onu alsın.
Evet alınabiliyorsa XS ikisinden de iyi. Hatta XS Max alırsa çok çok daha güzel olur. Ama iPhone yerine daha güzel alternatifler de var yani Android tarafında. Onlara da bir göz atsa iyi olur. İlle de iPhone isteniyorsa A12 Bionic ve üstü olan cihazlara bakılmalı.

Merhaba arkadaşlar iPhone 7 kullanıyorum ve telefondan aşırı derecede sıkıldım satacağım. Satmadan önce bütçe planlama göre yenilenmiş cihaz alarak faturama yansıtacağım. Bu cihazlardan birini alacağım ancak iPhone 11 alacaktım baktım ön ödeme istiyor ve de verebilecek bir şu anda gücüm yok. Bundan dolayı hangi telefonu almam gerekir?

iPhone X mi?
iPhone XR mi?

Hocam bildiğime göre X, ar-ge yapılmadan geliştirilen bir cihaz olduğundan dolayı kronik sorunları diğer serilerine göre daha fazla. Ama diğer taraftan bakarsak performans, kamera, ekran konusunda X, XR'dan daha iyidir. Bu arada yenilenmiş alacak iseniz güvenilir yerlerden alın. Pek güvenli olmuyor açıkçası.

Performans anlamında X'in XR'dan daha iyi olmasına imkan yok. Birisi A11 Bionic kullanıyor birisi A12 Bionic. Birisi 10 nm birisi 7 nm. Kamera ve ekran evet X daha iyi olabilir ama performans anlamında XR'dan daha iyi falan değil hatta ısınma problemi yüzünden çok daha kötü. Haliyle artık güncelleme almayan, ısınan ve optimize edilmeyen bir cihazı ekran ve kamerası için almak mantıksız.

Hocam durumun varsa 11 al yoksa XR 11'in bir altı. X'in çok kronik sorunları var güncellemeyle Face ID gidebiliyor telefon en az 2000 değer düşüyor. Gerek yok XR daha iyi.

Herkes iPhone X'in kronik sorunlarini bastira bastira bir seyler yazmislar. iPhone X'in sadece ilk seri uretiminden bir kismi sorunluydu. Elden ele alisveris yapmaniz neticesinde herhangi bir sorun yasamazsiniz. Konuya gelecek olursak, ikisi de fiyat performans acisindan mantikli degil. S20 FE SD ya da kacak Oneplus 9 Pro modellerine bakilabilir, iPhone 11 & 12 ayarinda cihazlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı