IPS, VA ve TN panel farkları nedir?

laq1ue

Centipat
Katılım
13 Mayıs 2021
Mesajlar
21
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar oncelikle bayraminiz mubarek ve kutlu olsun. Ben cok fazla CS:GO, Valorant CoD vb. FPS oyunlari oynuyorum. Yeni bir monitör almak istiyorum fakat panellerinin farkli oldugunu goruyorum. IPS, VA ve TN panel gibi secenekler var. Bunlarin ne oldugunu bilmiyorum. Herhangi birisi aciklayabilir mi ve dedigim oyunlari oynarken maksimum performansi almami saglayacak olan panel turu nedir?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar oncelikle bayraminiz mubarek ve kutlu olsun. Ben cok fazla CS:GO, Valorant CoD vb. FPS oyunlari oynuyorum. Yeni bir monitör almak istiyorum fakat panellerinin farkli oldugunu goruyorum. IPS, VA ve TN panel gibi secenekler var. Bunlarin ne oldugunu bilmiyorum. Herhangi birisi aciklayabilir mi ve dedigim oyunlari oynarken maksimum performansi almami saglayacak olan panel turu nedir?

TN panel al yüksek Hz'lere çıkıp FPS oyunları oynamak için.
 
Şu görsel size yardımcı olabilir.
Oyun oynamak ve görüntüden pek taviz vermek istemiyorsanız VA tavsiye edebilirim.
IPS genellikle grafik tasarımla uğraşan insanların kullandığı profesyonel bir panel türü.
TN paneli ise şahsen tavsiye etmiyorum.
indir (1).jpeg
 
FPS oynuyorsan IPS önermem, VA panellerde biraz ghosting oluyor sizi rahatsız edebilir ama renkleri güzeldir. TN ise hızlı, bulanıklık olmaz ama renkleri kötüdür.
 
Yukarıdaki resimde gayet güzel farkları gösterilmiş.
Özellikle, şu "IPS oyun için uygun değildir" tarzı genellemeler yapılarak atılan yorumları hiç kaale almamanı tavsiye ederim. %99'u hayatında hiç bu monitörleri deneyimlememiş, yan yana koymamış, sadece kulaktan dolma bilgilerle konuşan insanlar.
 
Yukarıdaki görsel yanlıştır. Önemli olan renk gamutudur.
AH-IPS, AHVA-IPS'ler çıktı. Bu paneller TN paneller kadar iyi bir performans verebilir.
Yine de buradaki hiçbir şey doğru olmaz. Modele göre yorum en iyisidir.
 
AH-IPS'ler renk odaklı paneller diye biliyorum, çok hızlısına hiç denk gelmedim.

@laq1ue bu rehberden faydalanabilirsiniz,
 
Bütün gün FPS oyunları, rekabetçi oyunlar oynuyorsan güzel bir TN panel monitör tavsiye ederim. Yeni nesil TN monitörlerin renk kalitesi kötü değil zaten. Ayrıca en hızlı panel türü olduğu için rekabetçi oyunlarda üzmeyecektir.

IPS alırsan FPS oyunlarında seni üzebilir. VA panele ise hiç değinmiyorum. VA hız konusunda IPS'den bile geride.

Ek olarak @SkyRose arkadaşımızın rehberine bakabilirsin.
 
AH-IPS'ler renk odaklı paneller diye biliyorum, çok hızlısına hiç denk gelmedim.

@laq1ue bu rehberden faydalanabilirsiniz,
Karıştırdım sanırım ama birkaç yüksek yenileme hızına sahip monitörde görmüştüm onları.
 
1-VA PANEL

Artıları;
Bana göre tepki süresi hızlı olsa ve ghosting olmasa en iyi panel VA paneldir.
VA panelin artıları, Işık sızması olsa bile panelin kontrastı 3000:1 oldugu için İPS kadar karanlık sahnelerde kötü görünmüyor. Işık sızması yoksa en iyi karanlık sahne performansını verir. 3000:1 kontrast sebebiyle siyahın bol oldugu sahnelerde ayrıntıları en güzel bu panel gösterir. Renklerin İPS'den kötü olduguna dair bir ezbercilik yapmaya gerek yok. İPS ile hemen hemen aynı. Monitörde renk görmenin en önemli etkeni renk gamutları ve monitörü üreten mühendislerin tasarladıgı modlardır. RPG ,RTS ,FPS gibi modlar. Mühendisler bunları iyi ayarlarsa VA, İPS farketmez en iyi ve en begendigin görüntüyü görürsün.

Eksileri;
VA panelin eksisi ve oyun için bence alınmaması gerektiginin sebebi
Ghosting olması. FPS oyunu olsun, olmasın. Fareni oyundayken hızlı şekilde saga sola çevirdigin vakit görüntü bulanıklaşıyor ve ghosting oluşuyor. Bu göz saglıgı için çok kötü bir şey. Bulanıklık sadece FPS oyunları için önemli diyorlar yanlış. Bulanıklık her oyunda gözlerimiz için rahatsızlık verir. Detayları geç görmemize sebep olur. Bu sebeple Ghosting çözülene kadar oyun için VA panel önermem. Ghosting çözülürse bence İPS'den çok daha iyi bir panel VA panel.(3000:1 kontrsat sebebiyle) Genel sebepleri yazdım ama anlamayan varsa İPS açıklamasında tekrar yapayım.

2-İPS PANEL

İps panel hem renk hem hız arayanlar için en iyi panel görünüyor. Tabi hızlı ips paneller yeni yeni çıkmaya başladı her ips panel hızlı degildir. Satın alırken 1ms GtG , 2 ms GtG olan panelleri tercih edin. 4ms GtG olan panellerde var o kadar iyi degil ama en azından VA panel kadar ghosting yapmıyor yine tercih edilebilir.

Artıları;
Tn panelin sarımtraklıgından bıkan ve kötü görüntüsünü sevmeyenler için tercih edilebilir. İPS panel demek en güzel görüntü veren panel demek degildir. Panelin renk gamutları ve Monitörü üreten markanın mühendislerinin renk modlarını iyi ayarlaması önemlidir. Renk modlarına örnek: RPG,FPS,RTS gibi. Bazı panellerde bu modların hepsi kötü çıkabiliyor mühendislerin iyi ayarlamamasından dolayı. İPS aldıgınız halde mühendisler iyi mod koymadıysa, TN panelden kötü renk görebilirsiniz. Ama panel yapısı olarak sarımtrak olmadıgı için TN'den panel yapısı olarak her türlü İPS iyidir.

Üzerine en çok yatırım yapılan panellerden birisi. 1ms GtG VA panel pek göremiyoruz ama İPS paneller var. Oyun için çok fazla üzerine yatırım yapılıyor. Tn panel ile yarışan İPS paneller bile var.

Eksileri;
İPS Glow. Siyah sahnelerde ve bazen çok nadiren, siyah olmayan normal sahnelerde belli olan bir sorun. İPS Glow ile ışık sızmasını karıştırmamak lazım. İPS Glow sanki içeride bir bulut varmış gibi parıldar. Monitörün içinde beyaz ışık veren el feneri varmış gibi. Siyah sahnelerde yanlardan parlar genellikle monitöre ne kadar kafanızı yaklaştırırsanız o kadar çok İPS Glow görürsünüz. İPS Glow azaltmanın tek yolu monitörü biraz uzagınıza almanızdır. Ve monitörün üst tarafını geriye alt bölgesini yukarıya dogru açılandırmanız gerekir.

1000:1 kontrast oldugu için kötü siyah sahne performansı verir. Ama diger getirdigi artıları düşünürsek bunu o kadar büyütmeye gerek yoktur. Ama bazıları bunu çok sorun yapabilir. Çünkü siyah sahnelerde oyun ve sinema içerigi gibi, Siyah sahnelerin tüm zevkini kaçırabiliyor. Yanlardan ve belli bölgelerden yaptıgı Glow ve ışık sızması sebebiyle.

TN PANEL

Artıları: E-Sporcuların en çok tercih ettigi paneldir. En az blurlanma TN panellerde vardır. Hareket bulanıklılıgının en az olması FPS ve diger oyunlarda daha hızlı tepki vermenizi saglar ve daha konforlu oyun oynamınızı saglar.

Eksileri: Beyazları sarımtraktır panel yapısı geregi. VA ve İPS panel ile karşılaştırırsanız renk olarak kötü görürsünüz. Ama iyi renk gamutuna sahip TN paneller, iyi ayarlarla(monitörü üretenler bu seçenegi sunduysa) VA ve İPS görüntüsüne yaklaşabilir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı