IPS vs TN vs VA Panel

3 Pixel olmadıkça almıyorlar. Her monitörde olabilir ama bu monitörde kronik haline geldi. Bende de 1 pixel var garanti almıyor.

G24F-2 ölü pixel riski var.
Arkadaşım ölü piksel çıkmayacak diye %100 garanti edebileceğin bir model var mı? Yok, çünkü her monitörde çıkabilen bir şey. İtopya zaten ölü piksel çıkması durumunda değişim yapıyor, neyi sorun ediyorsunuz bu kadar anlamadım. Ölü piksel çıkma riski var diye neden kaliteli monitör almaktan vazgeçesin? Ölü pikselsizi çıkana kadar değiştirirsin, sonrasında da mutlu mesut yoluna devam edersin.

İtopya mağazasına yakınsan orada da deneyebilirsin.

Panel türlerini oldukları gibi karşılaştıramayız çünkü her modelde aynı kalitede olmuyorlar.

Bütçeni ve kullanım tipini belirt, öneri yapalım.

Panel türlerini tabii ki karşılaştırabiliriz. Hepsi birbirinden ayrı alanlarda kullanılan türler. Sadece bir monitörü panelinin türüne bakarak kıyaslayamayız.

Dediğin doğrudur ölü piksel cıkmayacak diye bir şey yok tabii ki garantisini veremeyiz ama o model için ölü piksel cıkma şansı yüksek olabileceğini söylemek istedim.

Bir şeyin olma ihtimali yüksek ise insanlar neden daha düşük risk içeren ürünü almasın? Kendim kullandığım için biliyorum. Genel kullanıcı yorumlarından da biliyorum. Sadece mavi renkte yanmayan piksel var ve garanti 3 pixel aşağısı almıyor. Bir de onunla mı uğraşalım.

G2412 aldım, hiçbir sıkıntısı çıkmadı ben de. Tavsiye ederim.

Panel türlerini tabii ki karşılaştırabiliriz.
Karşılaştıramazsın. Çünkü marka ve modeller, panel türü karşılaştırmasında kullanılan genellemeleri aşabiliyor. Örneğin VA paneli herkes ghosting canavarı olarak biliyor ancak ghosting sorunu olmayan VA panel monitörler de piyasada mevcut. Keza renk gamutu olarak en iyi panel IPS demişsin, bunu da yine çürütebilecek monitörler var, kaldı ki IPS ile VA'nın tamamen aynı renk gamutu olduğu senaryoda VA direkt üstün gelir çünkü en kötü VA panel monitörün bile kontrast değeri 1500:1. IPS'te ise en iyi kontrast değerini sunan model 1500:1. Ki 1500:1 genelde VA paneller için standart değil, çoğu 3000:1-4000:1 arası performans veriyor. IPS için ise bu değer 1000:1-1250:1 arası.

Model belirtilmesi lazım. 2500 liralık %72 NTSC masaüstü TN panelli monitör, şu anki (18 bin TL'lik laptoptaki) IPS %45 NTSC panelimden doğru icc profiliyle daha iyi renk, gecikme süresi ve FSYNC Premium uyumluluğu vs. verse de fiziksel engeller gereği yanlardan bakınca ekran zor okunuyordu.

Bütçen, aradığın şeyler ve aradığın şeylerin ne kadar önemli olduğu dahası neleri feda edebileceğin önemli.

Çok zenginsen OLED yazan arkadaşın dediğine uyup bir anda 50 bin liralık monitörde yanık iziyle kaldığında pişman olma ihtimalin var.

Dahası model belirtilmesi gerek deme sebebimiz fiziksel özellikler sınırlasa bile bazı durumlarda örneğin 3000 TL'lik IPS vs 5000 TL'lik VA panel dediğinde renk kalitesi açısından işler değişiyor.

Aynı klasmanda kıyas yaparsak da 3000'e 3000 derken örneğin, CS:GO (artık CS 2) gibi oyunları çok oynayan biriysen TN panelden aldığın keyif ne VA ne de IPS'de olacaktır.
Ancak karanlık odalarda film izleyeyim (yani siyaha değer veriyorsan) keyfime bakayım, internette gezerim, kavisli ekran falan da havalı gelir diyorsan VA'nın verdiği keyif hiçbirinde yok.
IPS ise ben kırmızının tonlarını ayırt edeceğim şeylere bakıyorum, film de izlerim, hikayeli oyunlar da oynarım ekrana yandan bakma gibi huyum çoktur, odada gezer dolaşırım diyorsan genel kullanımıyla mutlu eder.

Renk gamı ve kontrastın birbirinden farklı şeyler olduğunu bilmeyen bir insan ile ne kadar tartışabilirim bilmiyorum ama. İki paneli birbirinden ayıran en büyük özellik zaten birinin renk diğerinin kontrast oranı. Sanırım yazdığım şeyi anlamadınız.

Sen sanırım kontrastın monitöre ne kadar etkisi olduğunu bilmeyecek kadar bilgi eksiği olan birisisin.

Bu kadar basit bir şeyi açıklama gereği duyduğum için kendimden utanıyorum.

Renk gamutu iyi olan iki monitörde her zaman kazanan kontrastı yüksek olan olur. Çünkü daha iyi bir görüntü kalitesi sunar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…