IPTV nedir? Yasal mı yasak mı?

Uydudaki şifresiz yayınların IPTV'de izlenmesinde ve yayınlanmasında elbet bir sakınca yoktur. Ama şifreli yayının (isterse IPTV'nin de ücreti olsun) maddi değerini yayıncıya ödemediğiniz sürece bu yayın ve bunu izlemek yasal değildir. Kanunda yazıyor mu bilmem, yasal olup olmadığı. Bildiğim, korsan olduğu.
 
İllegal bir IPTV servisi ise yasaktır. Birçok illegal IPTV servisi daha önce almış oldukları aboneliklerin yayınlarını çeşitli donanımlar yardımıyla müşterilere daha ucuz fiyatlarla defalarca kez satmakta.

Fakat Digiturk, Tivibu gibi firmaların kendilerinin sunduğu online yayın hizmetleri bulunuyor. Bunlar ise yasaldır.

Şöyle de bir şey var ki, uyduda herkesin izleyebildiği şifresiz kanalların da internetten canlı yayın yoluyla izlenmesinde bir sakınca yoktur. Eskiden canlı yayınların web siteleri Windows Media Player bazlı çalışırken, sağ tık yoluyla yayınların IP adreslerini alıp, derleyip alternatif programlar yoluyla da izleyebiliyorduk. Hatta bu şekilde kendim kullanmak için yaptığım bir canlı yayın programı da vardı.
 
Son düzenleme:
beIN Sport'tan yayın hakkı alıyor olamaz mı?
beIN Sport hiç kimseye ticari pazarlama aracıyla yayın hakları vermiyor hocam. En azından canlı olarak. Tek yapılan şey maç özetlerinin TRT'ye satılması. Bunun haricinde yayın dağıtımıyla ilgili herhangi bir firmayla bir anlaşması yok.
 
Ortak hesapta oyun satın alıp oynamakla aynı mantık. Birisi ücretli kanalları satın alıyor veya kiralıyor, ardından siz kullanıcılara kiralıyor. Tamamiyle illegaldir. Hatta kullanıcı sözleşmelerinde çoğaltılması ve dağıtılmasının yasak olduğu, ticari amaçla kullanımlarda metre kare hesabına, ekran başına hesaplanacak şekilde bir cezai işlem uygulanacağı yazar. Cümle tam olarak bu değil fakat çıkartılacak anlam budur.
 

Geri
Yukarı