Irkımızı öğrenmek

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hâlâ asla araştırmadığı, asla bilmediği, asla öğrenmediği konularda bilim ve "inanç" kelimesini yan yana koyanlar var... Bilimde inanç olmaz, bilimin amacı kendini sürekli dönemin mekanizmalarına göre geliştirerek öncesindeki eksiklerini tamamlamaktır. İnanç işin içine girdiğinde bilim olmuyor.

Sonra da böyle çaresizce kahkaha atıyorlar işte. Birine bir şeyi bilmediğini nasıl anlatabilirsin ki?
 
Maymun demeyelim de Primates türünün Hominidae ailesinden bir ırkı diyelim. :D

@Mavi Lotus Eskiden büyük oranda izolasyon olduğu için bölgesel olarak bazı genetik farklılıklar oluyor ama bir "ırk" belirleyecek düzeyde değil, aynı ırkın farklı gen dizilimlerini görebileceğimiz kadar olan bir fark. Yapısal taban tamamen aynı, buna bağlı olarak boy/ten rengi/kas türü/dış özelliklerde çok hafif bölgesel adaptasyon farkları var sadece.
Binlerce yıl önceki coğrafi izolasyon, "ırk" olarak ayrıştıracak düzeyde zaten değil, o ayrışma milyonlarca yıl önce tamamlandı. İlk insanımsılar 2 milyon yıl önce oluştular. İlk insan ise 200 bin yıl önce.

Coğrafi izolasyon sadece dil, kültür, beslenme alışkanlığı gibi sosyal kavramlarda özgünleşmeye yol açıyor. Bu da zannettiğimiz kadar yakın tarihte değil. Asur Ticaret Kolonileri Çağı'ndan beri küresel ticaret ağları işletiliyor mesela. Tunç çağında Kuzey suriyede, Mari'de Ebla'da Afganistan'dan getirilmiş Lapis Lazuli taşları var. Anadolu'ya Mısır'dan gelmiş seramikler ve süs eşyaları var vs.

Coğrafi izolasyon dil ve kültür ayrışmasını tetikleyen önemli bir unsur. Antik DNA çalışmalarında çok şaşırtıcı bilgiler çıkıyor son zamanlarda. Aynı zamanda iklim krizleri, Kuraklık ve sosyopolitik nedenlerle binlerce yıldır toplu göçler yaşanıyor uzak coğrafyalar arasında.
 
Neye inandığın neyin gerçek olduğunu değiştirmez. İstersen Gülsuyu ve Miski amber solüsyonundan geldiğine inan mutlu oluyorsan. Ancak gerçekler ortada.

Bana açıklar mısın o zaman m. Anlatır gibi anlatır mısın? Kanıtlanmış bir şeyi açıklamak çok zor olmasa gerek !
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı