Ben üniversite sınavına kendimi vermek için bırakıyorum işi, öncelikle ilk etapta zorluk çıkartmadan bırakmalarını olmazsa ihtar çekeceğimi ve yine değişen bir durum olmazsa işci mahkemesine götüreceğimi belirtecegim. Ayrıca kısaca özet geçerseniz de çok sevinirim
Aslında kısa özeti sen geçtin. Bir kere yılını doldurduğun direkt işine son veremezler çünkü tazminat devreye girer. Bunu da hiçbiri istemez.
Zora koşarlar ise ıslak imza istenen dilekçe olayını koy önlerine. Baktın imzalamıyorlar aynı gün notere gidip ihtarname çek. Zaman kaybı olmaması lazım çünkü işe gelmediğin için işten çıkarabilirler.
Gerçi asıl önemli olan işverene çıkış iradeni yansıtabilmek.
Noter işi biraz masraflı çünkü yazdığın açıklama kadar ücret alıyorlar. Ben 2 sayfa yazmıştım yaklaşık 2.500 lira gibi bir para aldılar.
İhtarname de işverenin uyguladığı hukuksuzluklardan ve alacak haklarından bahsedip, sonunu tüm alacaklarımı 1 hafta içinde istiyorum diyerek iş sözleşmeni haklı feshettiğini yazıp bağlayacaksın.
Muhtemelen 3. gün geldiğinde işine son verecekler ama yukarıda dediğim gibi önemli olan işi bıraktığın iradesini karşı tarafa geçirebilmek yani onlar seni 3 gün işe gelmediğin için çıkarsa bile senin aleyhine bir durum yok.
Son olarak bağlarsak...
Önce işverene gittin çıkmak istediğini söyledin. Baktın arıza çıkardılar ıslak imzalı dikekçeyi önlerine koydun(2 nüsha), imzalamazlar ise aynı gün notere gidip ihtarı çektin. İhtar ulaşana kadar 3 günden fazla geçerse ki geçer, onlar seni mazeretsiz işe gelmediğin için tazminat vermeden çıkaracak. Sorun yok, elindeki ihtar ile herhangi bir avukata gidip dava açabilirsin.
Dava da önce ara bulucuya gidersiniz, firma istediğin ücretleri vermez ise arabuluculuk sonlanır, avukat gerekli belgeleri hazırlayıp işçi mahkemesine davayı açar. Ondan sonra en az 2 senesi var.
Özet dedim ama baya yazmışım.
Bu arada işverene imzalatmak istediğin ıslak imzalı da eğer alacak haklarından vazgeçersen çıkışın kolaylaşabilir. Yani tazminat vs.istemez isen, içerde alacağın filan yok ise bunlar der ki, iyi lan para istemiyor çıkaralım gitsin. Ama alacakların var ve kıdem tazminatı filan da istiyorsan onları dilekçede gördükleri an imza filan atmazlar. Fesih dilekçeni imzalamadıkları için mecbur ihtarname çekmen gerekir.