İşlemci boşta bile 85 dereceden aşağıya inmiyor

Kami Sama

Hectopat
Daha fazla  
PC'de hiçbir şey yapmadığımda yaklaşık olarak 85 oluyor. Oyuna vs girdiğimde ise 95 derecelere kadar çıkıyor. Bu sorun termal macundan kaynaklandığını düşünerek macun sipariş ettim, başka bir şeyden dolayı olma ihtimali olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
PC'de hiçbir şey yapmadığımda yaklaşık olarak 85 oluyor. Oyuna vs girdiğimde ise 95 derecelere kadar çıkıyor. Bu sorun termal macundan kaynaklandığını düşünerek macun sipariş ettim, başka bir şeyden dolayı olma ihtimali olabilir mi?

Macununuz tükenmiş olabilir ve işlemcinizin modeli nedir acaba R5 5600 kullanıyorum kule tipi almadan önce kış ayında bile sıcaklık sorunu çekmiştim.

Bakım istediğinden dolayı olabilir eğer alalı baya bir zaman veya bir önceki bakımdan baya bir zaman geçtiyse.

Macununuz tükenmiş olabilir ve işlemcinizin modeli nedir acaba R5 5600 kullanıyorum kule tipi almadan önce kış ayında bile sıcaklık sorunu çekmiştim.

İşlemcim Ryzen 5 5500 bu sıcaklık durumunu çok şansa fark ettim. PC'me restart atıyordum PC başlamadı ve sıcaklık hatası verdi BIOS'a attı.

Sistemi yeni mi aldın? Kullandığın soğutucu nedir? İşlemcin nedir? Yeni aldıysan, PC'yi sen mi topladın (parçaları birleştirdin)?

Sistemi 2022 Temmuz ayında aldım. Kullandığım soğutucu AMD'nin kendi işlemci fanı. PC'yı bir bilgisayar mağazasından toplama hazır sistem olarak aldım.

Bakım istediğinden dolayı olabilir eğer alalı bayağı bir zaman veya bir önceki bakımdan bayağı bir zaman geçtiyse.

Büyük ihtimalle bu nedenden dolayı fakat yine de sormak istedim başka bir nedenden olur mu acaba diye.

1. soğutucu problemleri:
    • İşlemci soğutucunuzun düzgün çalıştığından emin olun. Fanın dönüp dönmediğini ve soğutucunun işlemciye tam temas ettiğini kontrol edin. Soğutucu montajı düzgün yapılmamışsa ısı transferi etkilenir.
  2. hava akışı:
    • Kasanızın içindeki hava akışını kontrol edin. Fanlar doğru yönde hava üflüyor mu ve yeterli hava girişi/çıkışı var mı? Ayrıca kasanın içini temizleyip toz birikimini gidermek faydalı olabilir.
  3. fan hızı:
    • Fanlar düşük hızda çalışıyor olabilir. BIOS üzerinden fan ayarlarını kontrol ederek yüksek performans modunda çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
  4. işlemci yükü:
    • Boşta işlemci sıcaklığınızın yüksek olması, arka planda çalışan bir uygulamanın işlemciyi fazla yüklediğini gösterebilir. Görev Yöneticisi'ni açarak işlemciyi yoğun kullanan programları kontrol edin ve gerekirse kapatın.
  5. termal sensör:
    • Anakart üzerindeki termal sensör veya işlemcideki sıcaklık ölçme mekanizması hatalı ölçüm yapıyor olabilir. BIOS güncellemesi veya ek bir sıcaklık ölçüm yazılımıyla sıcaklığı doğrulamayı deneyin.
  6. yetersiz soğutucu kapasitesi:
    • Kullanmakta olduğunuz soğutucu, işlemcinizin TDP değerine uygun olmayabilir. Özellikle stok soğutucular bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Daha güçlü bir soğutucu tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
Termal macun değişimi büyük ihtimalle faydalı olacaktır, ancak yukarıdaki diğer konuları da göz önünde bulundurmak uzun vadeli bir çözüm sağlayabilir. Termal macun değişiminden sonra sıcaklıkları tekrar kontrol edin. Eğer problem devam ederse, daha detaylı bir inceleme yapmanız gerekebilir.

1. Fanım düzgün çalışıyor.
  2. Hava akışı doğru yönde evet.
  3. Fan hızını hiç manuel olarak ayarlamadım şu zamana kadar doğru çalışıyordu sorunun bundan dolayı olduğunu düşünmüyorum.
  4. Birden fazla uygulama ile ölçtüm. BIOS'tan, Afterburner'dan, Corsair uygulamasından.
  5. Dediğiniz gibi bu sıcaklık sorunu termal macundan işleminden sonra da devam ederse sıvı soğutucu almayı düşüneceğim.

Şu an durum böyle bir süre oyun vs girmedim. Biraz düzeldi gibi ama yine de termal macun sipariş ettim. 75-87 aralarında değişiyor sıcaklık.

Dosya Ekleri

• Screenshot 2024-11-17 034528.png
    Screenshot 2024-11-17 034528.png
    43,2 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
İşlemcim Ryzen 5 5500 bu sıcaklık durumunu çok şansa fark ettim. PC'me restart atıyordum PC başlamadı ve sıcaklık hatası verdi BIOS'a attı.

Sistemi 2022 Temmuz ayında aldım. Kullandığım soğutucu AMD'nin kendi işlemci fanı. PC'yı bir bilgisayar mağazasından toplama hazır sistem olarak aldım.

Büyük ihtimalle bu nedenden dolayı fakat yine de sormak istedim başka bir nedenden olur mu acaba diye.

1. Fanım düzgün çalışıyor.
  2. Hava akışı doğru yönde evet.
  3. Fan hızını hiç manuel olarak ayarlamadım şu zamana kadar doğru çalışıyordu sorunun bundan dolayı olduğunu düşünmüyorum.
  4. Birden fazla uygulama ile ölçtüm. BIOS'tan, Afterburner'dan, Corsair uygulamasından.
  5. Dediğiniz gibi bu sıcaklık sorunu termal macundan işleminden sonra da devam ederse sıvı soğutucu almayı düşüneceğim.

Şu an durum böyle bir süre oyun vs girmedim. Biraz düzeldi gibi ama yine de termal macun sipariş ettim. 75-87 aralarında değişiyor sıcaklık.

5500'ü ne kadar güçlü bilmiyorum ama AMD'nin işlemcileri fazla ısınıyor biraz kule tipi tavsiye ederim ve de kaliteli termal macun düzenli temizliğide ihmal etmeyin.

5500'ü ne kadar güçlü bilmiyorum ama AMD'nin işlemcileri fazla ısınıyor biraz kule tipi tavsiye ederim ve de kaliteli termal macun düzenli temizliğide ihmal etmeyin.

Termal macunu dediğiniz gibi kalitelisinden aldım 50-60TL ucuz alıp işlemciyi riske atmak istemiyorum. Termal macun yeterli olur diye düşünüyorum ama yetersiz olursa ekstra soğutucu alacağım.

Termal macunu dediğiniz gibi kalitelisinden aldım 50-60TL ucuz alıp işlemciyi riske atmak istemiyorum. Termal macun yeterli olur diye düşünüyorum ama yetersiz olursa ekstra soğutucu alacağım.

Kule alırsanız eğer önerim budur ben memnunum çok memnunum hem de R5 5600 kullanıyorum stock fanda 80 90 derecede kullanıyordum AK400'ü aldım ve yaz ayında bile 72 73 derece üstüne çıkmadım asla.

Kule alırsanız eğer önerim budur ben memnunum çok memnunum hem de R5 5600 kullanıyorum stock fanda 80 90 derecede kullanıyordum AK400'ü aldım ve yaz ayında bile 72 73 derece üstüne çıkmadım asla.

Kaliteli bir şeye benziyor alırsam aklımda bulunacak teşekkürler öneriniz için.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı