İşlemci ısınmasına UPS çözüm olur mu?

Pahalıymış vallahi, ama dediğiniz gibi kombiye dahi bağlandıysa sizin oralarda sıkıntı büyük demek. Hiç mi bir yetkilinin haberi yok düzeltmeye uğraşmıyorlar, bütün elektrikli cihazlar için tehlikeli yani 90larda mı yaşıyoruz ayıp. Karar sizin 2. ellere yönelin diyeceğim ama sağlam stabil çalışanını bulmak da zordur. (Aküleri bitince bozuldu sanılıp satılan çokmuş, uygun fiyata bulunabilir ama)

Ülkede doğru düzenli ve sistematik yürüyen ne var dı ki elektrik olayları da düzenli olarak çözülsün. 2 gündür makaleler okuyorum ne yapabilirim diye.

Normalde Line-interactive UPS sipariş verdim ama vazgeçtim. Sebebi ise 1.cisi AVR sistemi gerçekten voltaj regülatör gibi işlev görürmü ondan emin değildim. Kullanma klavuzlarına baktım normalde karşılar ve problemi çözer gibi duruyordu ama hem risk almak istemedim hemde Akü yenileme, akü bulma olayları sorunlu ( en azından ben öyle hissettim ) olduğu için yanaşmadım. Zaten elektrik neredeyse hiç kesilmiyor. Problem stabil olmaması.

Şimdi Voltaj Regülatör istettim detayları paylaşırım artık ilerde, başkasına da net bilgi olmuş olur artık.

Ülkede doğru düzenli ve sistematik yürüyen ne var dı ki elektrik olayları da düzenli olarak çözülsün. 2 gündür makaleler okuyorum ne yapabilirim diye.

Normalde Line-interactive UPS sipariş verdim ama vazgeçtim. Sebebi ise 1.cisi AVR sistemi gerçekten voltaj regülatör gibi işlev görürmü ondan emin değildim. Kullanma klavuzlarına baktım normalde karşılar ve problemi çözer gibi duruyordu ama hem risk almak istemedim hemde Akü yenileme, akü bulma olayları sorunlu ( en azından ben öyle hissettim ) olduğu için yanaşmadım. Zaten elektrik neredeyse hiç kesilmiyor. Problem stabil olmaması.

Şimdi Voltaj Regülatör istettim detayları paylaşırım artık ilerde, başkasına da net bilgi olmuş olur artık.
Evet, sanırım line olanlar tam sinüs dalgası vermiyormuş bu da sıkıntı olabilir gibi, sorduğunuz uzman arkadaş cevap verirse karar verirsiniz. Çok zor bir durum Allah kolaylık versin.

Merhaba yanlış bilgi verdiğinizi düşünüyorum.

Problem soğutucuda veya fanda değil. Elimde ayrıca CoolMaster ML240L v2 mevcut 1 yılı bile dolmadı sağlam.

Konudaki mesajları okursanız detayları paylaşmıştım.

Update:

Inanılmaz bir kararsızlık aşamasındayım. Bir çok araştırma yaptım ama ne yazık ki net karar verebilmek çok zor.

Online UPS problemi tam olarak çözecek gibi fakat fiyatlar 10 binden başlıyor.

Line-interactive UPS, bir çok makalede elektrik dalgalanmasını düzelttiği bazı makalelerde şebeke elektriğinde düzelme yapmadığı, karma karışık açıklamalar ile kesin net bilgi elde etmek mümkün değil.

Voltaj Regülatörü: Aslında bunun problemi çözeceğini düşünüyorum ama hiç emin olamıyorum ki. Çünkü voltaj dalgalanmasından ötürü bu problemi yaşadığımı düşünüyorum.

Bulunduğum yerde elektrik çok çok az kesiliyor yani elektrik kesinsitisi problem değil. Problem bina veya daire içinde elektriğin dengesizliği. Zaten kombiye regülatör bağlanmış...

@Yeni Teknik Sembol Merhaba bir çok konuda yazınıza denk geldim bu konu hakkında acaba bilgi verebilir misiniz çünkü hangi ürünü alacağım hakkında inanılmaz kararsızım. Line-interactive UPS sipariş vermiştim ama iptal ettim kararsızlıktan ötürü.

Hocam; bu konudaki voltaj regülatörü satın alma kararınız doğrudur, kesintiler sürekli (ayda 1-3 kereden fazla) olmadığı sürece line-interaktif veya online UPS'leri satın almaya gerek yoktur. Kuvvetle muhtemelen şebekedeki istenmeyen harmoniklerle (%20'den fazla artı ve eksi yöndeki) aşırı dalgalanmalar bu olumsuzluğa neden olabilir. Çünkü aşırı voltaj dalgalanmalarını PC PSU'ları kolayca tolere edemezken voltaj regülatörlerinde ise alt ve üst boylamda aşırı dalgalanan AC şebeke voltajını tolere etme kabiliyetleri çok daha fazla olduğundan kolayca tolere edebilirler. Kolay gelsin.

Hocam; bu konudaki voltaj regülatörü satın alma kararınız doğrudur, kesintiler sürekli (ayda 1-3 kereden fazla) olmadığı sürece line-interaktif veya online UPS'leri satın almaya gerek yoktur. Kuvvetle muhtemelen şebekedeki istenmeyen harmoniklerle (%20'den fazla artı ve eksi yöndeki) aşırı dalgalanmalar bu olumsuzluğa neden olabilir. Çünkü aşırı voltaj dalgalanmalarını PC PSU'ları kolayca tolere edemezken voltaj regülatörlerinde ise alt ve üst boylamda aşırı dalgalanan AC şebeke voltajını tolere etme kabiliyetleri çok daha fazla olduğundan kolayca tolere edebilirler. Kolay gelsin.

Voltaj regülatör siparişini verdim ve denemeleri yaptıktan sonra buraya detayları yazacağım, muhtemelen benzer problemleri yaşayanlar çıkacaktır.

Normalde line-interaktif UPS alacaktım içerisinde voltaj regülatörü (benzeri) görev yapan (AVR) özellikte olanlardan. Kullanma kılavuzlarındaki voltaj regüle etme değerleri normal voltaj regülatörlerine çok yakın hatta aynı denilebilir fakat bir türlü emin olamadığım için riske atmak istemedim

1- Sizce AVR destekli line-interaktif UPS almış olsaydım bu problemi çözer miydi ?

Line-interaktif UPS'ler için ; bir çok yazı da Şebekeden gelen elektriğe hiç bir etki yapmadan doğrudan sisteme aktarır denildiği için risk almak istemedim. Eğer böyle bir şey varsa o zaman AVR özelliği ne işe yarar ki. Yani çalışma mantığı ile ilgili kesin bilgi hiç bir yerde rastlamadım.

Ek bilgi:

Yeni fark ettiğim bir durumdan söz edeceğim. Elimde HDD Docking Station mevcut. Normalde hep açık bırakıyordum HDD bağlı olduğu için , bu alet sayesinde USB aracılığı ile HDD bağlıyorum PC ye. Bu aleti kapatır kapatmaz 10-13 derece CPU sıcaklığı fark gösteriyor. (Açık iken yüksek CPU sıcaklığı ) Bu da sanırım zaten elektriğimin problemli olduğuna işaret ediyor kanımca.

Bu bilgide önemli olduğu için eklemek istedim.

Son düzenleme:
Evet, bu konuda yerinde karar vermişsiniz.
1- Line interaktif UPS'lerinin özelliği doğrudur, voltaj regülatörlerinin ise line-interaktif UPS'lerdeki voltajı düzenleme limitlerinden biraz daha genişletilmiş regülasyon özelliği bulunur, Örneğin line-interaktif UPS'lerde trafo iç sarım durumuna göre regülasyon 180-240 V aralığında iken voltaj regülatörlerinde ise 140-265 V AC aralığında iç regülasyon değerleri bulunabiliyor.

2-Doğrudan elektriği aktarma (by-pass) durumu şu şekliyle gerçekleşiyor line-interaktif UPS'lerde ; gelen şebekenin elektrik kalitesini beğendiği zaman bu durumda direk geçişler oluyor. Beğenmediği zaman ise akü-inverter devresini mini röle takımı sistemiyle devreye alıp kendi ürettiği 180-200 volt AC'yi PC'ye verebilmiş oluyor. Elektrik kalitesini beğendiği zaman direk olarak şebekeyi röleleri üzerinden direk (by-pass ederek) geçiriyor, bu esnada akım korumalı prizlerin varistör elemanının da UPS PCB' sinde bulunmasıyla yüksek voltaja karşı da ayni anlarda şebekeden korunmayı sağlıyor. UPS kullanılınca içinde yer alan varistör nedeniyle akım korumalı prizleri ayrıca harici olarak kullanmaya gerek kalmamış oluyor. Kolay gelsin.

Evet, bu konuda yerinde karar vermişsiniz.
1- Line interaktif UPS'lerinin özelliği doğrudur, voltaj regülatörlerinin ise line-interaktif UPS'lerdeki voltajı düzenleme limitlerinden biraz daha genişletilmiş regülasyon özelliği bulunur, Örneğin line-interaktif UPS'lerde trafo iç sarım durumuna göre regülasyon 180-240 V aralığında iken voltaj regülatörlerinde ise 140-265 V AC aralığında iç regülasyon değerleri bulunabiliyor.

2-Doğrudan elektriği aktarma (by-pass) durumu şu şekliyle gerçekleşiyor line-interaktif UPS'lerde ; gelen şebekenin elektrik kalitesini beğendiği zaman bu durumda direk geçişler oluyor. Beğenmediği zaman ise akü-inverter devresini mini röle takımı sistemiyle devreye alıp kendi ürettiği 180-200 volt AC'yi PC'ye verebilmiş oluyor. Elektrik kalitesini beğendiği zaman direk olarak şebekeyi röleleri üzerinden direk (by-pass ederek) geçiriyor, bu esnada akım korumalı prizlerin varistör elemanının da UPS PCB' sinde bulunmasıyla yüksek voltaja karşı da ayni anlarda şebekeden korunmayı sağlıyor. UPS kullanılınca içinde yer alan varistör nedeniyle akım korumalı prizleri ayrıca harici olarak kullanmaya gerek kalmamış oluyor. Kolay gelsin.

Öncelikle detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Hala aklıma soru işareti olarak kalan bir kaç şey var doğrusu.

"Doğru karar verdiğimi dile getirdiniz"

Almak istediğim UPS line-interaktif ürünün voltaj regülasyon değerleri, voltaj regülatörden daha iyi (140V-290V gibi ) ya da aynı değerlere sahipti. Ama çalışma mantığından emin olamadığım için voltaj regülatörü almaya karar verdim.

1- Şu an eğer doğru anlıyorsam; line-interaktif UPS almış olsaydım bu problemim çözülmüş olurdu yani voltaj regülatör görevini de bir nevi görmüş oluyor AVR destekli UPS'ler ? Ayrıca akım korumasıda zaten mevcut anladığım kadarıyla. Bu durumda aslında UPS tercih etmek te doğru bir karar olurdu, diyebiliyor muyuz ?

2- Ben multimetre siparişi de verdim. Prizden voltaj değerini ölçüp herhangi bir UPS'in voltaj regüle değerlerine bakarak karar vermek doğru bir adım mı sizce? Yani bu şekilde mi karar almak gerekiyor, normal şartlarda UPS veya voltaj regülatör seçimi yaparken ? Biliyorum insanlar UPS 'i elektrik kesintileri için alıyorlar ama madem AVR özellikleri doğru ve sağlam çalışıyor aslında bunlar bir nevi voltaj regülatörlerinin işlevlerini de gerçekten doğru ve sağlam şekilde gerçekleştiriyorlar ? Bu kesin ve net bir şekilde doğru diye biliyor muyuz ? Burada line-interatif UPS lerden söz ediyorum. Çünkü Online UPS olanlar zaten 100% kendi elektriklerini ilettikleri için söz etmiyorum.

Benim line-interaktif UPS tercih etmemin sebebi. Birisincisi ve en önemlisi kesin olarak bu problemimi çözebileceğinden şüphe etmem idi. İnternette detaylı bilgiye denk gelmedim. Ingilizce sitelerden AVR detaylı bilgilerini biraz araştırdım ve aslında bir voltaj regülatörü görevi görebileceğini okumama rağmen, riske almak istemedim. Çünkü 8bin lira parayı da oraya boşuna vermek benim için kötü olurdu.

İkinci nedenim ise; yedek akü için araştırmalar yapınca, yedek akülerin piyasada detaylı olarak mevcut olmadığını gördüm ve akü değişimi, doğru akü bulmak ile uğraşmak istemedim ileriki dönemlerde. AVR doğru çalışmış olsa bile (ki öyle olması gerekir yazdıklarına göre ) akü bittiği zaman AVR 'de doğru çalışmama fikri vs konuları aklımı kurcaladı.

Bakın, line-interaktif UPS 'ler ile voltaj regülatörleri arasında voltaj regülasyonları açasından, voltaj düzenleme kaliteleri açısından büyük farklar bulunmuyor, bu konuda çok rahat olun. Ama kesintiler sürekli olsaydı o zaman mutlaka line-interaktif UPS 'yi seçebilmeniz o zaman sizin için bir zorunluluk olurdu, ama bu şartlarınızda değildir. Çünkü çok sayıdaki kesintilerde PC'niz mutlaka bundan zarar görürdü, salt voltaj regülasyonu yalnız başına size o zaman yetememiş olurdu.

Bir multimetrenin elinizin altında devamlı bulunuyor olması elektrik nedenli bazı arızalarda çok işinize çok yarayacaktır, kontrol kalemi kadar bazen evde tamir / arıza tespitlerinde yararlı bir cihazdır, çok iyi olmuş. Ama şebekedeki AC voltajını anlık multimetreyle ölçüp gözlemleyerek line-interaktif UPS veya regülatör mü seçmeliyim sorunuza bu ölçümler kesin bir cevap olamayacaktır. Bu seçimde çok daha başka kriterleri göz önüne almak gerekiyor. Kesinti sayısı ve sürekli dalgalanma sıklığı, bu dalgalanmanın amplitüdü veya büyüklüğü gibi. Kolay gelsin.

Bakın, line-interaktif UPS 'ler ile voltaj regülatörleri arasında voltaj regülasyonları açasından, voltaj düzenleme kaliteleri açısından büyük farklar bulunmuyor, bu konuda çok rahat olun. Ama kesintiler sürekli olsaydı o zaman mutlaka line-interaktif UPS 'yi seçebilmeniz o zaman sizin için bir zorunluluk olurdu, ama bu şartlarınızda değildir. Çünkü çok sayıdaki kesintilerde PC'niz mutlaka bundan zarar görürdü, salt voltaj regülasyonu yalnız başına size o zaman yetememiş olurdu.

Bir multimetrenin elinizin altında devamlı bulunuyor olması elektrik nedenli bazı arızalarda çok işinize çok yarayacaktır, kontrol kalemi kadar bazen evde tamir / arıza tespitlerinde yararlı bir cihazdır, çok iyi olmuş. Ama şebekedeki AC voltajını anlık multimetreyle ölçüp gözlemleyerek line-interaktif UPS veya regülatör mü seçmeliyim sorunuza bu ölçümler kesin bir cevap olamayacaktır. Bu seçimde çok daha başka kriterleri göz önüne almak gerekiyor. Kesinti sayısı ve sürekli dalgalanma sıklığı, bu dalgalanmanın amplitüdü veya büyüklüğü gibi. Kolay gelsin.

Bugün satın aldığım Tuncmatik Regülatör 2000VA elime ulaştı. Ama ne yazık ki bozuk ürün gördekdikleri için test yapamadım ve gerçekten sinir bozucu bir durum. Yani bozuk ürün gönderir ki bir insan. Üründeki voltaj göstergesi tamamen çalışmıyor. Bu yüzden iade sürecini başlattım.

Bunun dışında multimetre testleri yaptım ve prizdeki değer genelde stabil gibi gözüküyor 227V değerinde. Hayatımda ilk defa multimetre kullandığım için bunun stabil olup olmadığını net bilmiyorum gerçekten. Ama değer 227'yi gösteriyor.

Şimdi tekrardan düşünüyorum; sizce UPS mi yoksa bir voltaj regülatörü mü ?

• Normalde almak istediğim UPS ( APC BX2200MI-GR 2200VA )
  • UPS ile ilgili akü değişimi ve hangi akü değişimi siparişi vereceğimi vs detayları bilmeden satın almak istemiyorum gerçekten.
  • UPS gerçekten bu problemi 100% çözer mi, problemi...

Piyasada düzgün voltaj regülatörü olarak tuncmatik dışında rastlamadım ya da ben çok iyi araştıramadım.

Bugün satın aldığım Tuncmatik Regülatör 2000VA elime ulaştı. Ama ne yazık ki bozuk ürün gördekdikleri için test yapamadım ve gerçekten sinir bozucu bir durum. Yani bozuk ürün gönderir ki bir insan. Üründeki voltaj göstergesi tamamen çalışmıyor. Bu yüzden iade sürecini başlattım.

Bunun dışında multimetre testleri yaptım ve prizdeki değer genelde stabil gibi gözüküyor 227V değerinde. Hayatımda ilk defa multimetre kullandığım için bunun stabil olup olmadığını net bilmiyorum gerçekten. Ama değer 227'yi gösteriyor.

Şimdi tekrardan düşünüyorum; sizce UPS mi yoksa bir voltaj regülatörü mü ?

• Normalde almak istediğim UPS ( APC BX2200MI-GR 2200VA )
  • UPS ile ilgili akü değişimi ve hangi akü değişimi siparişi vereceğimi vs detayları bilmeden satın almak istemiyorum gerçekten.
  • UPS gerçekten bu problemi 100% çözer mi, problemi...

Piyasada düzgün voltaj regülatörü olarak tuncmatik dışında rastlamadım ya da ben çok iyi araştıramadım.
Geçmiş olsun, nazar var herhalde sizde, geç olsun güç olmasın. Ölçümü doğru yaptıysanız bir sorun olmaz ama yine bir uzmana danışmakta yarar var.

Yeni Teknik Sembol beyin söyledikleri üzerinden gitseniz daha doğru olur.

Geçmiş olsun, nazar var herhalde sizde, geç olsun güç olmasın. Ölçümü doğru yaptıysanız bir sorun olmaz ama yine bir uzmana danışmakta yarar var.

Yeni Teknik Sembol beyin söyledikleri üzerinden gitseniz daha doğru olur.

Kafama takılan şey; bir kaç prizde ölçüm yaptım ve 227V stabil gibi gözüküyor değer. Acaba problem voltaj da değilde amper de vs gibi bir şey mi söz konusu. Yani voltaj regülatörü belki de işimi çözmeyecektir.. Elektrik bilgimde çok iyi olmadığı için kestiremiyorum doğru adımı.

Yani dalgalanma dedikleri şeyi nasıl detect (tespit) edeceğimi bilmiyorum.

Evde elektrik sorunu olduğu kesin ama çünkü lambalarda genelde bozuluyor vs vs... fliccer denilen şeyde oluşuyor bazı duyularda ara ara...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı