İşlemci mi daha önemli RAM mi?

Bütçe
10.000₺

CatBoss

Femtopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
SSD
Bu gün forum da laptop tavsiyesi üzerine bir konu açmıştım devamında modelleri incelerken iki model gözüme çarptı, bilgisayarlardan birinin işlemcisi daha iyiyken işlemcisi kötü olanın RAM'i çok daha iyiydi.
Benim de aklıma başlıktaki soru geldi.

Model 1: HP 255 G8
CPU: Rayzen 5 -5500U
RAM: 16GB
SSD: 256GB

Model 2: HP 15s
CPU: Intel I3-1215U
RAM: 8GB
(İşlemcileri karşılaştırdığım sitede Intel I3-1215U'nun Rayzen 5-5500U' ya göre daha iyi olduğunu gördüm)

İşlemcilerin karşılaştırmasına baktığım link:

Ürün linkleri:
1) HP 255 G8 7N4W6AA-16 R5-5500U 16 GB 256 GB SSD 15.6" Dos FHD Dizüstü Bilgisayar Fiyatları ve Özellikleri

2) Amazon.com.tr

Not: Siz olsanız hangisini alırdınız?

Bugün forum da laptop tavsiyesi üzerine bir konu açmıştım devamında modelleri incelerken iki model gözüme çarptı, bilgisayarlardan birinin işlemcisi daha iyiyken işlemcisi kötü olanın RAM'i çok daha iyiydi.

Model 1: HP 255 G8 model 2: HP 15s.
CPU: Ryzen 5 -5500U Intel i3-1215U (işlemci karşılaştırmasın da Intel i3-1215U Ryzen 5'e göre daha iyi olduğu gözüküyor)
RAM: 16 GB 8 GB.
SSD: 256 GB 256 GB.

Ürün linkleri:
1) HP 255 G8 7N4W6AA-16 R5-5500U 16 GB 256 GB SSD 15.6" Dos FHD Dizüstü Bilgisayar Fiyatları ve Özellikleri

2) Amazon.com.tr

Eğer işlemci isteyen bir şey yapıyorsanız işlemci daha önemli. Ama arka Plan'da bir sürü program açıyorsanız RAM daha çok işinize yarar.

Bu arada işlemcileri User Benchmark sitesinden kıyasladıysanız, hatalı bir site orası. Intel işlemcilerin puanlarını yüksek yapıyorlar. PassMark puanlarına bakmanız çok daha iyi olur.

Ayrım mantıklı değil ki... Hangisine önem veriyorsan işin varsa diğerini de iyi alman gerek. İşlemciyi çok iyi alıp RAM'i düşük alamazsın. Tam tersi de doğru. Hangisi az daha iyi olmalı dersen işlemci tabii ki. Beyin sağlam olmalı. Sonra da anakart sonra RAM hatta.

Bilgisayarı yorabilecek bir şey yapıyorsan (oyun vb.) RAM ama eğer sen 16 GB RAM + İntel Core İ3 mü yoksa 8 GB RAM + İntel Core İ7 mi o zaman İntel Core İ7.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bugün forum da laptop tavsiyesi üzerine bir konu açmıştım devamında modelleri incelerken iki model gözüme çarptı, bilgisayarlardan birinin işlemcisi daha iyiyken işlemcisi kötü olanın RAM'i çok daha iyiydi.

CPU: Ryzen 5 -5500U
RAM: 16 GB
SSD: 256 GB

Model 2: HP 15s.
CPU: Intel i3-1215U
RAM: 8 GB.
SSD: 256 GB.
(İşlemcileri karşılaştırdığım sitede Intel i3-1215U'nun Ryzen 5-5500U'ya göre daha iyi olduğunu gördüm)

Ürün linkleri:

2) Amazon.com.tr

Bence 1. modeli alın hem işlemcisi daha iyi hem de daha çok RAM'i var.

Eğer işlemci isteyen bir şey yapıyorsanız işlemci daha önemli. Ama arka Plan'da bir sürü program açıyorsanız RAM daha çok işinize yarar.

Bu arada işlemcileri User Benchmark sitesinden kıyasladıysanız, hatalı bir site orası. Intel işlemcilerin puanlarını yüksek yapıyorlar. PassMark puanlarına bakmanız çok daha iyi olur.

Bir de şu açıdan bakın yarın öbürgün RAM değişikliği yapabilirsiniz ama işlemciyi değiştiremezsiniz. O yüzden ben laptop alırken bütçemin alabileceği en iyi işlemciyi alabilmek birinci önceliğim oluyor her zaman.

Ama i3 mü Ryzen 5 mi derseniz ben Ryzen 5 derim bu arada. :)

Bir de şu açıdan bakın yarın öbürgün RAM değişikliği yapabilirsiniz ama işlemciyi değiştiremezsiniz. O yüzden ben laptop alırken bütçemin alabileceği en iyi işlemciyi alabilmek birinci önceliğim oluyor her zaman.

Ama i3 mü Ryzen 5 mi derseniz ben Ryzen 5 derim bu arada. :)

Zaten hangi sisteden kıyasladı bilmiyorum ama, giriş seviyesi bir işlemci bir orta seviye işlemciyi yenmemeli. PassMark puanına baktığımda Ryzen 5 daha iyi puana sahipti.

Zaten hangi sisteden kıyasladı bilmiyorum ama, giriş seviyesi bir işlemci bir orta seviye işlemciyi yenmemeli. PassMark puanına baktığımda Ryzen 5 daha iyi puana sahipti.

Aynen benim de zihnimde i3 Celeron'un bir tık üstü gibi kalmış. Ryzen 5 dediğiniz gibi orta seviye bir işlemci denebilir çıkış dönemi itibariyle.

Yanlış bilgi
Bu gün forum da laptop tavsiyesi üzerine bir konu açmıştım devamında modelleri incelerken iki model gözüme çarptı, bilgisayarlardan birinin işlemcisi daha iyiyken işlemcisi kötü olanın RAM'i çok daha iyiydi.

CPU: Rayzen 5 -5500U
RAM: 16GB

Model 2: HP 15s
CPU: Intel I3-1215U
RAM: 8GB
(İşlemcileri karşılaştırdığım sitede Intel I3-1215U'nun Rayzen 5-5500U' ya göre daha iyi olduğunu gördüm)

Ürün linkleri:

2) Amazon.com.tr

Kanka 1. linkte fark ettiysen işletim sistemi Freedos (Windows değil de daha başka bir işletim sistemi bence berbat) sakın alma! Merak ediyorsan bir internete gir bak alıp pişman olma.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı