İşlemcide hız kısıtlaması olup olmadığı nasıl anlaşılır?

lAlpertunga

Hectopat
Arkadaşlar selam,

Yakın zamanda bilgisayarımı tamire vermiştim işlemcim ısınıyor diye sıvı soğutucu takdırdım. Valorant ve CS:GO oynuyorum genelde. Yani 160 FPS bile düştüğü oluyor açılışta 350 FPS ile başlıyor çünkü. Oyunlara girip oynadığımda bir şeyi fark ettim belli bir FPS'nin üstüne çıkmıyor ve bunun için Afterburner indirip test etmek istedim. Test ettiğimde ekran kartı 1710'MHz geldiğinde birden pat diye MHz'si düşüyor geriye ve FPS kaybı yaşıyorum. Lakin işlemcide de böyle bir şey olduğunu düşünüyorum. İşlemcim ve ekran kartımda böyle bir kısıtma olup olmadığını nasıl anlayabilirim belli bir ısıya ve MHz'ye gelince direkt düşmemesi olması için buna nereden bakılıyor. İşlemcimin ısınacağını düşünmüyorum ve bakıyorumda oyunda 40 derece falan oluyor işlemci çünkü ekran kartıda aynı şekilde.
İşlemci: Intel Core i5 12400F soket 1700 12. nesil 2.50GHz 18MB önbellek 10nm işlemci.
Ekran kartı: ASUS GeForce Dual RTX 3060 Ti 8 GB OC 256bit GDDR6 (DX12) PCI-Express 4.0 ekran kartı.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• Ekran Kartı Afterburner.JPG
    Ekran Kartı Afterburner.JPG
    59,8 KB · Görüntüleme: 65
Son düzenleyen: Moderatör:
ASUS GeForce Dual RTX 3060 Ti 8 GB OC 256bit GDDR6 (DX12) PCI-Express 4.0 ekran kartınız zaten hızı aşırtılmış bir kart Max görebileceğin MHz değerini görmüşsün
  • OC Edition: artırılmış hız 1710 MHz (OC modu)

Yani FPS droplar sizle alakalı değil oyun optimizasyonu ile alakalı olduğunu düşünüyorum
    Ama gene de denemek isterseniz güç seçeneklerinden performans moduna alarak düşük FPS değerinin önüne geçebilirsin FPS düşmesi sebebin güç seçeneklerinde düşük güç tüketimi seçili olduğundan dolayı sistem kendi gücünü kısıyor olabilir.

ASUS GeForce Dual RTX 3060 Ti 8 GB OC 256bit GDDR6 (DX12) PCI-Express 4.0 ekran kartınız zaten hızı aşırtılmış bir kart Max görebileceğin MHz değerini görmüşsün
  • OC Edition: artırılmış hız 1710 MHz (OC modu)

Yani FPS droplar sizle alakalı değil oyun optimizasyonu ile alakalı olduğunu düşünüyorum
    Ama gene de denemek isterseniz güç seçeneklerinden performans moduna alarak düşük FPS değerinin önüne geçebilirsin FPS düşmesi sebebin güç seçeneklerinde düşük güç tüketimi seçili olduğundan dolayı sistem kendi gücünü kısıyor olabilir.
Hocam güç yönetimi modu şu an bu şekilde zaten ama anlamadım anlamsız geliyor ve Valorant genelde işlemci oyunu olduğu için acaba diyorum işlemcide hız kısıtlama ya da MHz kısıtlamasımı var?

BIOS'u sifirlamayi dene sonra ise XMP aktif et ve Afterburner'i açıp fabrika ayarlarına dön.
Hocam BIOS işlemlerini hiç bilmiyorum sıfırlasam bir şey olur mu?

Dosya Ekleri

• Ekran Kartı.JPG
    Ekran Kartı.JPG
    27,5 KB · Görüntüleme: 54
Hocam güç yönetimi modu şu an bu şekilde zaten ama anlamadım anlamsız geliyor ve Valorant genelde işlemci oyunu olduğu için acaba diyorum işlemcide hız kısıtlama ya da MHz kısıtlamasımı var?
Hocam BIOS işlemlerini hiç bilmiyorum sıfırlasam bir şey olur mu?

GHz hızın anlık olarak düşüyor olabilir benim de başıma gelmişti bir ara LoL oynarken işlemci GHz bir anda 3.2'den 2.6 düşüp bir anda yükseliyordu bu olay olduğu sırada FPS değerim düşüyordu sende de o olay olmuş olabilir. Ama oyunun optimizasyonuyla alakalı bence.

GHz hızın anlık olarak düşüyor olabilir benim de başıma gelmişti bir ara LoL oynarken işlemci GHz bir anda 3.2'den 2.6 düşüp bir anda yükseliyordu bu olay olduğu sırada FPS değerim düşüyordu sende de o olay olmuş olabilir. Ama oyunun optimizasyonuyla alakalı bence.
Hocam bir BIOS'a girip bakayım dedim BIOS'u güncelledikten sonra adamlar hız aşırtlamaları falan yapmamışlar. RAM Hızı 2666 MHz'den geri 3200MHz'ye çektim ama başka herhanbir bir şey yapılıyor muydu acaba. İşlemcide hız kısıtlaması olup olmadığına nasıl bakacağım BIOS'tan

BIOS'u sifirlamayi dene sonra ise XMP aktif et ve Afterburner'i açıp fabrika ayarlarına dön.
Hocam BIOS'a XMP1'i aktif edip RAM'ların MHz'sini 3200'e çektim düşmüş ayar yapmamışlar hiç. İşlemci için burada yapılacak bir şey var mıdır?

Hocam bir BIOS'a girip bakayım dedim BIOS'u güncelledikten sonra adamlar hız aşırtlamaları falan yapmamışlar. RAM hızı 2666 MHz'den geri 3200MHz'ye çektim ama başka herhanbir bir şey yapılıyor muydu acaba. İşlemcide hız kısıtlaması olup olmadığına nasıl bakacağım BIOS'tan.

Anakartın hangi modelse YouTube BIOS hız aşırtma vidolarına bakabilirsin sana daha çok yardımcı olur çünkü BIOS hız aşırtma tehlikelidir parçalara zarar verme ihtimali vardır eğer sağlam bir PSU sahibiysen yap.

Hocam BIOS ayarları bu şekilde şuan? Yapmam gereken birşey varmıdır?

Anakartın hangi modelse YouTube BIOS hız aşırtma vidolarına bakabilirsin sana daha çok yardımcı olur çünkü BIOS hız aşırtma tehlikelidir parçalara zarar verme ihtimali vardır eğer sağlam bir PSU sahibiysen yap.
O toplar biraz tehlikeli bilgili birisi olması lazım ya yanımda :)

Dosya Ekleri

• IMG_6632.jpg
    IMG_6632.jpg
    204,5 KB · Görüntüleme: 46
  • IMG_6633.jpg
    IMG_6633.jpg
    204,7 KB · Görüntüleme: 47
  • IMG_6634.jpg
    IMG_6634.jpg
    207,2 KB · Görüntüleme: 44

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler