İşlemcide tek çekirdek performansı nasıl belirlenir?

Makaleler
1
Arkadaşlar işlemcide herkes tek çekirdek performansı iyi olan işlemcileri alın falan demişler. Bu tek çekirdek performansı GHz'e bakarak mı hesaplanıyor ya da farklı bir şeye mi? Nedir bu tek çekirdek performansı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Pek de başa baş değil Intel gene önde.
Zaten ban attırırsınız anca: D.
AMD'nin fiyatları güzel bir şey dedigim yok kullanın ama paranız varsa Intel.

Yolladığınız videonun altında bir izleyici şu yorumu yazmış:
"neredeyse 70$ farkla ve neredeyse denk oyun performansı ile,
1) daha uzun ömür (AMD Intel kadar hızlı soket değiştirmiyor)
2) piyasadaki en iyi stok soğutuculardan biriyle geliyor
3) Oyun dışındaki her alanda daha iyi"

Hardware Unboxed gibi ünlü inceleme kanalları artık bir işlemcinin/Grafik kartının performansını $/FPS değeri ile ölçüyorlar. En modern 38-40 oyunu kullanıp, bunların FPS değerlerinin ortalamasını alıp, bunu ürünün fiyatına bölüyorlar. Böylece ortalama FPS başına ödeyeceğiniz parayı Dolar cinsinden bulmuş oluyorsunuz.

Bu işin sadece oyun boyutu. Diğer uygulamalarda da bu ölçümleri yapınca AMD, Ryzen, serisi geldiğinden beri açık ara önde. Mesela yukarıda verdiğiniz videoyu hem bu oyunları oynarken hem de aynı anda OBS ile bu oyunları kayıt ederken çekmek isteseydik sonuçlar AMD'nin lehine olacaktı. (izlediğiniz videoda harici bir kayıt cihazı kullanıldığı için video kayıt işlemi işlemci ya da grafik performansından yemiyor)

En önemli etken Sky Lake, Kaby Lake, Coffee Lake, Zen, Zen 2 gibi işlemci mimarisidir. Mimarileri aynı iki işlemciyi kıyaslarken frekans, önbellek gibi etkenler ön plana çıkar.

Tek çekirdek performansı oyunlardaki maksimum FPS miktarını arttırır. Uyumlu bir ekran kartı-işlemci ikilisinde çok da etkili olduğunu sanmıyorum bu tek çekirdek performansının.

Ryzen 1000 ve 2000 serisinin tek çekirdek performansı Intel rakiplerine göre bir tık düşük, Ryzen 3600 ve üzerinin ise Intel'e yetişmiş durumda. Buradaki önemli detay "3600 ve üstü" kısmı. AMD maalesef Ryzen 3600'ün altındaki işlemcileri Zen 2 mimarisiyle değil 2.nesilden kalma Zen+ mimarisiyle üretiyor.
Anladım şimdi tek çekirdek performansını mimarimi belirliyor?
Oyundan oyuna tek çekirdeğin yararı elbette değişir, 8350K dediğimiz 4c4t ancak single delisi bir işlemci ile bazen işlemci gücü gerektiren oyunlarda takılmalar yaşanabiliyor. Karşılaştırmada en mantıklı yol AVG FPS karşılaştırmalarına bakmak ve fiyat/performansı gözetmek.
Örneğin şuanda rakibi olmayan R5 3600 işlemcisi 1400TL den uyguna bulunabiliyor ve 600TL lik B450 anakartta tıkır tıkır çalışabiliyor, 2000TL e daha iyi bir kombin verecek sistem ben bilmiyorum. Dediğim gibi en sağlıklı karşılaştırma oyun testleri oluyor. 2080Ti takılı sistemde örneğin 8700K ve R5 3600'ü 1080p oyun testinde karşılaştırarak hangi işlemcinin daha yüksek AVG FPS verdiğine bakmak ve fiyatları ile işlemciyi takacağınız anakartın fiyatlarını belirlemek ve bu veriler doğrultusunda bütçenize ve geleceğe yönelik düşünüp taşınıp karar vermek benim şahsi fikrim olarak en mantıklı yol.
+
Elbette sentetik benchmark dediğimiz işlemciyi yorarak belirli hesaplamalar yaptırarak bir skor belirleyen bir çok test yazılımı mevcut ve bu testlerin sonuçları internette bulunabiliyor, benim kullanmayı en çok sevdiğim ve bence en yararlı sitelerden biri olan userbenchmark sitesi kullanıcı testlerini datasında tutarak 9900K'nın 100 puan olduğu ve şuan kalan diğer bütün işlemcilerin buna göre puanlandırıldığı bir sıralama sistemi var. Fiyatından tutun kullanıcı skor karşılaştırması single core quad core multi core testlerine göre her işlemcinin kullanıcı test skoru ortalaması ve sıralaması mevcut.
Userbenchmark sitesi ram tipi ram frekansı dahili grafik birimi bunları da hesapa katarak puanlıyor

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı