İşlemcilerdeki RAM desteği nedir?

O sınır işlemcinin sorunsuz çalıştığı sınır oluyor.
Sorunsuz çalıştığı değil firmanın garanti ettiği sınır. Mesela Ryzen 5000 serisi 3200 destekliyor lafta ama hepsi 3600 çoğunluğu da 3733 MHz'de sorunsuz çalışabiliyor. Ayrıca diğer bahsettiğiniz ısınma, fan hızlanması gibi olaylar RAM frekansından kaynaklanabilecek şeyler değiller.
 
O sınır işlemcinin sorunsuz çalıştığı sınır oluyor. Üstünde RAM kullanmak işlemcinin zorlanması, ısınması, fanların hızlı dönmesi, mavi ekran hatası gibi durumlara neden olabiliyor. Abartmadan işlemcinin MHz sınırı biraz aşılabilir. Deneye deneye kaç MHz'de sorunsuz çalıştığını bulabilirsiniz. Sınırın altında RAM kullanmak sorun olmaz.

En güçlü işlemcilerde 3200 MHz sınırı var o zaman 4000 MHz boşuna yapıldı senin dediğine göre.
 
Ayrıca diğer bahsettiğiniz ısınma, fan hızlanması gibi olaylar RAM frekansından kaynaklanabilecek şeyler değiller.
RAM frekansı etkiliyor. Burada arkadaş detaylı açıklamış.

 
RAM frekansı etkiliyor. Burada arkadaş detaylı açıklamış.

Beko biraz fazla abartmis. SoC'nin cektigi güç 15watt iken 16W olur ve Soc voltajını yukseltirsen dahi bir etkisi olmaz. Çünkü Ryzen işlemciler Monolithic değil, CCX lerden olusuyor. SoC'nin bulundugu die işlemci çekirdeklerinin bulunduğu die ile ayni değil. O yüzden etkisi olmaz.

1659096893607.png


Dipnot : beko fazla sallamissin. XD

RAM frekansı etkiliyor. Burada arkadaş detaylı açıklamış.

Anlamadığım şey de şu bir bilgin yok ve yanlış bilgi veren bir şeyi kanıt gösteriyorsun.
 
Son düzenleme:
Anlamadığım şey de şu bir bilgin yok ve yanlış bilgi veren bir şeyi kanıt gösteriyorsun.
O konuda soruyu soran benim. Kendi gözümle gördüğüm işlemci sıcaklığının artması, fan hızının 1200'den 1900'e çıkmasını kafadan mı uydurdum? Cevabı veren kişi de bu durumun açıklamasını yaptı. Ortada yanlış kanıt veya bilgi yok. Varsa şikayet et düzeltirler.
 
O konuda soruyu soran benim. Kendi gözümle gördüğüm işlemci sıcaklığının artması, fan hızının 1200'den 1900'e çıkmasını kafadan mı uydurdum? Cevabı veren kişi de bu durumun açıklamasını yaptı. Ortada yanlış kanıt veya bilgi yok. Varsa şikayet et düzeltirler.
İşteyim suan karsilastirma atamiyorum. Eve gidince soc voltajimi 1.1 den 1.25 e cekip ramlerimi 2133 ten 4400 e cekip karsilastirma atacagim sana.

@517066

Üşenmedim ve eve gelince test yaptım sonuçları atacağım şimdi sana. Prime95 Large test yaptım çünkü memory controlleri en çok yüke sokan test o.

2133 mhz 1V Soc ile yaptığım test aşağıda. Soc power 9W çekiyor ve işlemcim 54C.

2133 STOCK.png


Şimdi diğer teste bakalım 4200 Mhz 1.25V soc verdim( bu soc voltaj degerı asırı yuksek ama ben anlaman için gene de atıyorum :D )


4200 1.25 soc.png



Oha şu sonuçlara bak. Soc Power'ım 22W çekiyor ve işlemcim 46C oldu maximum. Neden işlemcim daha fızla ısınmadı? 9W'tan 22W'a fırlamış güç tüketimi? Soc voltajım 1.25 neden daha soğuk işlemcim. Senin dediğine göre RAM frekansını arttırmak işlemciye sıcaklık ekliyordu neden böyle oldu? Demek ki neymiş bilgili olmadığın konu hakkında yorum yapmayacakmışsın. Başkasının ipiyle de kuyuya inme bir daha :)


Dipnot : 2 testide BIOS'tan tüm ayarları default aldıktan sonra yaptım. O yüzden işlemci her türlü Power limite takılıyor. 22W Soc kullanıyor geri kalan 50-60W arasınıda çekirdekler kullanıyor. Umarım anlamışsındır ne demek istediğimi.

Kısacası çekirdeklerin yarattığı ısı çok daha fazla SOC'a göre. Çünkü SOC farklı bir CCX'te corelar ile aynı Die içinde değil. Tabi bu Monolithic Olan "G" serisi işlemciler için geçerli değil.
Onlarda SOC çekirdekler ile aynı CCX'te ama onda bile test yapsan gene sıcaklıkların artmaz =D.

İyi forumlar dostum :)

Edit : 2133 Mhz 1V olan SOC'ta 6Watt çekiyormuş 9Watt değil.

En son olarak ise Power limitsiz ve full overclocklu test sonuclarini atayim buraya iyice anla.

1659115035749.png


Soc 17W cekiyor, cekirdekler ise 81W cekiyor. Ama nedense sicakliklarim yuksek? Neden?
Cunku cekirdeklerin yarattigi isi cok ama cok daha fazla SOC a gore. Soc isterse 35W ceksin cekirdeklere etkisi %1 bile olmayacak :)
 
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı