İşlemciye lapping yapmak zorunda kaldım

494722

Hectopat
Katılım
11 Ekim 2021
Mesajlar
5.404
Çözümler
33
Arkadaşlar konu başlığında belirttiğim gibi işlemcime lapping yaptım daha doğrusu zorunda kaldım. Konuyu açmamın sebebi ise yaşadığım talihsiz olayı size anlatarak biraz olsun bilinçlendirmek. Ben de başıma gelene kadar böyle bir olayın mümkün olacağını bilmiyordum. Arkadaşlar her şey bundan 1 yıl önce aldığım sahte MX4 termal macun ile başladı. Ürünün sahte olduğunu geçen hafta öğrendiğimde şok oldum çünkü ürün performans olarak çok da kötü değildi. Daha önceden maker nano kullanırken pahalanınca bıraktım ve MX4 aldım. Arada hatrı sayılır fark olmasına rağmen bu durumu iki ürün arasında ki w/mk değerlerine bağladım. Her neyse başta her şey iyiyken 1 hafta önce macun değiştirdim ve normalde 30C boşta çalışan işlemci 50C'de idi. Durumdan şüphelendim ve soğutucu bloğu söktüm bir de ne göreyim... Macununun içerisinde olan sert metal bir madde. İşin kötüsü hem bakır bloğu hem de işlemcinin ıhs'sine zarar vermiş. Zarar öyle ki tırnağım sürttüğümde çentiğe tırnağım takılıyordu. Panik yapmadan internette araştırıp lapping yöntemini buldum ve malzemeleri edindikten sonra işlemcime ve sıvı soğutucumun bakır bloğuna lapping işlemi yaptım. İşlem biraz uzun sürdü ama sonuç beklediğimden iyi çıktı. Şu an işlemcim eskisine nazaran daha serin çalışyor. Ayrıca bu süreçte orijinal MX4 macun edindim ve onu kullandım. Eğer meraklı arkadaşlar varsa süreci anlatabilirim. Ayrıca işlemcimin son halini ve sahte MX4'ün temsili resmini atıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler 😇
 

Dosya Ekleri

  • lapping kopya.jpg
    lapping kopya.jpg
    66,5 KB · Görüntüleme: 281
  • 1_org_zoom.jpg
    1_org_zoom.jpg
    21,8 KB · Görüntüleme: 269
Evet çakma MX-4 işlemciyi ve yüzeyi bildiğiniz çiziyor. Üstünde sert bir cisimle, spatulasıyla falan gezdiğinizde fena ses çıkarıyor.
Benim de sıvı soğutmamın yüzeyi çok çizildi (İşlemcimin de çizildi ama işlemci değiştirip orijinal MX-4 sürdüm.).
Ancak bu performansı etkiler mi? Sonuçta bu çizikler milimetrelik.
Ayrıca çakma ve gerçek MX-4 karşılaştırmam var.
 
Çiziklerin ısı transferini kolaylaştırması gerekmez mi? İlginç.
 
Çiziklerin ısı transferini kolaylaştırması gerekmez mi? İlginç.
Çizikler ısı transferini zorlaştırır. Termal macun bu yüzden var. İşlemci fabrikadan çıktığı zaman üstünde ufak ufak çizikler olur. Bunlar kalıba dökerken vs. önlenemeyen çiziklerdir. Termal macun bu çizikleri doldurur. Isıyı da hızlı bir şekilde transfer etmesi lazım ki ısı işlemcinin üstünde birikip işlemciye zarar vermesin. İşlemcinin üstündeki çizikler üstüne soğutucu bloğu geldiği zaman ufak bir oda görevini görür. Sıcak hava ise oradaki odacıklara dolar. Bu yüzden işlemci normalden daha fazla ısınır. Yoksa evet, termal macun olmadan da işlemci kullanılabilir. Ama verimli olacağını pek düşünmüyorum. Bir hatam var ise düzeltin lütfen.

1634839823345.png
a
 

Yeni konular

Geri
Yukarı