Şimdi sana genel işletim sistemleri mimarisinden filan bahsederek açıklamaya çalışayım .
İlk olarak cihazlarımız Von Neuman mimarisine sahiptir . Von neuman mimarisi ise veri ve komutlari tek bir depolama biriminde bulunduran bilgisayar tasarı örneğidir. Turing makinasın'nin ilkelerini uygulayan her bilgisayarı tanımlamak için kullanılır. Özetle ana bellek ve giriş /çıkış birimlerinden olumaktadır. işletim sistemlerinin temel amaçı ise bu kaynaklar en verimli ve etkin biçimde kullanmalarını saglamaktır.
Bizim sistemlerden önce ; tek kullanıcılı (single-user), çok kullanıcılı (multi-user), tek işlemli (single-tasking) ve çok işlemli (multi-asking) olarak guruplaştırırdık.Tek kullanıcılı ve tek işlemli yapılarda işletim sisteminin görevleri daha basit bir düzenekte gerçeklemektedir. Ancak çok işlemli ya da çok kullanıcılı yapılarda işletim sistemleri daha komplike ve daha karışık algoritmalara sahiptir.
Bizim güncel kullanıdıgımız işletim sistemlerinde 3 katmanı ve 4 fonksiyonu vardir.
1. Kullanıcı (user)
2. Kabuk (Shell ) // birinci katmandır
3. Sistem Çağrılar (system calls) //ikinci katmandır
4. Çekirdek (kernel)// 3 katmanı (bazı kitaplarda karneli 1 katman olarakta görebilirsiniz)
Kabuk nedir ?
İşletim sisteminin kullanıcın üzerinde işlem yaptığı yerdir ve komut derleyicisi yada komut yorumlayıcısı olarakta bilinir. bilgisayar açıldıktan bir süre sonra promptlar (komut satırları) ekrana gelir ve kullanıcı tarafından girilen veri işleme alır , çözüm algoritmasını oluşturur ve lazım olan programı bellege (Ram) çagırır .
MS-DOS işletim sisteminde kabuk olarak command.com kullanılır. Dos işletim sisteminin aksine Unix'in kaynak kodlar açık oldudundan dolay ve Unix'in C gibi
yüksek seviyeli bir programlama dili ile yaz lm olmas nedeniyle Unix’te geliştirilmiş bir çok kabuk program vardır.
Bazılari söyledir :
* bourne kabugu
* C-shell
* korn kabugu
* Bourne again kabugu
* T-kabugu
* Z-kabugu
örnek olarak gösterebilinir.
Çekirdek Nedir ?
MS-DOS'ta sistem dosyalar olarak bilinen msdos.sys ve io.sys dosyalar , bu işletim sisteminin çekirdek dosyalarını oluturmaktadır. Unix'te ise vmunix, unix'dir
bilgisayar açıldıgında ram'e yüklenir. Kabuk, kullanıcı girdigi komutlar shellden geçtinden sonra çekirdeğe iletir.
Çekirdek, bilgisayarın donanımıyla doğrudan etkileşen işletim sisteminin bir katmanıdır. Programlar tarafından kullan lan bir hizmet sağlar. En önemli fonksiyonlar :
* Bellegi yönetmek
* Bilgisayara ula mlar kontrol etmek
* Dosya sistemini oluturup, korumak
* interruptları kullanmak (kesmeler daha önemli program için digerini birakır)
* Hataları kontrol etmek
* Girdi-çıktı birimlerini çalıştırmak
* Bilgisayarın kaynaklarını kullanıcılar arasında dagıtmak.
Bir çok kaynakta işletim sisteminin çekirdek olduğu ileri sürülmektedir.
İşletim Sisteminin fonksiyonları:
1) işlem Yönetimi (Process Management)
2) Bellek Yönetimi (Memory Management)
3) Dosya Yönetimi (File Management)
4) Giri/Çıktı Yönetimi (I/O Management)
Yani işletim sistemi yapmak, toplama çıkar bölme gibi program yapmak degildir ! Takım işi ve çok zaman ister.