İsrail, Türkiye ile havacılık anlaşmasını onayladı

KKTC sadece Türkiye'ye yük ama Kıbrıs'a bağlanamaz KKTC biterse Kıbrıs cumhuriyeti'nin kıta sahanlığı artar.
Halkın %67'siydi yanlış hatırlamıyorsam güney kıbrısa bağlanmak istiyordu. Güney Kıbrıs'ın %90'ı da kuzey Kıbrıs'ı istemiyor. Böyle bir şey olamaz.
 
KKTC demişken. Adamlar güney kıbrısa bağlanmak istiyor. Bağlansınlar, bu kez onları kurtaran bir Türkiye olmayacak.

KKTC'de askerlik yaptım, kanalizasyon sistemi yok, COVID döne miydi dışarı çıkmak yasak, her yer kuru toprak çöl, dağın başındayım nöbet tutuyorum. Her yer kene böcek. Klima yok, sivrisinek sıcak ve ateş gibi yanan duvarlar. Su az akardı. Her gün lağım kokusunda ve taşmış lağım suyunda içtima vardı. Atanamamış öğretmen bir tane teğmen keyfine göre racon kesip çök kalk yaptırıp süründürüyordu ve 1 hafta yürüyemiyorduk. İç çamaşırları her gün elde yıkar lağımın üstünde ipe asardım oranın sinekleri elbiselere konardı. KKTC dediğin yer bizim çölümüz arka bahçemizdir. Ben bu kadar eziyeti oradaki velet teğemen astsubay çavuş eğlensin diye çekmedim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında borcu çok dert etmemek lazım sanki ekonomist değilim ama bir fikrim var mesela
100 000 dolar borç var şimdi ki kurla bu 1.800.000 lira ediyor dolar üstünden anlaşma yapıldıysa faiz arttırıp doları 5'e çekip 500.000 lira ödeyip daha az ödemeyle iş hal olabilir.
Peki halk? Mesela ben şimdi 2 yıllığına 100.000 TL borç almak istesem 128.000 TL borç ödeyeceğim. Ancak faiz %50 olursa 150.000 TL borç ödeyeceğim neden?
 
Bu arada İsrail Heron verdiği için tersine mühendislik yaparak Anka altyapısını oluşturdun. TUSAŞ, ASELSAN ve diğer firmaların tecrübe ve gelişme kazandı. Bunun sayesinde Baykar boşluklarını kapatarak 10 sene ileriden başladı her eksiğini tamamladı. İsrail bence Türkiye için stratejik olarak müttefik olarak tutulması gereken bir ülke. Ya kardeşim KKTC, Doğu Akdeniz, Akdeniz boru hatları say say bitmiyor bu ülke bizim için kritik önem arz ediyor.

Saçmalık. Bir kere ne TUSAŞ'ın Baykar'la ne de Baykar'ın Anka ve Heron ile bir ilgisi yok. İkincisi, Anka da TB-2 gibi şirketin sıfırdan başladığı özgün bir platform. Anka gövde tasarımı ve aerodinamik anlamda o dönem popüler olan yaklaşımları takip etmiş olsa da yerli otopilot yazılıma sahip.

Heron'ların o dönem kaynak kodlarına erişemiyordun, hoş şu an bile tam anlamda erişilebildiğini sanmıyorum, ki buna gerek de yok. Kaynak kodlarına erişemediğin bir sistemden tersine mühendislik yapamazsın. Uçağın uçuş kontrol sistemini ve kontrol dinamiklerini öğrenemezsin. Sensörlerle iletişim biçimini ve kullandığı filtreleri, algoritmaları bilemezsin, anlayamazsın.

Baykar boşluklarını, başlangıç felsefesi ile kapattı. Baykar ve TUSAŞ çok çok farklı dinamikleri olan firmalardır. Bir İHA üretirken yerlilik için dikkat ettikleri kriterler farklıdır.
 
sonraki hamlelerinin de ilişkileri daha çok geliştirmek adına büyükelçiliklerin atanması olacağını belirtti.

İsrail ile ilişkileri iyi tutmak faydamıza olacaktır diye düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı