İsrail'in teknolojik alım gücü

GökUzay

Kilopat
Makaleler
1
Arkadaşlar ülkeler arasında sık sık alım gücü karşılaştırması yaparım. İsrail'i de karşılaştırırken inanılmaz bir alım güçlerinin olduğunun farkına vardım. Teknolojik olarak bakarsak:

1 Aylık asgari ücretleri minimum: 5300 İsrail şekeli.

i9-9900K Intel işlemci: 1408 şekel.

RTX 2070: 1930 şekel.

RTX 2080 Super: 2700 şekel.

16 GB 3600 MHz RAM: 260 şekel.

Evet bir israilli, asgari ücretinin yarısı ile neredeyse, bir adet RTX 2080 Super alabiliyor, bize benzeyen, bizim gibi yaşam tarzları olan modern bir orta doğu ülkesinin müthiş alım gücünü ben Türkiye'den kıskandım. Türkiye modern olsaydı, en azından İsrail gibi bir alım gücüne sahip olabilirdi.

Kaynaklar: Minimum Wage - General Information | ביטוח לאומי

Hocam benim İsrail'de oturan arkadaşım var oyundan tanıştığımız, o orada hayatın zor olduğunu söylemişti bana. Asgari ücreti, kur durumunu felan bilmiyorum araştırma yapmadım ama sanırım giderleri çok oluyordu. Yani sadece asgari ücrete ve teknolojik ürünlerin fiyatına bakarak bir karşılaştırma yapmak doğru olmayabilir. Bildiğim kadarıyla ev gibi şeyler sıkıntılı orada. Tabii o Tel Aviv'de oturuyordu. Diğer şehirleri bilmiyorum ben.

Hocam benim İsrail'de oturan arkadaşım var oyundan tanıştığımız, o orada hayatın zor olduğunu söylemişti bana. Asgari ücreti, kur durumunu felan bilmiyorum araştırma yapmadım ama sanırım giderleri çok oluyordu. Yani sadece asgari ücrete ve teknolojik ürünlerin fiyatına bakarak bir karşılaştırma yapmak doğru olmayabilir. Bildiğim kadarıyla ev gibi şeyler sıkıntılı orada. Tabii o Tel Aviv'de oturuyordu. Diğer şehirleri bilmiyorum ben.
Bahsettiğim konu genel alım gücü değil, teknolojik alım gücü. İsrail'de senin yerinde bir gencin 1 ay çalışıp asgari ücret ile ne alabilecekleri.

Bunun nüfusa da etkisi var bence. Bildiğim kadarıyla 10 milyon nüfusu var Israil'in.
Sadece nüfus diyemeyiz. Para politikaları, teknolojik üretim, akademik eğitimin yüksek olması, teknolojik yatırımlar, askeri hamleler, enflasyonu kontrol altında ve düşük seviyelerde tutan İktisat politikası, halkını düşünen, alım gücünü yükselten hükümet politikaları desek daha doğru olacak sanırım.

Ona bakarsan ABD'nin de teknolojik alım gücü çok yüksek, fakat farklı giderleri var, Sağlık ve Eğitim masrafları çok korkunç, ABD'de üniversite mezunu bir genç çalışmaya başladıktan sonra bile yıllarca Student Loan's adlı öğrenci kredilerini uzun bir süre ödemeye başlıyor, Student Loan bitene kadar hiçbir birikim yapamıyor.

Ona bakarsan ABD'nin de teknolojik alım gücü çok yüksek, fakat farklı giderleri var, Sağlık ve Eğitim masrafları çok korkunç, ABD'de üniversite mezunu bir genç çalışmaya başladıktan sonra bile yıllarca Student Loan's adlı öğrenci kredilerini uzun bir süre ödemeye başlıyor, Student Loan bitene kadar hiçbir birikim yapamıyor.
Ee teknolojik alım gücü yazıyor başlıkta zaten ?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı