İsteğe bağlı hazırlık seçilmeli mi?

Farklı bir bölüme geçmek istiyorsanız EK1 ile yatay geçiş denemek zorundasınız. Sadece okul değiştirmek istiyorsanız hem EK1 hem de EK2'yi deneyebilirsiniz. Fakat burada şöyle bir mevzu var EK2 yapmak için 1. sınıfı bitiriyorsunuz ve geçeceğiniz okulun sizin derslerinizi kabul etmesi gerekiyor. Yanlış hatırlamıyorsam ders ve içerik benzerliğinin de %90 olması gerekiyor geçiş yapabilmeniz için. Kabul edilmeyen dersleri de alttan tekrardan alıyorsunuz.
Hmm, EK1 ile geçerken bizim sınava girdiğimiz yıl baz alınıyor diye gördüm. Benim normalde bu sene gitme şansım vardı yetiyordu sıralama ve yazsam gelirdi lakin devlet gitmek istedim. Seneye geçiş yaptığımda sınav yılındaki okulun sıralaması mi dikkate alınacak yoksa güncel 2025 senesi mi dikkate alınıyor?

Keşke EK2 ile de bölüm değiştirme şansımız olsaydı sadece EK1 olunca insan biraz da kuşkuya düşüyor.

Farklı bir bölüme geçmek istiyorsanız EK1 ile yatay geçiş denemek zorundasınız. Sadece okul değiştirmek istiyorsanız hem EK1 hem de EK2'yi deneyebilirsiniz. Fakat burada şöyle bir mevzu var EK2 yapmak için 1. sınıfı bitiriyorsunuz ve geçeceğiniz okulun sizin derslerinizi kabul etmesi gerekiyor. Yanlış hatırlamıyorsam ders ve içerik benzerliğinin de %90 olması gerekiyor geçiş yapabilmeniz için. Kabul edilmeyen dersleri de alttan tekrardan alıyorsunuz.

EK1'den bölüm değiştirmek maksatlı yatay geçiş için herhangi bir yıl zorunluluğu var mı? Örneğin 2.sınıfın sonunda ya da 3.sınıfta da EK1'den yatay geçişle bölüm değiştirilebilir mi?

EK1'den bölüm değiştirmek maksatlı yatay geçiş için herhangi bir yıl zorunluluğu var mı? Örneğin 2.sınıfın sonunda ya da 3.sınıfta da EK1'den yatay geçişle bölüm değiştirilebilir mi?
Bölüm değiştirme kısmına pek hakim değilim hocam ama 3 yılınızı çöpe atmış olursunuz. Bir arkadaşım vardı bunu yapan nişanlandı adam. Mekatronik mühendisliğini 4 sene okumuş bitirmeyip bizim okula Elektrik-Elektronik mühendisliği okumaya gelmişti. Bu sene 4. sınıfa geçti.

EK2'de sanırım 1 sınıf bitirilmiş olması gerekiyor o halde.
Evet hocam.

Konuyu da yatay geçiş konusuna çeviriyoruz gibi ana mesele iyice değişti. 😅 Konuyu hazırlığa getirirsek yani hocam derslerimiz İngilizce demişim sanırım, siz bölümdeki dersleri tamamen İngilizce olarak gördüğümüzü sanırım sandınız. Bölümüm Türkçe ama derslerimizin içinde İngilizce dersi de var yani.

Bölüm değiştirme kısmına pek hakim değilim hocam ama 3 yılınızı çöpe atmış olursunuz. Bir arkadaşım vardı bunu yapan nişanlandı adam. Mekatronik mühendisliğini 4 sene okumuş bitirmeyip bizim okula elektrik-elektronik mühendisliği okumaya gelmişti. Bu sene 4. sınıfa geçti.

İnsan bölümü bitiremeyeceğini anlayınca çöp olan yıllara yenisi eklensin istemiyor.

Konuyu da yatay geçiş konusuna çeviriyoruz gibi ana mesele iyice değişti 😅 yani hocam derslerimiz İngilizce demişim sanırım, siz bölümdeki dersleri tamamen İngilizce olarak gördüğümüzü sanırım sandınız. Bölümüm Türkçe ama derslerimizin içinde İngilizce dersi de var yani.
Bence gereksiz hocam hazırlık okumak. Kendinizi başka kaynaklardan geliştirebilirsiniz. Zaten İngilizce fazlasıyla yaygın bir dil.

Merkezi oluyor dediğiniz sanırım, aslında iki türlü de düşünüyorum. Sınav puanı ile veya genel not ortalaması ile. Farklı bir bölüme geçiş yapma fikri var kafamda. Genel not ortalaması ile yapabiliyor muyduk bunu?

EK1 merkezi yatay geçiş demek. Yerleştiğin yıl puanın, gitmek istediğin yerin o yıla ait puanından yüksekse başvuru yapabilirsin. Garantisi var mı? Yok. İhtimal yüksek mi? Evet. Kontenjanların 10% u kadardı sanırsam EK1 ile geçiş kontenjanı açılır.
Bir diğer yatay geçiş türü başarı puanıyla yani sizin bildiğiniz adıyla ortalamayla yatay geçiş. Bu konuda üniversitelerin kuralları olabilir mesela başvurduğun bölümün puanından en fazla 5% veya 10% düşük puana sahip olmanı isterler. Bu geçiş için birinci sınıfı bitirmiş olman gerek ve son sınıfa geçiş yapamazsın. Ayrıca belli ortalamanın üstünü tutturman ve hiçbir dersten kalmamış olman gerekir.

EK2'de sanırım 1 sınıf bitirilmiş olması gerekiyor o halde.

EK2 yabancı uyruklu öğrenciler için. Ben şu EK1 EK2 maddeleri yazayım da kafa karışıklığınız kalmasın. Başarı puanıyla geçiş için YÖK mevzuatına bakarsınız o epey karışık ama özet olarak anlattığım gibi.

merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş.

Ek madde 1 – (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)

(1) öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar yükseköğretim yürütme kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ösys puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.

(2) (Ek:RG-18/3/2016-29657) bu madde kapsamında eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri, programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.

ek madde 2 – (Ek:RG-21/9/2013-28772)

(1) şiddet olayları ve insani kriz nedeniyle eğitim öğretimin sürdürülemez olduğu yükseköğretim kurulu tarafından tespit edilen ülkelerde öğrenim gören öğrenciler Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu konuya ilişkin usul ve esaslar yükseköğretim kurulu tarafından belirlenir.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı