İTÜ KKTC'ye gidilir mi?

Öncelikle Kıbrıs'ta sadece hazırlık okulu var. Yurt veya bölüm derslerini verecek bir bina yok. 2023 yılında öğrencilere sizleri İstanbul'da okutacağız diyerek alıp kayıtlardan kısa bir süre sonra verdikleri sözü web sitesinden kaldırdılar. Sonrasında o rektör ki döneminde aynı zamanda İTÜ matematik bölüm başkanıydı. Yeni Erenköy'e (Kıbrıs'ta Karpaz'a doğru bir bölge) kampüs inşa edileceğini söylemişti. İtirazlar sonucu sözü geri getirdiler ancak o aralıkta yani 2024 öğrencilerine İstanbul'da okuyacaksınız sözü verilmediği için puanlar resmen çakıldı ki siz de görebilirsiniz bu puan düşüşünü. Örneğin Burslu elektrik elektronik 16 binden 115 bine gerilemiş bu sene tekrar sözün geri getirilmesi ile 18 bine geri çıkarak toparlamışlar ama hala ücretli aldıkları elektrik elektronik öğrencilerinin taban puanı 230.100 keza 2024'te direkt "dolmadı" yazıyordu yani herhangi bir 300 bine giren insan İTÜ'ye girebiliyordu.

Lisanstaki durumlara değinecek olursak, Dersleri AYRI alıyorlar. Evet aynı kampüsteler ancak KKTC öğrencileri düz İstanbul İTÜ girişliler ile aynı derse girmiyorlar. Yok dense de belirgin ayrımlar ve ikinci sınıf öğrenci muamelesi var. Bu bölümlerde okumanın çoğu insanın içine sindiğini sanmıyorum.
Burslu ve ücretli puanlar arasında çok fark var yani eğer burslu girecekseniz sınıf ortamı sizi memnun etmeyecektir.
Diplomalarda fakülte yerine İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi yazacak çünkü Kıbrıs bölümlerinde okuduğunuz fakülte direkt İTÜ-KKTC olarak geçiyor. Dekan yerine İTÜ-KKTC yönetim kurulu başkanının gayriresmi sıfayıtla İTÜ-KKTC rektörünün imzası bulunacak.
Yurt dışında bu diplomanın geçerli olup olmayacağı konusunda kimse garanti veremiyor keza ABET akreditasyonlarını hala almadılar girin bakın YÖK atlastan ABET yok.
Akademisyenlerin de bazıları KKTC öğrencilerinden pek hoşlanmıyorlar.

Tabii başlığı biraz geç gördüm artık seneye 2026'da girecek arkadaşlar bu yukarıda yazan durumların giderilip giderilmediğini veya razı olup olmadıklarını tartarak karar vermesi gerekiyor.

Öncelikle Kıbrıs'ta sadece hazırlık okulu var. Yurt veya bölüm derslerini verecek bir bina yok. 2023 yılında öğrencilere sizleri İstanbul'da okutacağız diyerek alıp kayıtlardan kısa bir süre sonra verdikleri sözü web sitesinden kaldırdılar. Sonrasında o Rektör ki döneminde aynı zamanda İTÜ Matematik Mühendisliği bölüm başkanıydı. Yeni Erenköy'e (Kıbrıs'ta Karpaz'a doğru bir bölge) kampüs inşa edileceğini söylemişti. İtirazlar sonucu sözü geri getirdiler ancak o aralıkta yani 2024 öğrencilerine İstanbul'da okuyacaksınız sözü verilmediği için puanlar resmen çakıldı ki siz de görebilirsiniz bu puan düşüşünü. Örneğin tam burslu (İngilizce) Elektrik Elektronik Mühendisliği 16.000'den 115.000'e gerilemiş. Bu sene tekrar sözün geri getirilmesi ile 18.000'e geri çıkarak toparlamışlar ama hâlâ ücretli aldıkları (İngilizce) Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerinin taban puanı 230.100 keza 2024'te direkt "dolmadı" yazıyordu yani Sayısal 300.000'e giren herhangi bir insan İTÜ'ye girebiliyordu.

Lisanstaki durumlara değinecek olursak, dersleri AYRI alıyorlar. Evet, aynı kampüsteler ancak KKTC öğrencileri düz İstanbul İTÜ girişliler ile aynı derse girmiyorlar. Yok dense de belirgin ayrımlar ve ikinci sınıf öğrenci muamelesi var. Bu bölümlerde okumanın çoğu insanın içine sindiğini sanmıyorum. Burslu ve ücretli puanlar arasında çok fark var yani eğer tam burslu girecekseniz sınıf ortamı sizi memnun etmeyecektir. Diplomalarda fakülte yerine İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi yazacak çünkü Kıbrıs bölümlerinde okuduğunuz fakülte direkt İTÜ-KKTC olarak geçiyor. Dekan yerine İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu Başkanının gayriresmi sıfatıyla İTÜ-KKTC Rektörünün imzası bulunacak. Yurt dışında bu diplomanın geçerli olup olmayacağı konusunda kimse garanti veremiyor keza ABET akreditasyonlarını hâlâ almadılar, girin bakın YÖK Atlas'tan ABET yok. Akademisyenlerin de bazıları İTÜ KKTC öğrencilerinden pek hoşlanmıyorlar.

Tabii başlığı biraz geç gördüm artık seneye 2026'da girecek arkadaşlar bu yukarıda yazan durumların giderilip giderilmediğini veya razı olup olmadıklarını tartarak karar vermesi gerekiyor.
Merhaba @kerem_34. Benim merak ettiğim bir durum var. Örneğin İTÜ KKTC (İngilizce) Ekonomi ve Finans, İTÜ KKTC (İngilizce) Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği veya İTÜ KKTC (İngilizce) İç Mimarlık gibi daha az bilinen bölümlerde ayrı sınıflarda eğitim görme veya negatif ayrımcılık var mı?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı