İyi ve kötüyü nasıl tanımlarsınız?

İyi; yapıldığı vakit, yapan kişiye herhangi bir yararı ya da zararı olmayan, yapılan kişinin de her şart altında yararına olan her şeydir. Kötü de bunun zıttı olan; yapana yarar sağlayan, yapılana da zarar verendir.
 
X toplumuna göre doğru olan y toplumuna göre yanlış olur denemez. Onların kültürleri farklı. Kültürel farklılıklarla iyi-kötü veya doğru-yanlış kavramlarını çözemeyiz. Zaten bunu dinle ilişkilendirmek de saçma olur. Dinler yokken de vardı bu kavramlar. X ve y toplumlarında insan öldürmek her zaman yanlıştır. İnsan hayatı kurtarmak da her zaman doğru olandır. Bu kavramları kültürle karıştırmamak gerek. Çinliler köpek eti yiyor diye onlara yanlış yapıyorlar diyemezsiniz. Ya da Hinduların inek eti yememesi yanlış olarak değerlendirilemez. Bunlar kültürel şeyler.
Asıl doğru-yanlış kavramları toplumsal düzeni sağlamak ve insanların bir arada barış içinde yaşama olanağını veren kavramlarıdır.
 
Şu cevap beni tatmin etti. 🙏
Çok derin konu aslında. Ne yazsak eksik kalır. Bence gelecek yıllarda ya da yüzyıllarda diyelim, kültürler, dinler, milliyetler yok olup gidecek. Ve sadece iyi-kötü kalacak yeryüzünde. İnsanlar yavaş yavaş kültürel safsatalardan kendini arındıracak. Saf insan kavramı oluşacak.
 
3-4 yıl önce tvdeki tartışma programında bir fizikçi şöyle diyordu. Dinler toplumların belli bir noktaya gelmesi için kullanılmıştır, artık önemi kalmamıştır. O zamanlar hiç hak vermemiştim ama artık görüyorum da çok haklıymış. İyi kötü kavramları oturmamış düzensiz toplumları belli kurallarla eğitmek için çok işe yarayan bir yol. Tabi insanlığın gelişmesiyle artık yetersiz kalıyor orası ayrı.
 
Bana göre ahlak din olmadan temellendirilemez. Bu yüzden iyiyi ve kötüyü tanrı belirler diyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı