Jahrein ve Teknofest Takıntısı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu tarz teknoloji konuları sanırım sizin ilgi alanınız. Açıkçası TEKNOFEST hiç umurumda değil, akşam İHA mı yiyeyim evde SİHA mı? Bu hükümetin övündüğü 2 konu var: "yol yaptık, beton yaptık." "savunma sanayimizi geliştirdik. İHA ve SİHA." ben sizin kadar ilgi duymuyorum bu teknolojiye. Daha öncelikli sorunlarımız var; güvenlik, ekonomi gibi. TEKNOFEST olmasa da pek bir şey kaybetmezdim.

Bu haklı bir söylem. Tabii ki de birey bazında düşündüğümüz zaman en öncelikli konu düzgün bir ekonomi, güvenli ve huzurlu bir yaşam alanı. Bu zaten herkes için birinci öncelik.

Ancak şöyle de bir durum var: İnsanların ve ülkenin gelişebilmesi için belli başlı sanayi dallarına ve bu sanayi dallarının güçlenmesine ihtiyaç var.

Benim burada konu açmamın sebebi, Teknofest 'i savunmak değil. Ben yarışmalara katıldım, projelerimi yaptım, yarıştım, kendimi geliştirdim ve o defter kapandı. Mesele, bir üniversite öğrencisinin proje yapabilmesi, hayalini kurduğu aracı tasarlayıp üretebilmesi ve kendini geliştirecek ortam bulabilmesi. Ben üniversitede bunun sıkıntısını çokça kez çektim. Buna çare de Teknofest olmuştu. Bu belki yarın başka bir yarışma olur yada belki daha düzgün bir yönetimle daha ciddi bir girişim olur. Yani olay Teknofest'ten öte bir noktada.

Bu konular ilgi alanım olmasından ziyade çalışma alanım da. Bu nedenle burada sürekli bu tarz konular açıyorum, aynı şeyleri anlatmaya çalışıyorum. Zira bir bilinç oluşturmak gerekiyor. Bu konularda genelde sizin de mesajınızda bahsettiğiniz tepkiler geliyor, haklı bir eleştiri de. Anca o işin başka bir boyutu ve başka bir eksiklik, bu durum ise başka bir eksiklik.

Gerçekten üniversitelerde hala değişmeyen anlayışlar var. Projeye ve okula paralel çalışmaya karşı, atölye kullandırtmayan birçok hoca ile dolu üniversiteler. Bu, emin olun nitelikli mühendislerin yetişmesinin önündeki büyük bir engel. Ha, tabii ki bunun yanında KYK'daki durumu, Dolar ve satışlar nedeniyle teknolojiye ulaşımın oldukça zorlaşması hatta imkansız hale gelmesini de ekleyebilirsiniz. Ki bunlar da büyük bir engeldir. Ki konu mesajımda da değindiğim nokta, Teknofest'ten ziyade bireyin ve takımın emeği, bu tür çalışmaların insanları ciddi anlamda geliştirdiğiydi:

İlgi duymuyor olabilirsiniz bu teknolojiye, kimse duymak zorunda değil. Ancak bu alanların ve çalışmaların çoğalması lazım, yetişen nitelikli mühendislerin istihdam edilebilmesi için.

Sizin üniversitedeki adamı, mezun olmadan böyle çalışmalarla zorlamanız ve eğitmeniz, el becerisini geliştirmeniz ve onu geleceğe hazırlamanız gerekir. Türkiye'nin üreten insanlara ihtiyacı var. Üniversitelerden yüksek GPA ile mezun olmuş hesap makinelerine ihtiyacımız yok. Eğer üniversitedeyseniz ve imkanınız varsa, bir takıma girin, bir şeyler yapın, resmi olarak yarışmacı görünmeseniz bile o ortamın içinde bulunun. Emin olun çok farklı bakış açıları kazanıyorsunuz

Pek çok sorunumuz var ve bu değindiğim konu, onlardan birisi. Benim amacım bir platformun ya da şirketin reklamını yapmak ya da X kişiyi linçletmek değil. Benim amacım bir bilinç oluşturmak. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Yoksa sizin bahsettiğiniz sorunları, Bir E&E Mühendisi olarak sırf komponent alırken bile çekiyorum.

Hurdacı bağırır; antikacı bağırmaz. Bu kadar reklamın özeti ve aradaki fark. Tek cümleyle tüm konunun özeti ilk cümledir.

Reklam yorumu yapmanız ilginç. Öyle olsa emin olun iki üç Tweet bırakıp, sonrasında vaktimi ayırıp mesaj bile yazmazdım.

Teknofest'in de reklama ihtiyacı olan bir mecra olduğunu sanmıyorum. Birçok saygın şirket ve üniversite tarafından desteklenen, birbirinden başarılı gençlerin içinde yarıştığı bir organizasyon. Daha da detaylı konuşmak isterdim ancak konu oldukça uzadı. Teknofest sayesinde fikren doğmuş ve zamanla gerekleştirdiğim birçok çalışmam oldu, onlardan birisini de bırakmak isterim:


Emin olun benim gibi birçok kişiye de ilham oldu ve olmaya devam ediyor.
 
TEKNOFEST'in tek güzel yanı üniversite öğrenciler için çeşitli yarışmalarının olması bunun haricinde binbir türlü yolsuzluğun döndüğü torpilin her devlet kurumda olduğu gibi üst düzeyde ve çokça olduğu rezalet ötesi bir organizasyondur.
 
Bunu söyleyenin Jahrein olması tuhaf sadece. Adamın birkaç yayınını izledim ve bir insan bu adamı neden izler hâlâ çözmüş değilim. Bilgili desen bilgili biri değil. Eğlenceli desen eğlenceli değil. Yani size katabileceği hiçbir şey yok ama neden izleniyor hâlâ anlamıyorum seviye bu kadar mı düşük
 
@SideWinder Bahsetiğiniz konuyu ve niyetinizi anladım. Bazı konularda bende aynısını yaşıyorum. Ekonomi bu halde olunca maalesef sizin bahsetmek istediğiniz konu pek anlaşılmak istenilmiyor çünkü insanların hayat kalitesi düşüyor ve yoksulluk yaşıyorlar. Haklı bir tepki olarak da, "TEKNOFEST????" diyorlar. :D
 
Ben bir üretimin olabilmesi için önce güvenli, adaletin olduğu bir ülke ve ekonomik kaygı çekmeyen insanların olması gerektiğini düşünüyorum. Ben şimdi akşam ekmeği kaç liraya alacağımı düşünürken nasıl bir şey üretebilirim? TEKNOFEST gibi organizasyonlardan önce herkes bir nefes alabilsin, ay sonunu düşünmesin, enerjisini ülkedeki yolsuzluklara, ekonomiye, adaletsizliklere vermesin. Herkesin hem ekonomik hem psikolojik olarak rahat olduğu yerde insanlar bilime, felsefeye daha çok yönelebilir. Aksi halde birilerinin rant sağladığı, benim vergimin çar çur edildiği çok az da olsa yetenekli gençlerin az biraz kendini geliştirdiği bir organizasyon. Çok çok övmeye gerek yok.
 
Yarım saattir uzun uzun yazdım sonra sildim, laf anlatmaya çalışıp uğraşmaya bile değmez. TEKNOFEST ve Bayraktar konusunda laf söyletmeyen ne kadar insan gördüysem hepsi aynı tek tip troll profil, mide bulandırıyorsunuz artık. Ülkenin milli değerlerine ve girişimciliğine o kadar meraklıysanız prototip aşamasından ya da oyuncak Drone'dan öte gidemeyen ürünleri ve rant'dan beslenen üreticileri yerine Anka gibi kurumlara destek olun.

Konu Teknofest'ten ziyade, emek. Gençlerin kendini geliştirebileceği alanlardan birisi. Teknofest eleştirilebilir ya da Baykar'da. İki yapı da %100 mükemmel ya da %100 düzgün işleyen sistemler değiller. İnsanların teknolojiye daha rahat erişebilmesi, bu çalışmaları daha rahat yapabilir hale gelmesi ana amaç. "Prototip aşamasından ya da oyuncak Drone'dan öte gidemeyen ürünler", bir mühendis adayının kendini geliştirmesine katkı sağlıyorsa, değerlidir. Ki bu ekonomiye rağmen dahi girişime dönen çalışmalar gördüm.

İHA, alanım olduğu için örnek verdim. Ancak çıkıp da hepsi öğrenciler tarafından yapılıyor ya da baştan aşağı el yapımı denemez, kimse diyemez. Ben takımla çalışmaya başladığımda, EEM okuyup lehim yapamayan, düzgün bir elektrik bağlantısı yapamayan insanlar vardı. Bir birey bu çalışmanın sonucu sadece düzgün lehim yapmayı dahi öğrendiyse, bu büyük bir kârdır. İlk ürünler hep hazır parçalarla çıkar, ancak zamanla biraz daha yerlileşir. Bu takımın alacağı desteğe, takımın okulunun ne derece elverişli olduğuna ve takımın ilgisine bağlı. Bu tür çalışmalara katılmış bir insan, mezun olduğunda daha donanımlı olacaktır. En azından EEM için deneyimlerim bu yönde oldu.
 
Son düzenleme:
Faydalarını söyleyin de öğrenelim. Hangi büyük şirket destekliyor? Ne ürünler çıktı? Ne ihraç ettik Teknofest'te? Burada ödül alan projelerden, takımlardan hangi öğrenciler uluslar arası bir başarıya erişti?

Teknofest'te yarışan takımlardan SUAS, Spaceport America Cup ve CANSAT gibi uluslararası ve prestijli yarışmalara katılan onlarca takım var.

Şirket olarak da
  • Orta ve Yüksek İrtifa Roket yarışması - Roketsan
  • Hackthlon ve Yapay Zeka yarışmaları, Sürü İHA yarışmaları - HAVELSAN
  • Sabit Kanat ve Döner İHA yarışmaları - TÜBİTAK
  • İnsansız Su Altı Araçları yarışması - ASELSAN
  • Savaşan İHA - Baykar
Bunların benim bildiklerim. Bazıları Teknofest öncesinde de vardı. Eskiden olan şimdi olmayan yarışmalar da var ayrıca. Bu şirketler ya da kurumlar Türkiye'nin önde gelenlerinden. Desteklemeleri de bir açından boş ya da hayrına değil. Teknofest bir bakıma mini AR-GE gibi bir şey şirketler için. Ayrıca Take-Off girişimcilik zirvesi de vardı, ancak o alanlara tam hakim değilim.

Konu başında birkaç takım ismi vermiştim. Sırf o takımlar bile o üniversitelere gitmek için sebep bazıları için.

Bu arada bunların hükümetlik bir durumu da yok. Bu yarışmaya katılanların çoğu öğrenci inisiyatifi ile kurulmuş topluluklar, takımlar. İçlerinden şanslı olanlar üniversiteleri tarafından desteklenip, neredeyse bir şirket gibi çalışmaya devam ediyor. İşin bana göre güzelliği de burada zaten, öğrenci odaklı.

Varsa Technopat't böyle çalışmalara katılmış birisi, fikirlerini paylaşsa güzel olurdu...
 
@SideWinder Bu çalışmaların güzel olduğunu zaten belirttim ama Jahrein haklı aşırı yolsuzluğun ve nepotizmin döndüğü rezalet bir sistemin olduğu damat tarafından yapılan bir organizasyon. Savunulacak hiçbir şeyi yok yüksek bütçe harcandığı için üniversiteler arası yarışmalar da yapılabiliyor.
 
Şirket olarak da
  • Orta ve Yüksek İrtifa Roket yarışması - Roketsan
  • Hackthlon ve Yapay Zeka yarışmaları, Sürü İHA yarışmaları - HAVELSAN
  • Sabit Kanat ve Döner İHA yarışmaları - TÜBİTAK
  • İnsansız Su Altı Araçları yarışması - ASELSAN
  • Savaşan İHA - Baykar
Bunların benim bildiklerim. Bazıları TEKNOFEST öncesinde de vardı. Eskiden olan şimdi olmayan yarışmalar da var ayrıca. Bu şirketler ya da kurumlar Türkiye'nin önde gelenlerinden. Desteklemeleri de bir açından boş ya da hayrına değil. TEKNOFEST bir bakıma mini AR-GE gibi bir şey şirketler için. Ayrıca Take-Off girişimcilik zirvesi de vardı, ancak o alanlara tam hakim değilim.

Konu başında birkaç takım ismi vermiştim. Sırf o takımlar bile o üniversitelere gitmek için sebep bazıları için.

Bu arada bunların hükümetlik bir durumu da yok. Bu yarışmaya katılanların çoğu öğrenci inisiyatifi ile kurulmuş topluluklar, takımlar. İçlerinden şanslı olanlar üniversiteleri tarafından desteklenip, neredeyse bir şirket gibi çalışmaya devam ediyor. İşin bana göre güzelliği de burada zaten, öğrenci odaklı.

Varsa Technopat't böyle çalışmalara katılmış birisi, fikirlerini paylaşsa güzel olurdu...

Ödül almış tanıdıklarım var merak etmeyin TEKNOFEST'te. Bu saydığınız şirketlerin değil dünyada geçerliliği, ülke içinde bile geçerliliği tartışılır. Dediğim gibi yönetim kurullarına bile baktığımda zaten kafamda oluşuyor ne oldukları. He siz bakın bu kendi aramızda eğlendiğimiz tatlı bir fuar, arada para da hortumlanıyor fakat güzel işler de var, gençlere de eğlence ve buna kaynak aktarımında sıkıntı yok diyorsanız benim için problem yok. Bu adamların ve 1 şirketin elindeki sınırsız kaynaklarla 1-2 güzel iş yapmasını kusura bakmayın destekleyemeyeceğim. Madem ülkeye faydalı olmak amaçları, vatanını düşünen insanlar önce yapmaları gereken çok hareket var. Savunduğunuz şirketin başı bu ülkenin kurucusunun devrimlerinden birine hainlik demiş birisi, 2-3 İHA satmış 2022 dünyasında elinde milyar dolarla onu öveceğim bir de kusura bakmayın. Ne mühendislerin ne gençlerin hakkına geçildi geçiliyor bu ülkede.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı