Japonya'da İngilizce çok yaygın değil Japonca öğrenmek mantıklı. İngilizce Japonlar için de çok zor bir dil. Bizden daha çok zorlanıyorlar İngilizce'de ses sistemi, yazı sistemi de farklı olduğu için.
Japonca okuma/yazma Kanji yüzünden oldukça zor. Kanji'yi kısa sürede ilerletmek çok mümkün değil. İlk aşamada dinleme ağırlıklı çalışmak mantıklı olabilir. Bu arada Kanji dışındaki hiragana/katakana yazı sistemlerini çalışabilirsiniz. Bunlar kolay ama akıcı kullanmak için pratik gerektiyor.
Gündelik konuşmaları anlayacak kadar dinleme yeteneği, 1500-2000 civarı kelime aşinalığı bir yıl civarı ya da zorlarsanız daha kısa sürede mümkün gibi geliyor. Sıfırdan dil okuluna gitmek yerine bunlarla başlangıç yapmak daha iyi olabilir.
İngilizce de bilmemeniz kötü yalnız. Acil bir durumda kendinizi ifade edebileceğiniz dil kalmıyor. Türkçe bilen bulmak çok zor olur. Dil kursalarında belki birkaç hoca anca biliyordur.
Bu arada dil öğrenmek, Japonya'ya gitmek için temel motivasyonunuz çok önemli. Zorlu bir süreç olacağı için çok güçlü bir sebebiniz yoksa çok zorlanacağınızı, vazgeçebileceğinizi bilerek karar vermek gerekiyor. Japonca çoğu kişiye göre zor bil dil. Japonya'da yaşamayı/çalışmayı düşünüyorsanız da detaylı araştırmak öyle karar vermek gerekiyor. Japonya'da iş kültürü çok katı ve zorlu. Çoğu Japon genci yurt dışına gidip çalışmaya başladı diye biliyorum. Avustralya'ya vs. giden çok varmış. Japon ekonomisi de artık eskisi gibi sürekli iyiye giden bir ekonomi falan değil. Durağanlık var, kısa sürede paraları da çok değer kaybetti.
Japon gençleri yurt dışına gezmeye değil ama Work and Travel'a gidiyorlarmış. Şu videoya otomatik çevir > Türkçe diyerek alt yazılı bakabilirsiniz, durumu biraz anlatıyor:
Bu arada bu tarz videoları alt yazılı ile izleyip sonra Language Reactor gibi eklentilerle kelimelere baka baka anlamaya çalışmak dinlemeye yeteneği için faydalı olabilir. Temel gramer ve dil bilgisinden sonra dinleme pratiği için en etkili yol bu olabilir.comprehensible Japanese kanalı oldukça iyi başlangıç için. Şu playlist güzel:
Aslında Türkçe ile benzer çok yönü de var Japonca'nın ama Türkçe üzerinden Japonca öğreten kaynak çok yok

. Kelime sırası ve eke benzer yapıların kullanımı benziyor. Daha önce forumda Türkçe kaynak olarak Learnihongo paylaşan vardı, onlara da bakabilirsiniz.