Java dilini öğrenmek

Benim bahsetmek istediğim javada app. yazamasın değil ki. Tabi ki, iyi uygulamalar yazabilirsin. Temel iki konu ele alalım biri Operator Overloading diğeri ise Multiple Iheritace . Operator overloadig ile başlıyalım. Mesela 4 sepetin var, bu sepetin her birinde farklı sayılarda elma ile armut var ve bunları aynı anda toplamak istiyorsun. Ne yapardın ? yada ben biraz matematik karıştırarak Kompleks sayılar üzerinden açıklamaya çalışayım. Bilindiği üzere kompleks sayının bir gerçek kısmı bir de sanal kısmı vardır. Girilen 2 sayının toplamını bulmak istiyorum. ve c++ bana belli başlı operatörlerin yeniden yapılandırmasına izin veriyor bende + operatorunu kullanacağım
C++ Kodları
Kod:
#include <iostream>

using namespace std;

class  kompleks {
Public:
double gercek , sanal;
kompleks(double real,double imagine) { gercek=real; sanal=imagine;  }
kompleks operator+ (kompleks& c) const;
};
kompleks operator+(kompleks& c) const {

kompleks resualt;
resualt.sanal=(This->sanal+c.sanal);
resualt.gercek=(This-> gercek+c.gercek);
return resualt;

}

int main()
{
kompleks  x(4,9);
kompleks y(2,1);
kompleks z=x+y; // dikkat edersen kompleks classının 2 adet [COLOR=#ff0000]objesini [/COLOR]topladım
cout << "sayınızın gerçek kısmı"<<z.gercek<<"sanal kısmı "<<z.sanal;
}

Normal şartlarda ben + matematiksel işlemlerde toplama operatörü olarak kullanıyordum. şimdi iki farklı türden olanları topladım. Şimdi diyeceksin javada operatör overloading varmı ? Cevap : Bir zamanlar vardı başa çıkamadılar kaldırıldı. Peki java ne ilgilisi var isen java senin kullanmana izin vermiyor ama kendisini kullanıyor.

Kod:
public class ornek{
public static void main(String[] args) {

// string tanımlanması
String myString = "Merhaba dunya";
System.out.println("Uzunluk " + myString.length());
}
}

+ burada operator overloading edilmiştir. iki string ifadeyi birleştirmek için kullanılmıştır. Mesela ben file i/o kullanacam programda text dosyasının her yazdığım string gurublarının arasının 4 boşluk olmasını istiyorum. Çok iyi programlama bilgim var ise , string kütüphanesinde + operatorunu 4 boşluk bırakacak şekilde overload ederim ve kullanırım. Benim anlatmak istediğim bu. Benim c++ bilgim olmasaydı. + operatörünü görünce string işlemde birleştirme , int double gibi veri türlerinde toplama işleme yarar. daha fazlası yok diyecektim

Javada bunu operatörle değilse de gerekli fonksiyonları içeren bir class yardımıyla yine yapabilirsin. Sayıyı da yine benzer şekilde birleştirerek geri döndürebilirsin ya da iki uzunluklu bir array içine bastırarak arrayi geri döndürebilirsin.

Ya da direk bu class üzerinden obje tanımlayıp objeyi döndürebilirsin.

Öncelikle javascript le java aynı değildir javascript önerisinde bulunan olmuş birde java çok emek isteyen bir dil kursa gitmeden öğrenilmez die bişey yok kodlab ın çok güzel yayınları var tavsiye ederim ne kadar çok farklı kaynaktan araştırma yaparsa okadar iyi olur.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı