Java öğrenmeyi bırakıp Python'a geçmek

Çocuk yeni başlamış programlamaya. En azından motivasyon için yaptığı şeyleri görebilmeli. x86 Assembly yazsın da programlamadan mı soğusun?
Doğru, sogumamak çok önemli ama dil ne kadar kolay olursa olsun bir süre sonra büyük işler yapmak isteyecek ve başaramayınca soğuyabilir. Bunun için hemen profesyonel işler başarmayı beklemeden sürekli öğrenmeye aç olmasi lazım 🙂

Doğru, sogumamak çok önemli ama dil ne kadar kolay olursa olsun bir süre sonra büyük işler yapmak isteyecek ve başaramayınca soğuyabilir. Bunun için hemen profesyonel işler başarmayı beklemeden sürekli öğrenmeye aç olmasi lazım 🙂
Haklısınız. Programlamada okuma bitmez. O yüzden JavaScript önerdim aslında. Bilgisayarda yaptığı sayfayı, mobilde görüntüleyebilir. Eskiden macOS, Linux ve Windows üç farklı sistem iken Java gibi diller sayesinde artık cross platform standart haline geldi. Java'nın avantajı yavaş yavaş eksi olmaya başladı çünkü bu üç işletim sistemi artık tek bir küme halinde iken mobil, desktop ve web olarak üçe ayrıldı.

JavaScript her yerde çalışıyor. Gidişat da TypeScript yönünde. Şuan zaten client yani ön yüz konusunda rakipsiz iken Node.js sayesinde server tarafında da yoğun olarak kullanılıyor. Node.js kullanıcılarına bir göz atarsak:

1*J1de93a5W1HlhEPFthylng.png

Haklısınız. Programlamada okuma bitmez. O yüzden JavaScript önerdim aslında. Bilgisayarda yaptığı sayfayı, mobilde görüntüleyebilir. Eskiden macOS, Linux ve Windows üç farklı sistem iken Java gibi diller sayesinde artık cross platform standart haline geldi. Java'nın avantajı yavaş yavaş eksi olmaya başladı çünkü bu üç işletim sistemi artık tek bir küme halinde iken mobil, desktop ve web olarak üçe ayrıldı.

JavaScript her yerde çalışıyor. Gidişat da TypeScript yönünde. Şuan zaten client yani ön yüz konusunda rakipsiz iken Node.js sayesinde server tarafında da yoğun olarak kullanılıyor. Node.js kullanıcılarına bir göz atarsak:

Açtığınız perspektif için teşekkürler ancak eksik olduğunu düşünüyorum evet bu şirketler kullanıyordur ancak bu görseli herhangi diğer bir ortak dil içinde uyarlayabilirsiniz, mesela Java.
Özetle hiç bir şirket veya uygulama hiç bir zaman tek bir teknoloji kullanmaz dolayısıyla 5-6 teknolojileri vardır Node.js'de güçlü bir teknoloji olduğundan bu şirketlerin çoğu diğer teknolojiler ile birlikte kullanmıştır. Bundan dolayı ben burada kullanım senaryosu üzerinden gitmenin manipulatif olduğunu düşünüyorum çünkü hangi iş için kullanıldığını önemsemekteyim. Örnek olarak aşırı istek ve geniş ağ trafiğine sahip sunucularda bu trafiği yönetecek bir backend appi C++, Golang, Java, .Net Core, ile risksiz, stabil ve güvenli bir şekilde yazılacaktır bunun karşılığında(C++, Java ve Golang) çok daha düşük kaynak tüketimini beraberinde getirecektir.

Ben frontend kısmı için Angular'dan dolayı şuanda ve gelecekteki kültün typescript olacağını düşünüyorum yazımı ve eğlenceli kodlamasından dolayı. Bununla beraber javasciprtin sunucu tarafında kesinlikle bir alternatifi olacaktır ancak hiçbir zaman(sunucu tarafında) pazardaki dominant oyuncu olamayacaktır.

Ek olarak heryerde çalışacan uygulama hayali harikadır hatta Java ile bu yol açılmış Javascript ile bu yol kat edilmiştir ancak buradaki sorun bir kez yaz heryerde çalıştır mantığının birde dezavantajının olmasıdır. Mesela donanıma eriştiğiniz katmanların çokluğu ve dönüşümlerden dolayı uygulamalar ya daha fazla kaynak tüketirler ya da tepkileri native e göre çok daha yavaş olur. Burada bunun ne kadar kötü olduğunu vs savunmayacağım elbette yapılacağı projeye göre değişecektir.

Yeni formül aslında 1 kez yaz heryerde çalıştır değil. Yeni formül Rest apiler web, mobil, desktop için aynı çözümü getirebiliyor hatta hem güvenli hem daha hızlı. Sunucu tarafı bahsettiğim hunharca hızlı çalışırken kendini o hızdan dolayı perişan eden bir dil tarafından seçilerek yazılır ve DB'e bir katman olur. Sonrasında ver elini Angular derken bir bakmışsınız Mobil ve Web ortaya çıkmış. Masaüstü için JavaFX veyahutta .NetCore çözüm getirir onlarıda Rest apiye bağladığınız mı masaüstüde ortaya çıkar.

Çoğu app bu yöntemi kullanıyor. Web için henüz bilgi kaynağının azlığından ve standart frontend araçlarının kolaylığından Rest apiler tercih edilmesede gelecek onlarda. Ben Golang'e bayılırım mütiş bir dil mesela önyüzü yok varda bok gibi şimdi onun o muhteşem hızını sırf geleneksel webten dolayı kullanamayacaktım ama onu Angular ile birleştirince muhteşem bir şeye dönüşüyor. Keza Spring, ön yüzü iyidir hoştur ama bi Angular değil. Rest api olarak kurduktan sonra Golang'in birleşimi kadar muhteşem oluyor.

Ben işi bölüm bölüm ayırarak o iş için en iyisi hangisidir seçiminin en verimli appi ortaya çıkardığını düşünüyorum. En iyiyi seçmek için kriterim düşük kaynak tüketimidir. Bundan dolayıda bir kez yaz heryerde çalıştır ilizyonundanda hep kaçarım.

Bu sirketlerin core projeleri node.js ile yazilmis degil. Techstack'lerinde var yalnizca.

Node.js kotudur diye demiyorum, ama "Ebay node.js ile yazilmis" algisi olusmasin bos yere. Core projeyi neyle yazmislar ona bakacaksin. ( ebay -> java bu arada )

Bu sirketlerin core projeleri node.js ile yazilmis degil. Techstack'lerinde var yalnizca.

Node.js kotudur diye demiyorum, ama "Ebay node.js ile yazilmis" algisi olusmasin bos yere. Core projeyi neyle yazmislar ona bakacaksin. ( ebay -> java bu arada )
Orası beni ilgilendirmez. Benim alanım web değil. JS’in ne kadar esnek olduğu görülsün diye koydum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı