Java Stajyer mulakatlarinda ne sorulur?

yasinbmt00

Hectopat
Daha fazla  
Daha cok Core Java mi bilmem gerekir? Yoksa biraz Java bilip Springe mi yatirim yapmaliyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Firmaya bağlı değişir, basit bir proje de yaptırabilirler, online mülakat da yapabilirler, siz nasıl bir firmaya başvurdunuz?

Stajyere java hakkında çok bir şey sorulmaz, yani temel syntax hakkında bilgisi var mı, class nedir, method nedir biliyor mu vs. diye yoklanır, gidip de java'da string pool nasıl çalışıyor ya da custom exception nasıl üretebiliriz diye sorulma ihtimali düşük. Eğer spring soracaklarsa da sorsalar sorsalar bildiğin spring annotationları say ve ne işe yaradıklarını söyle derler.

Onun yerine (eğer proje yaptırılmıyorsa) dilden bağımsız sorular sorulur, veri yapısı sorulur fix olarak, algoritma sorulabilir-> hem bir algoritma üretilmesi istenebilir hem de bir kod verilip bu kod ne iş yapar diye anlayabiliyor mu diye bakılır, encapsulation sorusu sorulabilir mesela, bildiğin design patternları anlat diye sorulabilir, yine nesneye dayalı programlama hakkında mesela polymorphism nedir anlat gibi bir şeyler sorulabilir, birbirinden türeyen sınıfların olduğu, birbirini override/overload eden methodların olduğu bir kod parçası verilip de bu methodlar hangi sırayla çalışacak anlat bakalım denilebilir vs vs...

Java dışında belli başlı toollar hakkında, mesela version control nedir daha önce git kullandın mı, maven ne işe yarar, sql sorgusu yazabiliyor musun gibi sorularla bilgi almaya çalışırlar.

Fasulyeden staj ise ee anlat bakalım okulda neler yaptın, nasıl projeler yaptınız, hangi dilleri biliyorsun (çocuk "c++ biliyorum, c# biliyorum, php biliyorum..." diye saydıkça içten içe gülerler) gibi kısa bir muhabbet döner.

Son düzenleme:
Encapsulation sorusu sorulabilir mesela, bildiğin design patternları anlat diye sorulabilir, yine nesneye dayalı programlama hakkında mesela polymorphism nedir anlat gibi bir şeyler sorulabilir, birbirinden türeyen sınıfların olduğu, birbirini override/overload eden methodların olduğu bir kod parçası verilip de bu methodlar hangi sırayla çalışacak anlat bakalım denilebilir.

Konu stajyerlik ise bu şekilde nesneye dayalı kesin soru gelir. Sonuçta Java kullanacaksınız ve bilmenizi beklerler. Ek olarak yaptığınız projeleri üstün körü anlatmanız istenir o kadar.

Pek sanmıyorum ama belki basit bir algoritma kurmanız "stringleri sıralamak, büyük küçük harfe duyarlı döngü kurmak vs" istenebilir.

Yani temeli bileceksiniz hocam.

Firmaya bağlı değişir, basit bir proje de yaptırabilirler, online mülakat da yapabilirler, siz nasıl bir firmaya başvurdunuz?

Stajyere java hakkında çok bir şey sorulmaz, yani temel syntax hakkında bilgisi var mı, class nedir, method nedir biliyor mu vs. diye yoklanır, gidip de java'da string pool nasıl çalışıyor ya da custom exception nasıl üretebiliriz diye sorulma ihtimali düşük. Eğer spring soracaklarsa da sorsalar sorsalar bildiğin spring annotationları say ve ne işe yaradıklarını söyle derler.

Onun yerine (eğer proje yaptırılmıyorsa) dilden bağımsız sorular sorulur, veri yapısı sorulur fix olarak, algoritma sorulabilir-> hem bir algoritma üretilmesi istenebilir hem de bir kod verilip bu kod ne iş yapar diye anlayabiliyor mu diye bakılır, encapsulation sorusu sorulabilir mesela, bildiğin design patternları anlat diye sorulabilir, yine nesneye dayalı programlama hakkında mesela polymorphism nedir anlat gibi bir şeyler sorulabilir, birbirinden türeyen sınıfların olduğu, birbirini override/overload eden methodların olduğu bir kod parçası verilip de bu methodlar hangi sırayla çalışacak anlat bakalım denilebilir vs vs...

Java dışında belli başlı toollar hakkında, mesela version control nedir daha önce git kullandın mı, maven ne işe yarar, sql sorgusu yazabiliyor musun gibi sorularla bilgi almaya çalışırlar.

Fasulyeden staj ise ee anlat bakalım okulda neler yaptın, nasıl projeler yaptınız, hangi dilleri biliyorsun (çocuk "c++ biliyorum, c# biliyorum, php biliyorum..." diye saydıkça içten içe gülerler) gibi kısa bir muhabbet döner.
Henuz basvurmadim kendime guvenmedigimden ama basvurmaya baslayacagim. Buna yonelik calisiyorum. O halde spring yerine Algoritma Analizi, Effective Java calismam daha mantikli olur.

Benim de JAVA tabanlı yazılımım var. Bu olaya empati kurarak yaklaşmak istiyorum. Eğer ben kendi JAVA yazılımım için böyle bir girişim yapsaydım bir sınav yapardım. O sınav görüntülü veya yüz yüze yapılırdı.

Soracağım şeyler genellikle JAVA'nın temel özellikleri ile SQL ve dosya sistemi gibi bazı ileri düzey özellikler olurdu. Bunun yanı sıra bazı örnek kodlar yazmasını talep ederdim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı