Kaçak akım rölesi tavsiyesi

UTKUSALONUR

Decapat
Katılım
29 Ağustos 2021
Mesajlar
237
Yer
Mykale Eteklerinde
Demirdöküm marka termosifonumuz vardı. 2 yıl boyunca sorunsuz çalıştı ve geçtiğimiz gün F3 kodu göstermeye başlayınca servis çağırdık. Rezistansı değiştirildi. Servisten gelen arkadaşlarla sohbet ederken evde kaçak akım rölesi yoksa taktırın dediler.

Konudan anlayan birisi varsa eğer yardımcı olabilir mi? Ne seçebilirim ve neye dikkat etmem lazım? Sigorta kutusunun fotoğrafını buraya yüklüyorum.

WhatsApp Görsel 2024-01-26 saat 22.32.06_5e67168e.jpg
 

Merhaba. Kaçak akım rölesinin sağlıklı çalışabilmesi için evinizde toprak hattının mutlaka çekili ve sağlıklı olması gereklidir. Çekili değilse yetkili bir elektrikçiyle çektirip kaçak akım rölesini sonrasında elektrikçiyle taktırın. Kolay gelsin.
 
Ben de bir tavsiye vereyim kaçak akım rölesine ek olarak, gerilim-akım koruma rölesi öneririm. Gerilim koruma rölesinin görevi daireye gelen yüksek-düşük voltajı algılayıp kendi üzerindeki röleyi kapatıp dairenin elektriğini keser bu sayede cihazlar bozulmamış olur. Elektrikçiye taktırabilirsiniz. İçerisindeki kitapçıkta nasıl ayarlanacağı ile ilgili bilgiler mevcut. Örnek olarak, dairenize 220V geliyorsa düşük voltaj değerini 210, yüksek voltaj değerini 230-240 yapabilirsiniz. Eğer dairenizdeki voltaj sürekli değişiyorsa yani ara ara 190-230-250V oluyorsa bu röle düzgün çalışmaz ve devamlı elektriği keser, bu sorunu ise elektrik dağıtım şirketine söylerseniz çözebilirler belki.

 
@AnarchyZ Verdiğiniz ayrıntılar için çok teşekkürler. Voltaj muhtemelen dengelidir. Elektrikçinin kontrol etmesi gerekecek elbette.

Hem kaçak akım koruma rölesi hem de sizin söylediğiniz gerilim-akım koruma rölesinin sigorta kutusuna birlikte takılarak kullanılmasını engelleyen bir durum yok değil mi?

Ayrıca şu an oturduğumuz evde 20 yılımız geçti. 2010'dan önce hatırladığım tek bir sorunumuz vardı. Yoğun şekilde şimşek çaktığı zamanlarda 2 ya da 3 kez modem ve bilgisayarda bulunan ethernet kartı yanmıştı. 2010 yılından bu zamana dek elektriğin etkisiyle eşyalarımıza zarar verecek herhangi bir sorunla şükürler olsun karşılaşmadık. Tabii yaşadığımız yerde elektriklerin aniden kesildiği zamanlar olabiliyor. Elektriğin gelmesini beklemek yerine ilk iş termosifonun kendi sigortasını kapatıyoruz. Bilgisayar gibi elektronik eşyaların ise priz bağlantısını kesiyoruz. Elektrikler geldikten bir süre sonra (5-10 dk) yeniden bağlıyoruz.

Son olarak saç kurutma makinesini banyoda prize bağlayıp çalıştırdığımız ilk anda ışıklar saniselik kararıp geliyor. Her seferinde olmuyor. Bazen yapıyor bunu. Termosifon sigortasını kapatıp açtığımızda da nadiren oluyor. Bu bir problem midir? (Biraz daha yazarsam yeni konu açmam gerekecek :))
 
Yapmış olduğunuz önlemler güzel 5-10 dakika bekleyip ondan sonra sigortaları açmak cihazları korumak için garanti bir yöntem. Bizde hala böyle yapıyoruz. 😀

20 yıl uzun bir süre, bizim oturduğumuz bina sizinkine kıyasla ne yazık ki daha eski, elektriklerin çok kesilmese de yine de oldukça kesildiği bir yerdeyiz.
Birçok sorun oldu bina içerisinde pano değişti, daire içerisinde arada bir bazı elektronik aletler arıza verdi, bazen servis çağırma durumunda kaldık servisler de fahiş fiyatlar istediler bazılarını kabul ettik bazılarını kabul etmedik. Bozulan elektronik aletleri kendim tamir etmeye çalıştım elimden geldiğince. Bir süre sonra araştırdım ne yapabilirim önlem olarak ve bu cihazı buldum, acaba bu gerilim koruma rölesi korur mu dedim, montajını ve ayarlamasını kendim yaptım, yaklaşık 2 senedir sürekli açık arada bir elektrik gidip geldikten sonra 10dk bekleyip ondan sonra açılıyor ve bu röle eğer 240v geldiğini anlarsa cihaz elektriği açmıyor eğer voltaj 230V'a düşerse işte o zaman elektriği açıyor. Evdeki elektronik aletlerde şu ana dek bir sorun göremedim umarım bundan sonra da görmeyiz.

Termosifon, saç kurutma makinesi, fırın, çamaşır makinesi gibi yüksek akım çeken cihazlar ilk çalışma anında bunu yapabiliyorlar ama bu bir sorun mu tam olarak bilmiyorum. Bu konuyu elektrikçiyi de iletmeyi unutmayın tabii.
 
Çok can sıkıcı durumlar vallahi. Sorunlarınızın bu şekilde düzelmiş olmasına çok sevindim. Üzücü deneyimlerden elde ettiğiniz tecrübelerinizle önümdeki yola ışık tutmuş oldunuz. Sağolun.

Yapmış olduğunuz önlemler güzel 5-10 dakika bekleyip ondan sonra sigortaları açmak cihazları korumak için garanti bir yöntem. Bizde hala böyle yapıyoruz. 😀
O an başka seçeneğimiz yoksa tutunduğumuz tek dal bu hakikaten. Dediğiniz gibi garanti yöntem. 😅
 

Merhaba. Kaçak akım rölesinin sağlıklı çalışabilmesi için evinizde toprak hattının mutlaka çekili ve sağlıklı olması gereklidir. Çekili değilse yetkili bir elektrikçiyle çektirip kaçak akım rölesini sonrasında elektrikçiyle taktırın. Kolay gelsin.
Hocam şuan ki evlerde a tipi kaçak akım rölesi kullanılıyor diye biliyorum. Sizin verdiğiniz ac tipi. İkisinin ne farkı var?
 

Geri
Yukarı