Kafede nasıl davranılır?

1lys

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, uzun bir süredir sosyal anksiyete hastalığından muzdaribim ve en sonunda bir psikolojik danışmandan yardım almaya karar verdim. Psikoloğum benden şöyle bir şey yapmamı istedi, "arkadaşınla veya tek başına, bir kafeye git ve kahve iç." fakat bende şöyle bir durum var ki, benden bunu yapmamı istediğinde bile veya aklıma getirdiğimde bile strese girdiğim için ne yapacağımı bilmiyorum. O yüzden bana ilk kez kafeye giden bir mağara adamı gibi davranmanızı istiyorum. Kafeye gittiğimde siparişler nasıl işliyor, garson mu gelip siparişi alıyor yoksa benim mi kasadan sipariş vermem lazım? Büyük bir ihtimalle Starbucks'a gideceğim o yüzden bana ne yapmam gerektiğine dair yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba, uzun bir süredir sosyal anksiyete hastalığından muzdaribim ve en sonunda bir psikolojik danışmandan yardım almaya karar verdim. Psikoloğum benden şöyle bir şey yapmamı istedi, "arkadaşınla veya tek başına, bir kafeye git ve kahve iç." fakat bende şöyle bir durum var ki, benden bunu yapmamı istediğinde bile veya aklıma getirdiğimde bile strese girdiğim için ne yapacağımı bilmiyorum. O yüzden bana ilk kez kafeye giden bir mağara adamı gibi davranmanızı istiyorum. Kafeye gittiğimde siparişler nasıl işliyor, garson mu gelip siparişi alıyor yoksa benim mi kasadan sipariş vermem lazım? Büyük bir ihtimalle Starbucks'a gideceğim o yüzden bana ne yapmam gerektiğine dair yardımcı olursanız çok sevinirim.
Kaç yaşında olduğunu iletirsen daha iyi yardımcı olabiliriz.

Öncelikle Kafanda içeceğin içeceği kesinleştir sonra kasaya git sıran geldiğinde içeceği, boyutunu vb. söyle en sonda adını sorar, adını söyle. Kahveni aldıktan sonra oturup arkadaşın varsa sohbet edersin yoksa oturup telefonla takılırsın bu kadar basit. (Starbucks için söyledim)

Hangi kafeye gittiğine göre garson durumu değişiyor. Örneğin starbucks'a gidersen içeceğin içeceği kasadan sipariş ediyorsun, sana direkt hazırlayıp veriyorlar. Sipariş getir götürü yok yani garson gibi. Ama herhangi yerel bir kafede genelde garsonlar çalışıyor. Menüden istediğinizi söylüyorsunuz, getiriyorlar çıkarken de kasadan ödeyip çıkıyorsunuz. Kafeye git otur, garson gelirse sadece çay iste, bittiğinde garsona el kaldırıp bir bardak daha çay alabilir miyim de. 2 çay iç biraz bekleyip parayı öde çık. Fazlasını kimse beklemiyor.

Starbucks'a gitme, ismini soruyor barmen daha da stres olursun şimdi. Ülke kahveci dolu zaten, yakınındaki birine gidiyosun ve sırasıyla şunları söylüyorsun: "Kolay gelsin, bir tane küçük boy americano alabilir miyim?" Ardından cüzdanından kredi kartını çıkar ve barmen ödemeyi sorunca "Kartla" de. Ardından içeceğini al, sıcak olacak tutamaçlar var onlardan tak önce, sonra da boş bir masaya otur.

Starbucks'ta kahvenizi kendiniz kasaya söyleyip alıyorsunuz. Onun dışında restoranlarda garsonlar olur zaten masaya oturduğunuz an yanınıza üşüşürler masa da menü varsa onlardan isteyebilirsin. Kalabalık yerlere gideceksen zaten dikkat cekeceğini sanmam herkes yemeğini yiyor arkadaşıyla sohbet halinde, oturup başkalarına laf yetiştirmeye çalışmazlar. Tek isen kulaklığını takıp video izleyebilirsin, yalnız hissetmezsin.

Eğer self servis bir kafeye gidiyorsanız, siparişinizi gider kendiniz söylersiniz daha sonrasında adınız yüksek bir ses ile söylenir ve siz gider yemeğinizi alırsınız, daha sonrasında da kasaya gider ve ödemeyi yaparsınız ancak garsonlu bir kafeye giderseniz garson masanıza gelecek ve "siparişiniz nedir? Ne istersiniz?" gibi sorular soracaktır. Bunlara cevap verirken sakın baskı altında hissetmeyin, telaşlanmayın, kızarmayın ve aklınıza şunu getirin: "bu garson benim gibi bir sürü insandan sipariş alıyor, bir yanlış yapsam dahi beni hatırlamayacak." ve daha sonrasında istediğiniz bir şeyi sipariş edin, masada bekleyin ve ayağınıza gelir, kibarlık yapıp hem anksiyeteyi de yenmek adına garsona da teşekkür ederseniz çok güzel olur, "peki ya teşekkürümü yanlış anlarsa?" sakın böyle düşünmeyin, hatta şöyle düşünün, birine hizmet ediyorsunuz ve o kişi sizin hizmetinize karşılık teşekkür ediyor ne kadar mutlu olursunuz değil mi? Bu yüzden çekinmeyin teşekkür edin. Daha sonrasında, sipariş edeceğiniz başka bir şey kalmayınca elinizi yavaşça garsona doğru havaya kaldırın ve gel işareti yapın, garsondan kısaca: "hesabı alabilir miyim?" deyin, hesap gelecektir ve ödeyin daha sonrasında rahat rahat çıkın. Self serviste de istediğinizi kasada ki çalışana söylersiniz, hazırlanır, ödersiniz ve bir masaya geçer, oturursunuz sonrasında da çıkar gidersiniz. dert etmeyin, kendi düşüncelerinize kapılmayın. İnsanların hiçbiri sizi kendinizi düşündüğünüz kadar düşünmez.

Starbucks kahve dünyası gibi kahve zincirleri genellikle kasadan sıparişi alır kenarıdaki bekleme alanından kahveni alır ardından oturacak yer bulduktan sonra oturursun. Genelde kahveler karışmasın diye ismini sorarlar sakince ismini söyle ve ödemeyi yaptıktan sonra kenarıdaki bekleme yerlerine geç kahveni al boş bir yere otur ve yavaşça yudumla. Bu adımları tamamladıktan sonra aşırı yayılmamaya dikkat et. Bir arkadaşın varsa çok daha rahat davranırsın. Bu arada yaş kaç?

Kaç yaşında olduğunu iletirsen daha iyi yardımcı olabiliriz.
17 yaşındayım hocam

Öncelikle Kafanda içeceğin içeceği kesinleştir sonra kasaya git sıran geldiğinde içeceği, boyutunu vb. söyle en sonda adını sorar, adını söyle. Kahveni aldıktan sonra oturup arkadaşın varsa sohbet edersin yoksa oturup telefonla takılırsın bu kadar basit. (Starbucks için söyledim)
Hocam, birkaç sey daha sormak istiyorum. Bu isim alınırken İsim-Soyisim olarak mı alınıyor, yoksa sadece ismimi söylemem yeterli mi? Ek olarak, Ben kasadan siparişi verdim diyelim. Ödemeyi kahveyi içip kafeden çıkarken mi yapıyoruz yoksa direkt olarak siparişi verirken mi? Ayrıca siparişim hazırlandıktan sonra garsonlar mı gelip bana kahvemi veriyor yoksa benim mi kasadan almam lazım?

Son düzenleme:
17 yaşındayım hocam.

Hocam, birkaç şey daha sormak istiyorum. Bu isim alınırken isim-soy isim olarak mı alınıyor, yoksa sadece ismimi söylemem yeterli mi? Ek olarak, ben kasadan siparişi verdim diyelim. Ödemeyi kahveyi içip kafeden çıkarken mi yapıyoruz yoksa direkt olarak siparişi verirken mi? Ayrıca siparişim hazırlandıktan sonra garsonlar mı gelip bana kahvemi veriyor yoksa benim mi kasadan almam lazım?

Self servis için sadece ismini söyle yeter, ödemeyi kahveyi söylüyorsun oradaki kişi fiyatını söylüyor parasını ödüyorsun sonra yapılmasını bekliyorsun. Kasadan çok uzaklaşma ismini söylüyorlar zaten sen gidip bıraktıkları yerden alıyorsun.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı