Kapıda Ödeme Güvenilir Bir Ödeme Yöntemi mi?

KadirCe

Hectopat
Katılım
7 Haziran 2019
Mesajlar
574
Çözümler
3
Merhaba;
Son zamanlarda kapıda ödeme yöntemiyle yapılan alışverişlerde gerek satıcıların ve gerekse alıcıların yaşadıkları sorunlar dikkate alındığında bu konuda dolandırıcıların oyunlarına düşmemek, çeşitli sosyal mecralarda onlara çanak tutan kişilerin söylemlerinin ardındaki amacı anlayabilmek için bir bilgilendirme yazısı paylaşmak istiyorum. Şükür ki forumumuzda insanları yanlış yönlendiren bireyler yer almamakta.

Burada dikkat edilmesi gereken bir noktayı özellikle hatırlatmak gerekiyor. Çeşitli kanun maddeleri ile kapıda ödeme kargonun teslim alınmadan kontrol edilebileceği ile ilgili paylaşımlar oluyor. Ancak söz konusu kanunda kapıda ödeme olsun olmasın tüm kargoların teslim esnasında kontrol edilebileceği belirtiliyor. Kapıda ödeme sisteminde ise ödeme alınmadan teslimat gerçekleştirilmiyor. Ödeme alındıktan sonra ise müşteri kargoyu kontrol edebiliyor ve farklı bir ürün çıkması durumunda ilgili kargo firmasına tutanak tutturuyor. Bu durum ne yazık ki ödediğiniz paranın teslim işlemi esnasında size iade edilmesine olanak sağlamıyor. Siz ya satın aldığınız firma ile irtibata geçerek iade/değişim süreci başlatıyorsunuz ya da tüketici hakem heyetleri vasıtasıyla ücretinizi iade almaya çalışıyorsunuz.

Bu nedenle kapıda ödeme ile kargo siparişi verirken satıcının referanslarının iyi araştırılması şart. Kapıda ödemenin bu yapısıyla ilgili olarak Yurtiçi, Aras, MNG gibi büyük kargo firmalarının iletişim hatlarından ve şubelerinden de detaylı bilgi alabilirsiniz. Onlar da size ödeme almadan teslimat yapılmayacağını gerekçeleri ile açıklayacaklardır. Zaten işini iyi yapan kargo görevlileri sıkıntılı firmalardan gelen ürünlerin teslimi öncesinde sizleri uyaracaktır. Bunun haricinde siparişin yola çıktığı bilgisi size ulaştığında kargo firmasına giderek sıkıntılı olup olmadığı konusunda bilgi talep ettiğinizde size yardımcı olunacaktır.

Bazı yerlerde bahsedildiği üzere kapıda kontrol sonrası ödeme sistemi uygulanıyor olsaydı internet üzerinde sayısız "telefon sipariş ettim içerisinden salatalık çıktı" şeklinde şikayet yer almazdı.

Günümüzde gıda ihtiyaçları bile internet üzerinden karşılanabilmesine rağmen özellikle yeni açılan e-ticaret siteleri ve online sistemlere karşı güven sorunu olan bazı müşteriler internetten alışveriş yaparken kapıda ödeme yöntemini tercih ediyor.
Peki, kapıda ödeme yöntemi güven sorununu tümüyle çözüyor mu? Firma açısından baktığınızda bazı art niyetlerin kurbanı olunabilir mi?
Genellikle Suistimallerin çoğu da kapıda ödeme yöntemi kullanılarak gerçekleşen alışverişlerde ortaya çıkmaktadır.
  1. Bankalardan kredi kartı alamayan ( güvenlik ve geçmiş ticari kayıtlarında olumsuzluğu olanlara bankalar POS makinası vermezler) ve bu işletmeler kredi kartı ile sipariş almaya uygun görülmedikleri için Kapıda ödemeyi kullanmak zorundadır.
  2. Bankalarda hesap açamayan ( gecmısınde finansal sorunlar yasamıs kısıler) bankalarda hesap açmakta sorun yasarlar ve bu sebeble ticari faaliyetlerini şahıs olarak yurutmeye calısırlar bankalarda da hesap açmakta sorun yasadıklarından havale ıle ödeme almaları mümkün olmaz.
Küçük bir Ara Not: Kapıda ödeme yöntemi sadece Türkiye de kullanılan bir sistemdir.
Kapıda Ödeme Nedir?
Kapıda ödeme
, müşterinin internetten yaptığı alışverişin ödemesini ürün teslimatı sırasında nakit veya kredi kartı yoluyla yapmasıdır. Kargo firmaları veya özel kuryelerle sunulan kapıda ödeme imkanı, e-ticaret sitelerinin satış oranlarında artış sağlıyor.
Kapıda Ödemenin Faydaları
Özellikle yeni açılan e-ticaret sitelerinde tercih edilen bu yöntem olası dolandırıcılık durumlarına karşı riski minimize etmenize yarar. ( Acaba! ) Yurtdışı siparişlerde sıkça karşılaşılan, ödeme sonrasında siparişten haber alınamama durumu, yurtiçinde de aynı sorunları yaşamamak adına kapıda ödemenin tercih edilmesindeki en önemli unsur olarak öne çıkıyor.
Kapıda Ödemenin Tehlikeleri
Her ne kadar ödemeyi kapıda yaparak kendinizi güvence altına aldığınızı düşünüyor olsanız bile; ödeme alınmadan, gelen paketin içini kontrol etmenize izin verilmiyor.
Kapıda ödeme
, müşterinin riskini ortadan kaldırmadığı gibi satıcılar için birçok sorun meydana getiriyor. Örneğin; kapıda ödeme yöntemiyle verilen siparişler nedeniyle iade oranlarında ciddi artış meydana geliyor. Genellikle rasgele oluşturulan siparişler, kapıdan geri çevriliyor.
Kapıda ödeme çeşitli dolandırıcılık vakalarına ortam hazırlıyor. Son dönemlerde sıkça duyduğumuz, özel kurye ile teslim edilecek siparişlerde sözde alıcı(!) tarafından günlük kiralanan bir dairenin teslimat adresi seçilerek gönderilen paketin gasp edilmesi gibi durumlar meydana gelebiliyor.
Kapıda Ödemede Alınabilecek Önlemler
Alıcı Tarafında Alınabilecek Önlemler

1.Her ne şartla olursa olsun, hangi firmaya ait olduğu belli olmayan web sitelerinden alışveriş yapmayın.( Yeşil Bar SSL sertifikasını İnceleyin)
2.Kapıda ödeme yöntemi ile sipariş verdiyseniz, paketi teslim alırken kargo personelinin yanında açıp içini kontrol edin. Paket içeriğinde sorun olması halinde kargo personeline tutanak tutturup işlemleri başlatabilirsiniz.
Satıcı Tarafında Alınabilecek Önlemler
1.Siparişte verilen müşteri bilgilerinin tutarlılığını kontrol edin.
2.Mümkün olduğunca teslimatları kargo firmalarıyla yaptırmaya özen gösterin. Özel kurye ile yapılacak teslimatlarda olası riskleri göz önünde bulundurmalısınız. Kargolarda olduğu gibi, kurye ödemeyi almadan kesinlikle paketi müşteriye teslim etmemeli.
3.Özel kurye ile yollanacak siparişlerin fatura tutarlarında üst limit belirlemekte fayda var. Kargo firmaları bile riskli olabileceğinden 5000 TL üzeri siparişleri kapıda ödeme yöntemi ile teslim etmeyi kabul etmiyor.
4.Özel kuryenin paketi çalabileceği ihtimalini de göz ardı etmemelisiniz. Bu konuda çalıştığınız firmaya dikkat etmeli, teslimatlarınızı sigorta kapsamında yaptırmalısınız.
Çözüm Kapıda Ödeme Değil
Teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda kapıda ödeme yöntemiyle güvenlik önlemleri almak yerine devlet tarafından e-ticaret için kapsamlı yasalar çıkarılmalı. Kim olduğu belli olmayan web sitelerine daha şeffaf olma zorunluluğu getirilmeli. ETBİS kapsamında bazı geliştirmeler yapılmış olsa da gerekli düzeye gelmemize zaman var gibi gözüküyor.
Bankaların da bu konuda ödeme blokaj veya farklı bazı yöntemlerle sipariş süreci tamamlanana kadar müşteriyi güvene alabilecek bazı sistemler geliştirmesi güvenlik açısından faydalı olacaktır.
 

Geri
Yukarı