Kapitalizm hakkında görüşleriniz nedir?

Ben sosyal liberalizmi savunan biri olarak aşırı fikirlerden kaçınma taraftarıyım. Ne bireysel özgürlük gerekenden fazla olacak ne de sosyal eşitlik. Bu yüzden aşırı kapitalizmi ve aşırı komünizmi daima eleştiririm.
Monarşist demokrasi de mantıklı, hümanist sağ daha da mantıklı. Nasıl bir oxymoron ifadedir bu.
 
Monarşist demokrasi de mantıklı, hümanist sağ daha da mantıklı. Nasıl bir oxymoron ifadedir bu.
Galiba anlamadınız. Ben aşırılıklardan uzak bir düşünce olan sosyal liberalizmden bahsettim. Yani birbirine karşıt olan komünizm ve kapitalizmin iyi yönlerini birleştirerek özgürlük ya da eşitliğin dozunu kaçırmadan ortaya koyan düşünceden. Daima ortanca yol iyidir, Hiç bir uç fikre yanaşmayalım demedim. Sadece "iki tarafında iyi tarafları var ama kötü tarafları da var. Neden bunların iyi taraflarını birleştirmiyoruz?" demeye çalıştım.
 
İdeolojilerin hepsi insanlar tarafından yaşam tutunabilmek için umut olarak benimsenmiş şeyler. Liberal insanların özgürlük hakkında düşünceleri kesinlikle tasvip edilecek düzeyde lakin bunlara hiçbir liberal ülke uymamakta (bknz. The report ) ve söz konusu kar olunca insanlık dışı savunmalara imza atıyorlar bknz. Afrika liderleri para karşılığında işçi statüsünde halkını köle olarak satmıştır ( cem Toker'in "flu TV"'deki röportajında bizzat Kendileri'de bu görüşü savunmuştur). Devletlerce örtülü olarak lanse edilen tüm icraatları otoritelerini korumak amacı ile yapmışlardır örneğin ABD, Irak'ı potansiyel terörizm adı altında işgal etmiştir ve orta doğu'yu fevkalade sömürmüşlerdir. Kapitalizm Otorite'nin izin gösterdiği müddetçe patronlar tarafından belirlenmiş işçi haklarını vermiştir ve kendi çıkarları için işçi hakkını savunacakları yalanını iddia etmişlerdir. Çocuk evliliğinin yaşının artılmasının tek sebebi daha doğru bir şekilde tüketime katkıda bulunabilecekleri içindir ve sizin paranız dahi olmasa üretim sekteye uğramaması için kredi sistemleri mevcut ve sizin olmayan parayla üretime katkıda bulunmanızda vahşete yetmiyor ve faiz adı altında sömürgeye devam ediliyor. Birinci ve ikinci dünya savaşlarının ve nice savaşın sebebi "vahşi kapitalizm"'dir. Karşıt olan tüm düşüncelere karşı sömürgesini devam ettirmiş başka devletlerin iç işlerine karışmıştır örneğin ülkemizde "kontrgerilla" olarak yer alan örgütleri yalnızca kapitalizm karşıtı olan ülkelerle savaşmak adına kurmuştur ve dönemin başbakanı Bülent ecevit Devlet'in haberi olmadığını ve Amerikan elçiliğinden fonlandığını söylemiştir ve nice gayri resmi suçlar işlenmiştir. Birçok ülkede neden halkın elinde Amerikan piyade tüfeği olduğunun tek sebebi bu örgütlerdir. Buraya kadar okuyan insanlar için ABD'nin muhbir sistemine bakmasını tavsiye ederim. Ayrıca sosyalizm adı altında otoriteye boyun eğdiren saçma sistemler kapitalizm tahtını yıkabileceğini iddia etmesi elbette Bana'da komik geliyor.
 
Kimse çözüm üretemiyor maalesef. Çoğu kişi komünizmden iyi en azından demiş. Bunun gibi düşünenler Afrika ülkelerinden iyiyiz diye de seviniyordur. Ayrıca belirli bir argüman üretemeyen, konu ile alakasız bir şekilde şundan iyidir açıklaması yapanlar 10 km öteden dişisini tavlamaya çalışan orangutanlar gibi aptal gözüküyorlar.

Sağlık, eğitim, temel barınma, toplu taşıma gibi ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanmasını savunuyorum, aksi halde bu tür ihtiyaçların para karşılığı olması devlet adı verilen şeyi zayıflattığını düşünüyorum. Arkadaşlar rekabet ve gelişmeden bahsetmişler, şuan Bursa'da çoğu otobüsler özel ve ben şuana kadar bir gelişme olduğunu zannetmiyorum aksine otobüsler bu sıcak havalarda bile klima açmayarak kar etmeye çalışıyorlar. Yani demek istediğim rekabet gerekiyor ama otobüs olsun elektrik dağıtımı olsun bunun gibi şeyleri özelleştirmenin bir mantığı olduğunu düşünmüyorum.

Şuan devlet halkın alın teri ile kazandığı paradan vergi alıyor sonra vergi ile bir hizmet yapıyor, kullanınca para alıyor.
Hocam konuya yazacağım ama kapitalizm diye açılması durduruyor beni. Çünkü halkın anladığı kapitalizm farklı ve üzerine binlerce yanlış fikir var. Hangi birinden başlayıp hangi birini düzelteyim bilemedim. İlk başta tanımını koymak lazım. Siz mesela kapitalizmden ne anlıyorsunuz ya da buraya yazanlar neye kapitalizm diyor?

İlk başta bizim ülkemizde kapitalizm yok. Ülkemize dayanarak kapitalizm ya da liberalizm üzerine bir şeyler düşünmek büyük yanlış. Özel sektör demek kapitalizm demek değil. Sosyalizmde de özel sektör olabilir ama bu devletin kendi oligarkları olacaktır. Bizde olan da budur. Yani ülkemizde kapitalizmden ziyade sosyalizm var. Aslında kapitalizm tanımları sosyalizme yakın zaten. :D

Bursa'daki otobüs sistemini bilmiyorum ama şöyle olduğuna eminim. Belli güzergahları belli saatlerde belli otobüsler sürdürüyordur. Haliyle rekabet yoktur burada. Devletin tekelleştirdiği özel sektör var. Rekabet ortamı olsa siz otobüsü seçebilmeniz lazım. Hatta ulaşım sektörünü düşünürsek taksi, minibüs hatta korsan taksi, uber, martı vs dahi olması lazım. Ki siz de aralarından seçim yapabilin. Sorun sizin otobüs ve onda da tek bir otobüse mecbur olmanız. Haliyle de klima açılmaması doğallaşıyor. Çünkü tekel. O saatte bir tek o otobüs geçecek, rekabet ettiği başka bir şey yok. Bu örnekten sağlık, eğitim, barınma gibi şeylerdeki yanlışlar da gayet olacaktır. Sorun şu ki tekelleşmeyle birlikte yozlaşma kaçınılmaz. Devlet tekeli de devletin kendi oligarklarının tekeli de yanlış. Rekabet ortamını bozuyor çünkü. Rekabetçi ortamın faydacılığı törpüleniyor. Mesela elektrik dağıtımı demişsiniz, bunlar özelleştirildi evet ama tekeller hala. Doktorların kaçması mesela, tamamen tekelleşmeden kaynaklı. Bir doktorun maaşını ve çalışma saatlerini devlet belirliyor. Kaç bin doktor vardır. Hepsinin hak ettiği düzeni devlet nasıl yapacak? Bunları çözecek şey piyasadır ama.
 
Kapitalizm her zaman en alttakine zarar verir.
Neden en altta?

En alttakiler kim oluyor?
Kapitalizmden nefret edip duyar kasanlar ve yoğun şekilde cennet/cehennem inancı olanlar olarak ikiye ayrılırlar.

Sistemde en alt kademede bulunanlar desteklendiği sürece iyidir.
Milyarlarca yıllık Evrim sürecinde uyum sağlayamayan canlıları destekleyip elenmelerine engel olup, popülasyonda varlıklarını sürdürüp üremelerine yani genlerini popülasyona aktarma yoluyla popülasyonu etkilemesine izin verseydik; şu an insan diye bir tür hiç var olmayacaktı.

Ne iteceksin ne tutacaksın.
 
Son düzenleme:
Serbest piyasa ekonomisi iyidir, rekabet ortamında gelişme daha hızlı olur.

Ama devletler bunu engeller, gerek regülasyonlar ile piyasaya müdahaleleri gerekse ellerinde tuttukları hukuk ve kolluk kuvvetleri yapıları tekelleşmeye yol açar ve bu gelişmeyi engeller.

Basit bir kaç senaryo;
- Devletin hukukundan istediğinizi alamadığınızda şikayet edebileceğiniz veya bu hizmeti tekrardan alabileceğiniz hiçbir yer yoktur.
- Büyük ve güçlü bir firma devlete uygulattığı regülasyonlar ile kendi rakiplerini yok ettirebilir.

Kapitalizmin eksik gördüğüm yönü devletin varlığıdır. Serbest piyasa anarşisinin güzel bir çözüm olabileceğini düşünüyorum.
 
Eğer becerikli yöneticiler varsa ayakları yere basan her mantıklı sistemle ülke yönetilebilir. İş ahlaklı ve dürüst yöneticilerde bitiyor. Bu yüzden nötr'üm.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı