Kas yapmaya başlayan biri ne yapmalı?

Yusuf Serhan

Hectopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Selamlar. Bölgemdeki bir spor salonuna katıldım. Oradaki 1 haftamı bugün itibarıyla doldurdum. Yorgunum ama mutluyum. Aklımda bazı sorular var. Antrenörüm, tam olarak cevap vermediği için, size sormak istedim. Sorularım:

1. Günde kaç saat uyumalı, kaçta yatıp, kaçta kalkmalıyım?
2. Sabah, öğle, akşam ne tarz yemek yemeliyim? Beslenme nasıl olmalı?
3. Sağ kasım neden sol kasımdan daha çok? (Eşit şekilde 2 elle antenman yapıyorum. Sağlağım.)
4. Ağırlık kaldırdığım için boyumda küçülme, ya da boyumun uzamasında durma olur mu?
5. Motivasyonum ne olmalı?
6. Anternmandan sonraki ağrılar, kaç gün sürmeli? Ağrılar 3 gün suruyor benim, normal mi?

Teşekkürler.

1- 00'dan önce uyumaya özen göster, kasların gelişmesi ve büyümesini sağlayan hormonların etki etmesi için çok geç yatmaman gerek, bu spora dair bir kural değil herkes için geçerli. (Sağlık sorununuz yoksa.)

2- Kilo verme amaçlı gidiyorsan karbonhidratı minimuma düşür (kesme, temel şeyleri yemediğin sürece gerisi gelir: şeker, ekmek gibi) proteini arttır.
Sabahları yumurta (ben min. 3 tane yiyordum, üçünün de sadece beyazlarını) öğlen, bulgur pilavı ve tavuk göğsü. Oranlarını sen ayarlayabilirsin aşırıya kaçmadığın sürece. Ben 500 gramlık tavuk göğsünün tamımını haşlayıp yarısını öğlen yiyordum. Akşamları da evde ne yapıldıysa :D (Yine de ailene belirt, protein ağırlıklı besinler yapsınlar.)

3- Sağlak olduğun için kas gelişimin o yönde daha fazla. Antrenmanında ekstradan kol-bilek hareketlerini sol kolun için 2-3 set fazladan yapabilirsin.

4- Olmaz.

5- Aynaya bakıp kendindeki değişmeleri görüp "iyi ki başlamışım" diyebiliyorsan bunu devam da ettirirsin.

6- Yeni başladığın için normaldir o kadar sürmesi, ben ilk başladığım zamanlarda kollarımı tamamen havaya bile kaldıramıyordum acılardan. Ekstra: O zamanki antrenör kasların yerleşip şekillenmeye başladığı zaman demişti. (En basit bu şekilde anlatabildim.)

Sorun olursa sorabilirsin.

1. günde en az 9 saat uyku alınmasının taraftarıyım.
2. herkes gibi proteine önem ver balık tavsiye ederim.
3. sj.
4. halter gibi ağırlıkları kaldırıp halterci olacağım demiyor iseniz boyunuzun uzamasına engel olacağını düşünmüyorum.
5. motivasyonun ne olması gerektiğini sen bileceksin biz tam anlamıyla yansıtamayız.
6. 3 gün süren ağrılar pek normal değil ancak yeni başlayan birine göre fazlasıyla normaldir sonuçta daha 1 hafta olmuş.

Günlük kalori ihtiyacından 300-400 kalori fazla alman lazım kas yapacaksan.
genel olarak erkeklerde günlük kalori ihtiyacı 2500 idi sanırsam

Güzel beslenin cidden yoksa vücut yıkıma girer (yaşadım) 1 ay sonra falan bir kan tahlili yaptırabilirsiniz. 100 kilo halter kaldırmazsanız boyunuza bir şey olmaz. Bütün vücudu çalıştırın yani sadece üst vücut değil alt vücut da çok önemli. Hareketleri doğru yapın bu çok önemli, az kaldırın ama doğru kaldırın.

@Berrkay hocama detaylı cevabı için ve diğer arkadaşlara da cevapları için teşekkür ederim.
Aklıma bir soru takıldı, yine antrenörüm "tam olarak" cevap vermediği için size sorma ihtiyacı hisettim.
Benim ellerim o ağırlıkları kaldırırken çok acıyor. Dayınılır gibi değil. Seti bitiriyorum, dinleniyorum 1 dk, yeni sete başlayacağım. Ama yok elim öyle bir ağrıyor ki 3-4 dk beklemek zorunda kalıyorum. Bu durumdan kurtulmak için antrenöre sordum, git eldiven al dedi. Sorum şu:
Standart ellere sahip, 200 ₺ bütçesi olan biri, hangi fitness eldivenin tercih etmeli?
Ve bunun için yeni konu açmalı mıyım?

1. günde en az 9 saat uyku alınmasının taraftarıyım.
2. herkes gibi proteine önem ver balık tavsiye ederim.
3. sj.
4. halter gibi ağırlıkları kaldırıp halterci olacağım demiyor iseniz boyunuzun uzamasına engel olacağını düşünmüyorum.
5. motivasyonun ne olması gerektiğini sen bileceksin biz tam anlamıyla yansıtamayız.
6. 3 gün süren ağrılar pek normal değil ancak yeni başlayan birine göre fazlasıyla normaldir sonuçta daha 1 hafta olmuş.

9 saat çok değil mi yav kış uykusuna yatın bari en iyisi siz.

9 saat çok değil mi yav kış uykusuna yatın bari en iyisi siz.

Düzenli olarak saat 22:00 da yatıp sabah 7:00 de kalkan biri 10 saat uyumuş oluyor, yani ortalama olarak pek fazla gibi gelmedi, örneğin pek alakası yok, fakat ne demek istediğim anlaşılmıştır umarım.

Son düzenleme:
- En az 7-8 saat uyuman yeterli olur.

- Karbonhidrat, protein ve antioksidan içeren besinler ile beslenebilirsin. ( Kilo almak veya vermek istiyorsan Ege Fitness kanalının videolarını izlemeni öneririm. )

- Yeni başladığın için biraz fazla ağrı çekersin ama ilk ayın bittikten sonra ağrılar hafiflemeye başlar.

- Motivasyona hiç gerek yok, disiplinli olmalısın.

- Kilo kaybını amaçlıyorsan vücuduna nemlendirici krem falan sürmeni öneririm aksi takdirde çok fazla çatlak oluşabilir.

@Berrkay hocama detaylı cevabı için ve diğer arkadaşlara da cevapları için teşekkür ederim.
Aklıma bir soru takıldı, yine antrenörüm "tam olarak" cevap vermediği için size sorma ihtiyacı hisettim.
Benim ellerim o ağırlıkları kaldırırken çok acıyor. Dayınılır gibi değil. Seti bitiriyorum, dinleniyorum 1 dk, yeni sete başlayacağım. Ama yok elim öyle bir ağrıyor ki 3-4 dk beklemek zorunda kalıyorum. Bu durumdan kurtulmak için antrenöre sordum, git eldiven al dedi. Sorum şu:
Standart ellere sahip, 200 ₺ bütçesi olan biri, hangi fitness eldivenin tercih etmeli?
Ve bunun için yeni konu açmalı mıyım?
200 TL bayılmaya gerek yok, içi jelli eldiven alırsan yeter. Ben ilk başladığımda Decathlon'dan jelsiz, sadece kavrama amaçlı eldiven almıştım. Bir süre benim de ellerimi acıtmaya başlamıştı, ancak sporda daha da ilerlediğim için eldiveni bırakıp sadece bileklik aldım.

Elinin acımasının sebebi de ya yanlış tutuş/teknik kaynaklı veya çok sıkı tuttuğun için ya da kütlene göre çok ağır kaldırmaya çalışıyorsun. Detay verirsen daha da yardımcı olurum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı