Kasa Fanlarını Nasıl Takmalıyım?

• Konuyu başlatan CanerX
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 1.462
Makaleler
2
Yer
Şanlıurfa
Elimde 2 adet süper, 2 adet de normal fan mevcut. (Hava akış değerleri açısından)

En az ısı için bunların nasıl montajlanmasını önerirsiniz?

Şu an süper olanlardan biri egzoz, diğeri ise üstten hava tahliyesi yapıyor.
Normal olan fanlar ise önden içeriye temiz hava alıyor.

Temiz hava veriyor 😁
- İyi olanları öne takın, egzoz fan kaç cm önemli tabii. Ekstra bir fan almanız gerekli. İçeri soğuk hava aldığı gibi tahliye edilmesi de önemli, kışın çok problem değil ama yazın sıcak havanın kasadan daha hızlı atılması için tahliye fanları önemli.

Kasanı ve parçalarını yaz ki ona göre yorum yapalım. Kasanı ve ekran kartını bilmediğim için şuan doğru bir yorum yapamam.
Mesela benim imzamda ki sistemi NZXT H500i kasada önde (temiz hava alan :) ) 2 adet 14 CM, Egsoz Fanı kasanın kendi fanı, Üstte 1 adet 14 CM tahliye için, bir adette ekran kartının altında PSU'nun üstünde tahliye fanı. Bu şekilde içeride negatif basınç oluşturup parçaların aşırı ısınmasını engelleyebiliyorum yani soğuk hava içeri daha hızlı giriyor.
Şimdi sende kasanı bu örneğe göre fan yerleşimini yapabilirsin.

Kasanı ve parçalarını yaz ki ona göre yorum yapalım. Kasanı ve ekran kartını bilmediğim için şuan doğru bir yorum yapamam.
Mesela benim imzamda ki sistemi NZXT H500i kasada önde (temiz hava alan :) ) 2 adet 14 CM, Egsoz Fanı kasanın kendi fanı, Üstte 1 adet 14 CM tahliye için, bir adette ekran kartının altında PSU'nun üstünde tahliye fanı. Bu şekilde içeride negatif basınç oluşturup parçaların aşırı ısınmasını engelleyebiliyorum yani soğuk hava içeri daha hızlı giriyor.
Şimdi sende kasanı bu örneğe göre fan yerleşimini yapabilirsin.
Kasa: P350X.
Ekran kartım: MSI Armor RX580.

Negatif basınç sağlaman içerideki toz oluşumunu ciddi oranda arttıracaktır. Hava, kasanın her deliğinden içeri girecektir.

Onun yerine pozitif basınç sağladığında ise tam tersi olacak ve hava kasadan dışarı çıkmaya çalışacaktır bu şekilde iyi bir soğutma sağlayıp toz birikimini de en aza düşürürsün.

Süper dediğin fanları öne, normal dediğin fanların birini arkaya birini de üste takarsan güzel bir soğutma elde edersin, giren hava çıkan havadan fazla olduğu sürece (RPM değerlerini ona göre ayarlayabilirsin) tozla ilgili bir problem olmaz.

Negatif basınç sağlaman içerideki toz oluşumunu ciddi oranda arttıracaktır. Hava, kasanın her deliğinden içeri girecektir.

Onun yerine pozitif basınç sağladığında ise tam tersi olacak ve hava kasadan dışarı çıkmaya çalışacaktır bu şekilde iyi bir soğutma sağlayıp toz birikimini de en aza düşürürsün.

Süper dediğin fanları öne, normal dediğin fanların birini arkaya birini de üste takarsan güzel bir soğutma elde edersin, giren hava çıkan havadan fazla olduğu sürece (RPM değerlerini ona göre ayarlayabilirsin) tozla ilgili bir problem olmaz.

Arkadaşın dediği gibi de yapabilirsin tabi ki bu tercih meselesidir. Ben AMD sistemler biraz fazla ısındığı için negatif basınç oluşturmayı tercih ediyorum. Toz konusunda haklı kasa sürekli hava çekeceği için tozda çok olacaktır, düzenli parça temizliği gerekebilir.

Tabi ki bu kadar ayrıntı ile kafanı şişirme öndekiler içeri arka ve üsttekiler dışarı şeklinde bağlaman yeterli olacak :)

Merhaba. İçeride ısınmış havayı basınçla dışarı çekmek mi (aspirasyon mu) yoksa içeriye ayni basınçla vermek mi bu içerideki ısı dağılımını daha iyi dağıtır, önce bunu çok iyi düşünmeniz lazım. Egzozlarda yüksek (süper) debiliyi kullanıp sıcak havayı dışarı aspire (egzoz) etmek çok daha etkili olur, çünkü içeride sıcak havanın yığılması arka ve üst egzozda, özellikle yüksek debili olanı kullanmayla daha iyi sonuç verecektir. Önde 2 adet normal emme fanı, üstte 1 adet süper ve arka çıkış ızgarasında 1 adet süper fan egzoz fanları olarak kullanılırsa çok daha iyi olur. Önde süperleri kullanırsanız ısının içeride birikip yığılması daha fazla olur. Süperler biraz gürültülü çalışmıyor mu? Fanın pervane çapı büyük, RMP'i düşük ve pervane şekli de uygunsa hava gürültüsü (uğultu) ihtimali de daha düşük olur. Emmede süperleri kullanma toz filtresi önde fanlardan önce yoksa kasa içinde birikecek toz açısından süperleri burada kullanmak başka bir sakıncası olarak da düşünülebilir. Emmede, önde normal fanları kullanmak uzun sürede toz birikimini, eğer önde filtre (hava süzgeci fanlardan önce yoksa) daha az yapacaktır, hiç kuşkusuz.

Benzer bir tartışma (soru) başka forumda elektrik panolarının fanlarla daha iyi soğutulmasında, "
"bu fanlar içeriye mi üflemeli yoksa dışarıya mı çekmeli" şeklinde bir soru soruldu ve şuna karar verildi; fanlar dışarıya emip çekmeli ama içeriye basmamalıdır, çok etkili olacak olan soğutmada. Çünkü içeriye basılmada, bu içerideki sıcak havayla da mutlaka karışım yapılırken, dışarı doğru emildiğinde ise bu ısı yığılması riski tek fanda yoktur. Dört adet egzoz ve emme fanı kullanılmasında fanlar eşit debide olsalardı sonuç farketmezdi, ancak sürper olanlar bulunduğundan o zaman değişip buna en uygun bağlantı şekli düşünülmelidir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı