Kasa İçi Radyatör ve Fan Konfigürasyonu

Sizce konumlandırma nasıl olmalı?

• Şimdiki iyi, böyle kalsın

Oy: 0 0,0%
  • Radyatörü ön tarafa havayı içeriye alacak şekilde konumla, diğerleri havayı atsın

Oy: 3 100,0%
  • Radyatör önde ve egzoz fanla birlikte havayı atsın, yukarıdaki fanlar havayı içeriye alsın

• Diğer (Yorum olarak belirtin)

• Oy verenlerin toplamı
    3
Daha fazla  
Kasada biri egzoz, diğerleri radyatör fanı olmak üzere 3 tane 120mm; 2 tane de 140mm ön fan var. Bu sistemi kasanın üst tarafındaki radyatörün, kasanın üst filtresini takmayı engellemesi ve işlemcinin da yaz gelmesi ile beraber oldukça ısınması nedeniyle değiştirmek istiyorum.

Yabancı sitelerde sıvı soğutmayı üst yerine öne takarak 10 dereceye kadar işlemci sıcaklığında düşüş gözlemlendiğini gördüm. Ancak bu şekilde sıvı soğutmayı öne havayı içeri alacak şekilde takarsam işlemci kullanıldığı zaman içerideki bileşenlere sıcak hava gideceği için bir şey olabilir mi diye endişe ediyorum.

Bu yüzden diğer bir yöntem olarak radyatörü öne ama havayı dışarı atacak şekilde, egzoz fanı yine havayı atacak şekilde ve diğer iki 140mm'lik fanı da yukarıdan içeriye hava alacak şekilde konumlandırmayı düşündüm. Açıkçası bu şekilde daha iyi verim alıp işlemci sıcaklığını bir nebze düşürebilir miyim yoksa başka bir şekilde mi konumlandırmamı önerirsiniz? Okuyup cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

Not: Kasa Corsair 400C, biraz küçük bir model denilebilir. Radyatör 240mm ve havayı tahliye ediyor.

Son düzenleme:
Isınan hava yükselir. Siz 140mm fanları kasanın üstüne konumlandırıp sirkülasyonu içeri verirseniz sıcak havayı tekrar kasaya üflemiş olursunuz. Radyatörü öne almak çok mantıklı değil doğrusu. İşlemciyi soğutursunuz ama diğer bileşenler daha sıcak çalışmaya başlar.

Isınan hava yükselir. Siz 140mm fanları kasanın üstüne konumlandırıp sirkülasyonu içeri verirseniz sıcak havayı tekrar kasaya üflemiş olursunuz. Radyatörü öne almak çok mantıklı değil doğrusu. İşlemciyi soğutursunuz ama diğer bileşenler daha sıcak çalışmaya başlar.
Bu defa da oyun esnasında ekran kartındaki sıcak havayı işlemci çekmiş oluyor. Öne alsam ekran kartı sıcaklığı biraz artacak o sorun olmaz ancak içerideki bileşenlere direkt sıcak hava gideceği için bir sorun olur mu diye düşünüyordum. Öyleyse şimdiki hali ile durması daha mı iyi sizce?

Kasanın hava sirkülasyonunu iyi düzenlersen öne taktığın radyatörden ısınan havanın kasa içerisine girmesi sorun olmaz çünkü ısınan hava fazla içerde kalmaz hemen tahliye olur. Böylece işlemci ve diğer bileşenler olması gerektiği kadar serin çalışır. Kasa fanların kalitesizse iyileştirebilirsen radyatörü öne takmanın bir mahsuru olmaz.

Kasanın ön-üst tarafına 140mm lik fanları dışarı hava üfleyecek biçimde konumlandırabilirseniz radyatörden çıkan sıcak hava hızlı biçimde tahliye olacaktır tahminimce. Yani kasa düzenini 2 radyatör fanı önde radyatöre (içeri) hava üfleyecek şekilde, hemen üst kısmına 2 adet dışarı üfleyecek şekilde (biri içe biri dışa da üfleyebilir) konumlandırın ki hem radyatör önde olsun hem ısınan hava yükselerek hemen 140mm fanlar tarafından dışarı atılsın. Arkadaki egzoz fan sabit kalsın.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı