Kasa kapağı açık mı kapalı mı kullanilmali?

EnesOzdogan61

Kilopat
Daha fazla  
Kasanın kapağı kapalı şekilde sistem yükte işlemci 60-65 arası, ekran kartı 70-75 arası geziyor. Kapak ve ön cam açık şekilde işlemci 52-53, ekran kartı 62-65 arasında dolaşıyor. Sizce kapakları açık mı tutmalıyım? 1-2 haftaya sıvı soğutma alacağım. Kasam Powerboost X59. Hava akışı ön cam kapalı iken çok hava vermiyor ama önü açınca iyi üflüyor. Sizce ne yapayım? Değerler iyi mi? Açmadan mı kullanayım? Bu arada yükte derken oyun oynarken, işlemci testi yapınca 93'e kadar çıkıyor stok fan ile. Dark soğutucu var, Freezer X94BL. Onunla test ettim, 90'a kadar çıkıyor. Sıcaklık çok ani hareket ediyor. Birden düşüyor ve çıkıyor. Gameboost kapalı, stok hali ile kullanıyorum. İşlemci Ryzen 2600X.

Eğer bir sorun teşkil etmiyor ve ev çok tozlu değil ise bence açık kullanılmalı. Ancak kasa ayakların veya ellerin çarpacağı tehlikeli bir yerde ise kapalı kullanılmalı. Tozlu ortam değil ise ayda 1 de olsa kasa fön makinası ile ılık hava verilip temizlenmeli.

Eski nesil DDR2 lerde yan kapağı açık kullanırdık ki hala evimdeki yan kasam bu şekilde açık. Lakin yeni nesil DDR4 ve üstü sistemlerde kapalı kullanılmalı ne olursa olsun. Sıcaklıklar yüksek ise fan ekle veya fan konumunu değiştir. Kasa duvara en az 10 cm uzaklıkta olsun. Açık olursa hızlı tozlanır o da var.

Bilgisayar yükteyken, örneğin yorucu bir oyun açıp biraz oynadıktan sonra kasanın kapağını açıp içerinin havasını kontrol edin, eğer içerde yoğun sıcak hava dalgası varsa kasanın içi iyi havalanmıyor demektir. Bu durumda kasanın kapağını çıkarıp kullanın böylelikle içerde biriken sıcaklık dışarı dağılır.

Yan kapaktan ziyade ön kapağı açmak yeterli olur. Olay zaten kasanın önden hava alamamasında. Ama sıcaklıklarınız fena değil. Ön tarafta toz filtresi varsa açın, yoksa açmayın. Kasanın içi çok tozlanır. Sadece kasanın içi değil ekran kartı soğutucusu, işlemci soğutucusu da çok tozlanır. 6 ayda bir ekran kartını söküp soğutucusunu temizlemek istemezsiniz heralde.

Kasayı açmak kısa vadede iş görürken uzun vadede sıkıntı yaratır. Ne kadar dikkat edersen et belli bir müddet sonra bütün fanlar tozlanır.

Açık kullanırsan hiçbir şey olmaz. Sadece daha çabuk toz tutar ki düzenli temizlersen o da problem olmayacaktır.
Benim bilgisayarım sıcakta kapanıyordu, bazen hiç açılmıyordu. Açık kullanıyordum. Hatta bazen o da işe yaramıyordu, masa fanlarından birini bilgisayara hava üflemesi için ayarlıyordum :D

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı